Ефективни йога опъвания за ишиас

Ако имате ишиас, тогава знаете, че това е истинска болка в задника, както буквално, така и по образец. В действителност, засегнатите области могат да включват вашия седалище, краката и гърба и симптомите могат да се състоят от слабост, изтръпване, изтръпване и изгаряне, както и умерена до крайна болка. Това е така, защото източникът на дискомфорта е дразнене на най-дългите нерви в тялото, седалищните нерви, които се движат двустранно от основата на гръбнака, през задните части и надолу по задната част на всеки крак. Вашите симптоми могат да се появят само на едната страна на гърба или крака, тъй като има нерв от всяка страна на тялото.

Тежкият ишиас може да повлияе неблагоприятно на качеството на живот, което го прави неудобно да ходи или да седи. Тъй като болката е причинена от нерв, йога пози може да осигури облекчение чрез разтягане на околните мускули. Въпреки това, йога може да не е подходящо лечение за всяка причина за ишиас, така че не забравяйте да потърсите диагноза от лекар преди да продължите.

Има много сценарии, които могат да причинят исхемична болка, като два от най-често срещаните са синдром на пириформис и хернизирани дискове. Ако седалищният ви нерв се влошава от стегнат пириформ, йога е чудесно лекарство. Има и няколко йога позиции, които се използват от физиотерапевтите за облекчаване на болката от ишиас, причинена от херния дискове. В някои случаи се препоръчва и опъване. Ще намерите примери за всеки от тези три вида позиции по-долу. Ако забележите облекчение от определени участъци, не забравяйте да ги правите редовно, за да предотвратите повтаряне на ишиазата.

1 - Гълъб в един стол

Бен Голдщайн

Първите ни няколко пози ще бъдат пириформени участъци. Следните три поза са всички вариации на гълъба, като се започне тук с опция за хора, които не могат да се настанят удобно на гърба си. (Напротив, ако усетите, че сте седнали болезнено, погледнете версията на леглото, по-долу.) Опитайте се да намерите стол, в който можете да седите удобно и с двата крака на пода и бедрата, приблизително успоредни на пода. Поставете десния глезен близо до лявото коляно и опитайте да отпуснете дясното коляно към пода. Повторете от лявата страна.

2 - Окото на иглата Pose - Sucirandhrasana

Бен Голдщайн

Ако можете да легнете на пода, опитайте с око на иглата. Можете също да направите това, лежащо на леглото. Започнете с огъване на дясното коляно и поставете подметката на десния си крак на пода. След това огънете лявото коляно и пресечете левия си глезен, за да почивате на дясното бедро. Ако това е достатъчно за разтягане, останете тук с десния крак на пода. Ако можете да отидете по-далеч, вдигнете десния крак и го издърпайте към тялото си, като задържите гърба на бедрото или шията си. Тъй като десният крак идва към тялото ви, опитайте се да отпуснете лявото коляно от вас. Освободете и повторете от другата страна.

| Повече ▼

3 - Гълъбар Посе - Ека Пада Раджакапотасана (Подготовка)

Бен Голдщайн

Ако имате добра мобилност, можете да преминете към тази версия на гълъб поза. Поставете сгъната одеало под задника отстрани на предния си крак за поддръжка. Задайте си с лявото коляно извън дясната си китка и левия си блясък, колкото е възможно по-близо до предната част на матката. (Не се притеснявайте, ако не е близо до паралелно.) Опитайте се да не позволите на задника да се плъзне наляво. Влезте в предния завой над левия си крак, ако това се случи добре. Повторете с десния си крак напред.

| Повече ▼

4 - Крава в един стол

Ан Пизар

Ако лекарят ви препоръча разширение на гръбначния стълб (обратно огъване) за лечение на херния диск, ето някои опции. Както по-горе, ще започнем с версията на позата, която е най-подходяща за хора, които не могат да дойдат на пода. За крава на стол, седнете с двата крака на пода и с ръце на коленете си. Вдишайте и издърпайте гърдите си напред, като извивате гърба си. Издишайте и освобождавайте. Повторете няколко пъти.

5 - Кобра - Буджагасана

Бен Голдщайн

Ако можете да лежите на стомаха си на пода, можете да опитате с нежна кобра поза. С дланите си на пода под раменете си, лактите се навели право в гърба, закрепете таза към пода, бутнете се в дланите си и вдигнете гърдите си от пода в каквато и да е сума.

| Повече ▼

6 - Сфинкс Посо

Бен Голдщайн

Ако кобра се чувства добре, можете да опитате сфинкс поза. В тази версия поставете лактите директно под раменете си. Натискайте в предмишниците си, за да изтеглите гърдите си през горната част на ръцете си и да държите раменете си отпуснати от ушите си.

7 - Персонална поза - Dandasana

Ан Пизар

Протягането на ръцете може да помогне и при болки в седалищния нерв, но в много случаи вие искате да избегнете завои напред, тъй като те могат да влошат херния диск. Седенето в персонала представляват добро начало. Поставянето на сгъната одеяла или две под задника може да ви позволи да седнете с по-изправен гръбнак. Обиколете здраво краката си.

| Повече ▼

8 - Наклонен голям пръст Pose - Supta Padangusthasana

Бен Голдщайн

Този наклонен голям пръст постави с каишка е друг голям участък. Ако нямате каишка, опитайте версия на тази поза, лежаща на врата. Вземи повдигнатия си крак отстрани на вратата и остави крака на пода да излезе през отворената врата.

| Повече ▼

Винаги вижте Вашия лекар и слушайте вашето тяло

Не забравяйте, че е от решаващо значение да видите вашия доставчик на здравни услуги за диагноза и препоръка за подходящо лечение, преди да опитате тези упражнения. Ако почувствате болка в някоя от тези поза, излезте.