Аз се опитах: Йога Нидра

Това може би е часовата Savasana, която сте били жаден

Били ли сте някога в шосасана в края на йога класа и точно когато се чувствате сами да започнете да се отпуснете, учителят ви призовава времето? Чудехте ли се какво ще бъде по-дълъг, по-дълъг период на релаксация? Какво може да направи това за вашите нива на стрес и вашето здраве като цяло? Е, имам две думи за вас: йога нидра.

Какво представлява Йога Нидра?

Тази техника за релаксация / медитация е с произход от Индия, но както повечето съвременни йога е била променена и западнала, за да отговаря на нуждите на съвременните ученици.

Въпреки, че йога нидра е преведена като "йогичен сън", този метод не е наистина за постигане на добро скандиране. Водени от учителски глас, вие разпознавате усещания в цялото си тяло и се съсредоточавате върху дишането си, докато (в идеалния случай) оставате в състояние на спокойно съзнание, за да освободите дълбоко напрежение, някои от които дори не сте наясно.

Ричард Милър и Род Стрийкър са двамата най-изявени учители по йога нидра, работещи в Съединените щати. Книгата на Милър от 2005 г. " Йога Нидра" обяснява неговата техника, която се основава на движението на кошас или на обвивки, които са наслоени в тялото, за да достигнат най-вътрешния слой, място на вродената радост и спокойствие. Методът на Милър е използван, за да помогне на хората, занимаващи се със злоупотреба с вещества, депресия, бездомност и посттравматично стресово разстройство (PTSD). От 2005 г. Милър разработи програма за йога нидра, наречена Integrative Restoration (iRest), за ветерани с PTSD в медицинския център на армията "Уолтър Рийд", където все още се използва, както и в редица допълнителни военни съоръжения.

Какво е клас Йога Нидра?

Наскоро взех един вдъхновен от Ричард Милър клас да преживее йога нидра за себе си. За първи път бяхме инструктирани да съберем няколко подложки около нашите подложки, така че да се чувстваме комфортно по време на дългите леговища, които трябва да дойдат: подложка под коленете, одеяло да лежи, друга одеяло под главата и все още трето одеяло като капак.

Възглавницата за очи е по избор; това е добра идея да донесете своя, ако имате такъв. След около 10 минути от основните разтягания, за да разхлабим нещата, ни бяха инструктирани да се заселят, да се озовават сред нашите подпори и да затворят очите ни. Учителите могат да използват различни техники за насърчаване на релаксацията, като например пеенето на купи, свирене на гонг или просто да ви отпуснат със звука на гласа си.

Подходът на Милър започва с фокусиране на вниманието ви върху усещанията в устата ви, след което се движите през тялото, като се движите по ръцете до върховете на пръстите, а след това обратно към торса за пътуването по краката, по пътя към краката. Той също така включва идентифициране на противоположни усещания в тялото, като например топло и студено. Всяко усещане се усеща отделно и после едновременно, което изисква умът да се фокусира и да го поддържа в настоящия момент. Както възникват мислите, вие се научавате да се разграничавате от тях, като се справяте с въпроса "Аз". Например, ако умът ви създаде мисълта "Чувствам се уплашена", вие се питате кой прави чувството и кой наблюдава мисълта, която разпръсква обичайната реакция на тялото към страх.

Учителят ми спомена, че не е необичайно да заспите първите няколко пъти, когато почувствате дълбока релаксация.

Въпреки най-доброто ми намерение да остана буден, почувствах себе си, че започнах да се отдалечавам почти веднага. Когато бях събуден от раздразнение на съседен ученик известно време по-късно, нямах представа колко време е минало. Оказа се, че в класа останаха само около 10 минути. През тези 10 минути се чувствах по-спокойна и по-осведомена от обикновено, а моето желание за дълга шепасана беше напълно удовлетворено.

Йога Нидра Самостоятелна практика у дома

Йога нидра се поддава на домашна практика, тъй като всичко, от което се нуждаете, е удобно място да легнете и глас на инструктор, който да ви води. Ако не разполагате с конвенционални йога подпори на ръка, можете да използвате неща, които вече имате в дома си с почти същия ефект.

Аудио записите на Ричард Милър, водещи iRest, са на разположение, както и други сесии на йога нидра. Много хора смятат, че йога нидра е достъпен портал за медитация, начин за облекчаване на натрупаното напрежение и път към изцеление на дълбоки психологически рани. Той също така може да помогне за осигуряване на необходимата гъвкавост, за да се справи с стреса на ежедневието.

Източници:

Милър, Ричард. Йога Нидра: Медитативна практика за дълбока релаксация и изцеление . Звучи вярно, Inc., 2010, 2005.