Неврологичните ползи от креатина

Помощ за неврологични заболявания

Креатинът е един от най-изследваните и широко използвани добавки за подобряване на мускулния растеж и сила. Това е популярно сред атлети, културисти и тези, които искат да подобрят атлетичното представяне. Креатинът е един от най-добрите доказателства на базата на одобрени добавки в спортното хранене . Въпреки че показа, че подобрява развитието на мускулите, креатинът също така се препоръчва да бъде от полза за тези, които страдат от неврологични заболявания.

Хроничните изследвания продължават да подкрепят креатин, който играе благотворна роля в централната нервна система (ЦНС). Изглежда, че добавянето на креатин може да намали симптомите на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, ALS и Хънтингтън.

Какво представлява креатинът?

Креатин подобрява функцията на неврологичния двигател. Cecilie_Arcurs / Гети изображения

Креатинът е естествено вещество, произведено от аминокиселини глицин, аргинин и метионин. Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Креатинът се произвежда в черния дроб, бъбреците и панкреаса и се концентрира главно в мускулната тъкан. По-малки количества се разпределят чрез нашата кръв към мозъка и другите тъкани.

Креатинът също така се намира в източници на животински протеини, като месо и риба, освен че се произвеждат в организма.

Как действа тялото ни

Креатинът е отговорен за доставянето на енергия на клетките в тялото и за поддържането на равновесие на нашите клетъчни функции. Тя се среща естествено и се доставя и чрез консумирането на определени храни и добавки.

Когато креатин влиза или се произвежда от организма, той преминава през химичен процес и образува креатин фосфат . Тази съхранявана молекула осигурява незабавна енергия на клетките, които са изчерпани по време на интензивни физически или невронални усилия.

Креатин фосфатът е известен също като фосфокреатин (PCr). Креатин подобрява производителността на упражненията чрез увеличаване на съхраняваните PCr или ATP (аденозин трифосфат). АТР е друг източник на енергия, използван при бързи сривове на енергия като спринт или повдигане на тежести.

Формата на съхранение на креатин (фосфокреатин) е първичният енергиен източник, наречен да зарежда кратки изблици на упражнения с висока интензивност. Спортистите допълват с креатин поради способността му да доставя енергия и да увеличава размера на мускулите.

Креатинът се е превърнал в нещо повече от атлетичен подобрител на производителността . Изследванията показват, че креатинът има значителна стойност при лечение на невродегенеративни заболявания. Това е терапевтичната способност да се насочва клетъчното увреждане на енергията може да намали симптомите на неврологичните разстройства при пациентите.

Креатин и неврологични изследвания

Според изследване, публикувано в Journal of Neuromolecular Medicine, креатинът е показан за ефективно лечение на болестта на Хънтингтън и Паркинсон. Изглежда, че креатинът подобрява клетъчните енергийни дефицити в мозъчната тъкан, намалявайки симптомите на тези невродегенеративни заболявания.

Проведени са и изследвания върху дългосрочното добавяне на креатин, изследване на потенциалните странични ефекти. Шестдесет възрастни пациенти са наблюдавани за период от 2 години и са получили или 4g / ден креатин, или плацебо. Фокусът беше основно да се осигури правилна бъбречна функция, докато се допълва с креатин за неврологично заболяване. Креатинът е показан, че се понася добре при възрастни пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон. Бъбречната или бъбречната функция остава в рамките на нормалните граници и единственият нежелан страничен ефект изглежда е случаен разстройство на стомаха.

Други проучвания показват добавяне на креатин, за да се подобри умствената концентрация и паметта на здрави индивиди и пациенти в ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Изследванията на креатина са проведени върху пациенти, страдащи от болестта на Lou Gehring. Това неврологично разстройство дегенерира невроните на централната нервна система. Креатинът е показан да осигури неврозащитен ефект.

Като цяло, добавянето на креатин показва, че осигурява неврологична защита на клетките. Хроничните изследвания показват, че креатинът е ефективен невропротективен агент. Пациентите, приемащи креатин, са имали подобрена моторна функция и по-добро качество на живот.

Надежда за неврологични заболявания

Може да има надежда за тези, които страдат от неврологични заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, Амиотрофична латерална склероза (ALS) и Хънтингтън.

Креатинът играе важна роля в поддържането на баланса на клетъчната енергия. Изследванията показаха обещаващи резултати в забавянето на прогресията на някои неврологични заболявания.

Изглежда има силна индикация за добавяне на креатин като терапевтичен метод за лечение на неврологично заболяване. Положителните резултати подкрепят по-нататъшни изследвания.

Всяко неврологично заболяване се характеризира с различни енергийни дефицити, които могат или не могат да се възползват от добавяне на креатин. Например, болестта на Алцхаймер (AD) е показала подобрение само при креатиновата добавка в ранните етапи. По-късният етап на лечението с AD не е толкова ефективен поради креатиновите отлагания, открити в мозъка.

Клиничните проучвания на болестта на Паркинсон (ПП) разкриха потенциал с добавяне на креатин, за да забавят прогресията на PD. Изглежда, че креатинът има дългосрочни ползи за хората, които понастоящем са засегнати от PD.

Амиотрофичната латерална склероза (ALS), за съжаление и подобно на болестта на Алцхаймер (AD), не реагира толкова ефективно на добавката на креатин.

Добавянето на креатин показва голям потенциал при лечението на болестта на Хънтингтън (HD). Изследванията сочат сериозни доказателства в полза на креатина като ефективен невропротективен агент за това заболяване. Креатин може в крайна сметка да подобри и / или да разшири качеството на живот на хората, страдащи от HD.

> Източници:

> Андреас Бендер и др., Дългосрочната добавка на креатин е безопасна за възрастни пациенти с болестта на Паркинсон, Nutrition Research , 2008

> Journal of Biomedicine and Biotechnology, Национална медицинска библиотека на САЩ, Национални здравни институти, Креатин киназа / креатин връзка с болестта на Алцхаймер: CK инактивиране, APP-CK комплекси и фокални креатинови депозити, Tanja S. Bürklen et al.

> Официален вестник на Американската академия по неврология, neurology.org, PRECREST: Проучване на фаза II за превенция и биомаркериране на креатин в рискова болест на Хънтингтън, Herminia D. Rosas, MD и др., 3/11/14

> Официален вестник на Американската академия по неврология, neurology.org, Рандомизирано, двойно-сляпо, безплодие клинично проучване на креатин и миноциклин в ранна болест на Паркинсон, д-р Бернар Равина, 14.04.06

> Националната медицинска библиотека на САЩ, Националните здравни институти, субцелуларната биохимия, невропротективната роля на креатина, Klein AM, Ferrante RJ, 2007