Плантарен фаскитис и Heel Spur

Плантарният фасциит е, че болката в долната част на крака или петата, която особено боли първото нещо сутрин, когато се опитвате да ставате от леглото и да се изправяте върху нея или след като сте седнали за известно време.

Това се дължи на нараняване на здравата съединителна тъкан на фасцията на дъното на крака ви. Тази лента тича от петата до топката на крака ти. Поддържа арката ви и предава тежестта ви на дъното на стъпалото с всяка стъпка, която предприемате.

Ако плантарната фасция стане наранена или претоварена, възпалението причинява болка в петата и краката. Тя може също да бъде частично отделена от петата и може да се образува калциев депозит - удар на петата.

Причини на растителния фаскит и на гърба

  1. Прекомерно натоварване : Това е прекомерно преобръщане на крака и глезена с всяка стъпка. Пренапръскването може да бъде коригирано в много случаи чрез носенето на обувки за движение за контрол на движение . Ако имате екстремни свръхпродажби или други проблеми с краката, ортези по поръчка или по рецепта могат да поправят походката ви.
  2. Носенето на стари обувки : Атлетичните обувки губят подкрепата си и смекчават след 500 мили. Ако обувките ви са на една година и ги носите редовно, те са мъртви. Освободете се от тях или рискувате да нараните, включително плантарен фасциит.
  3. Претоварване : Това означава, че вземате твърде дълго стъпка пред тялото си. Претоварването може да допринесе и за здрави телета и плантарен фасциит.

Лечение на растителния фаскит и Heel Spur

  1. Почивка : След като имате плантарен фасциит, трябва да се върнете на разстояние от вас и да не ходите или да бягате от болката.
  1. Изцеждане : Използвайте леден пакет върху крака за 15 минути след ходене.
  2. Самостоятелен масаж : Масажирайте крака си, преди да излезете от леглото сутрин. Използвайте дълги удари от топката на крака до петата.
  3. Нощна шина : Това устройство държи ногата ви огъната през нощта, така че плантарната фасция да не се затегне и да причини тази ужасна болка, докато я разтегнете първото нещо сутрин, което всъщност може да го повреди отново.
  1. Ортези, чашки за възглавници, възглавници : Вашият лекар може да ви предложи да намалите петата или специалните ортези, за да облекчите натиска върху увредената област.
    Още: Най-добрите снимки за растителния фаскит и облегалката на петата : Нощната шийка е номер едно.

Може да отнеме седмици до месеци, за да се реши болката. Ако не изчезне с консервативно лечение, Вашият лекар може да препоръча стероид, изстрелван в краката, за временно облекчаване на болката, терапия с ударна вълна или хирургия.

Простира се за плантарен фаскит

След като болката и подуването започват да намаляват, изпълнете тези статични разтяки три пъти на ден. Продължете да използвате тази секвенция, за да предотвратите възобновяване на плантарния фасциит и удар на петата.
1. Разтягане на плантационната фаза
2. Въртящи се стречини
3. Step Stretch
4. Stretch на телета

> Източници:

> DiGiovanni BF, Мур АМ, Zlotnicki JP, Pinney SJ. Предпочитано лечение на непочтителен плантарен фасциит сред ортопедични хирурзи на краката и глезените. Foot Ankle Int. 2012 Jun; 33 (6): 507-12. DOI: http://dx.doi.org/10.3113/FAI.2012.0507.

> Petraglia F, Ramazzina I, Costantino С. Плантарен фасциит при спортисти: диагностични и терапевтични стратегии. Систематичен преглед. Мускули, Лигаменти и Тенденс Журнал . 2017; 7 (1): 107-118. Дой: 10.11138 / mltj / 2017.7.1.107.

> Плантарен фаскитит, Американската ортопедична общество на краката и глезените (AOFAS)

> Schwartz Е. Plantar Fasciitis: Кратък преглед. В Permanente вестник . 2014. doi: 10.7812 / tpp / 13-113.