Вземи лъжичката на заместителя на захарта Еритритол

Неговите предимства и приложения

Може да сте чували за еритритол , заместител на захар, който нараства по популярност, защото изглежда и вкусва като захар, но почти няма калории. Използва се като подсладител в бонбони, венци, шоколад, напитки, кисело мляко, пълнежи, желета, барове и конфитюри в Япония от 1990 г. насам.

Какво е еритритол?

Класифициран като захарен алкохол , еритритолът се среща в малки количества в грозде, круши, пъпеши, гъби и ферментирали храни като вино, бира, сирене и соев сос.

Също така се произвежда от нишестета като царевица и се предлага в гранулирана и прахообразна форма в някои магазини за здравословни храни и природни хранителни стоки.

Някои от по-често срещаните захарни алкохолни подсладители са сорбитол и ксилитол. Подобно на еритритола, те се използват, за да добавят сладост към храната, като добавят малко калории.

Как се сравнява със захарта?

Еритритол е приблизително 70 процента по-сладък от захарта на маса (захароза). За разлика от захарта, той има охлаждащ ефект върху устата. Докато някои рецензенти казват, че еритритолът вкусва повече като захар, отколкото други подсладители като стевия (които понякога могат да бъдат горчиви), други не харесват вкуса.

Когато смесва еритритола в течност, той не се разтваря толкова лесно, колкото захарта.

Как се прави?

Еритритолът обикновено се получава от растителни захари. Захарта се смесва с вода и след това се ферментира с естествена култура в еритритол. След това се филтрува, оставя се да кристализира и след това се суши. Крайният продукт е бял прах или гранули, които приличат на захар.

Защо хората използват еритритол?

1) заместител на захарта

Еритритолът не се метаболизира и над 90% се екскретира, което го прави почти нулеви калории. Въпреки че се използва като заместител на захарта, някои изследвания показват, че тя може да не намали насищането или приема на захар.

В проучване, публикувано в " Апетит" през 2016 г., изследователите изследват ефектите от частичното заместване на захарта с еритритол в храната.

Те откриват, че макар че еритритоловите ястия са довели до по-малка кръвна захар и инсулинов отговор, отколкото при захарната храна, няма разлика в глада и степента на ситост, последващата приема на захар или освобождаването на пептид-1 (GLP-1) и пептид YY (PYY), хормони, отговорни за понижен апетит и освобождаване на инсулин.

2) Зъбни кухини

Еритритолът може да помогне за предотвратяване на кухини, според проучване, публикувано в " Карийс изследвания" през 2016 г. За проучването 485 деца консумират еритритол, ксилитол или сорбитол в училищни дни в продължение на три години. В края на тригодишния период на потребление, времето за развитие на кухина е значително по-дълго при тези, които приемат еритритол в сравнение с тези, които приемат сорбитол.

Установено е, че еритритолът намалява зъбната плака, намалява прилепването на оралните бактерии към зъбите и намалява общия брой на зъбните кухини.

Възможни нежелани реакции

В сравнение с други захарни алкохоли като сорбитол и ксилитол, се казва, че еритритолът причинява по-малко храносмилателни оплаквания. Еритритолът е по-малка молекула и 90% еритритол се абсорбира в тънките черва и се екскретира в по-голямата си част, непроменен в урината. Това качество прави еритритола уникален сред захарните алкохоли.

Въпреки това, е известно, че еритритолът причинява странични ефекти като главоболие, стомашно-чревно заболяване, подуване на корема, разстройство на храносмилането и диария.

Има съобщения за случаи на алергични реакции, анафилаксия, индуцирана от еритритол и копривна треска (уртикария).

Ако имате синдром на раздразнените черва (IBS), захарните алкохоли могат да влошат симптомите Ви.

Бременните или кърмещи жени и деца и хората с такива състояния като диабет или сърдечно-съдови заболявания трябва да се консултират с доставчиците на здравни грижи, преди да използват еритритол.

Източници:

> de Cock P, Mäkinen К, Honkala Е, Saag M, Kennepohl E, Eapen A. Еритритолът е по-ефективен от ксилитол и сорбитол в управлението на крайни точки за орално здраве. Int J Dent. 2016; 2016: 9868421.

> Falony G, Honkala S, Runnel R, et al. Дългосрочен ефект на еритритола върху развитието на зъбен кариес по време на детството: Анализ на преживяемостта след лечението. Caries Res. 2016; 50 (6): 579-588.

> Хино Н, Касай С, Хатори Н, Кеньо К. А случай на алергична уртикария, причинена от еритритол. J Dermatol. 2000 Mar; 27 (3): 163-5.

> Overduin J, Collet TH, Medic N, et al. Невъзможност за заместване на захарозата с нехранителния подсладител Еритритолът да променя GLP-1 или PYY освобождаване или тестване на размера на храната при слаби или затлъстели хора. Апетитът. 2016 декември 1; 107: 596-603.

> Shirao К, Inoue М, Tokuda R, et al. "Горчиво сладко": детско дело на еритритол-индуцирана анафилаксия. Allergol Int. Jun Jun; 62 (2): 269-71.