Трябва ли да използвате тежест колан за повдигане?

Има ли основателна причина да използвате колан за тежест?

Практиката за носене на пояси за вдигане на тежести се ограничаваше до олимпийското вдигане на тежести и вдигането на въже. През последните години обаче дори реставратори с различна степен на умение и опит носят колани. Но е колан за тежест полезен за отдих?

Ползите от теглото на колана

Повдигащият колан има две основни цели. Той намалява напрежението на долната част на гърба, докато човекът се повдига в изправено положение и предотвратява обратната хипер-разширение по време на асансьор.

Коланът намалява ниското натоварване на гърба чрез компресиране на съдържанието на коремната кухина. Това увеличава интраабдоминалното налягане (IAP), осигурявайки по-голяма подкрепа пред костите на долната част на гърба. Това позволява на мускулите на гръбначния мозък, които обикновено осигуряват тази опора на долната част на гърба, да произвеждат по-малко сила по време на асансьора. Друга полза от увеличаването на IAP е намаляването на количеството свиване на гръбначния стълб (компресията на долната част на гърба), което повдигачът може да изпитва по време на тренировка за теглото на веригите.

Коланът предотвратява обратната хипер-разширение, като формира твърда стена около долната част на торса, свързвайки гръдния кош с бедрото. Това не само ограничава движението назад, но също така предотвратява огъване и усукване. В този смисъл би било идеален пояс в стил "powerlifting", чиято ширина е една и съща. В противен случай конвенционален колан може да се носи по обичайния начин с широката част на колана на гърба.

Носенето на колан също кара подемника да осъзнава позицията на гърба си. Това е така, защото физическото усещане на колан срещу кожата осигурява допълнителна информация, която принуждава подемника да обмисли позицията си на гърба и мускулите, които трябва да бъдат активирани, за да поддържат добра поза.

В този случай коланът не се нуждае от прекалено плътно въздействие. Някои почитатели споделят, че се чувстват по-сигурни и уверени, докато носят колан, дори ако IAP и мускулната активност не са засегнати.

Как да носите тежест колан

Все пак коланът трябва да се носеше плътно, за да се увеличи неговата полезност. Това е физическо облагане и не трябва да се прави за дълги периоди от време. Изследванията показват, че носенето на строг колан по време на тренировка може да повиши кръвното налягане. Поради тази причина коланите трябва да се използват само в два основни случая. Първият е при извършване на максимални или подмаксимални асансьори в упражнения като клек или мъртъв лифт, при които тежестта се поддържа от гърба на повдигача. Второто е при извършване на упражнения, като например военната преса , която може да предизвика гръбнака. Коланът трябва да се разхлаби, за да се позволи на кръвното налягане да се върне към нормалните нива между отделните серии.

Когато нямате нужда от тежест колан

Повдигащите ремъци не са необходими за други видове тренировки за тренировки, при които шпиндела не работят срещу силно съпротивление. Например, използването на колан няма да повлияе на изпълнението на упражнения като страничното изтегляне и разширение на крака. Коланите също имат малък или никакъв ефект върху товароносимостта, която е доста лека.

Въпреки това, повишеното кръвно налягане, което се дължи на използването на колан, може да се увеличи с течение на времето, дори когато се извършва сравнително лека работа или аеробна дейност. Подемниците със сърдечни заболявания и проблеми с кръвното налягане трябва да бъдат внимателни, когато носят здрав колан за дълги периоди от време.

Постоянно носенето на колан също може да причини понижено развитие на силата в коремните мускули. Еlectromyographic изследвания установи, че има по-ниски нива на мускулна активност в коремните мускули, когато колан се носи, докато се повдига. Мускулите, които нормално ще поддържат корема стабилизирани, се възпрепятстват, когато се използва колан, което може да доведе до по-слаби абдоминални мускули в дългосрочен план.

Силните коремни мускули са важни за поддържане стабилността на багажника при отсъствие на поддържащ колан. Проучванията показват, че значителна IAP може да бъде постигната чрез просто задържане на дишането при вдигане. Също така е важно да не сте твърде зависими от коланите по време на обучението, тъй като те не могат да бъдат допуснати по време на състезанието.

Повдигащите ремъци могат да помогнат за поддържането на гърба чрез увеличаване на вътрешното налягане в корема и предотвратяване на хиперекстензията на гърба. Те са най-ефективни, когато се използват за максимални или подмаксимални асансьори, в които мускулите на спираловидния еректор работят срещу силна съпротива. Много неблагоприятни ефекти, като високо кръвно налягане и слабост на коремните мускули, могат да се дължат на неправилна употреба на вдигащи се колани. Те трябва да се използват умело в тренировките.