Трябва ли да нося нови обувки за моя маратон?

Най-добър пробег за вашите Ден за състезания

Един от най-често срещаните въпроси, които участниците в маратона питат в дните, водещи до тяхната голяма раса, е "Трябва ли да нося нови обувки за маратон?"

Вашите обувки за деня на състезанието трябва да имат няколко десетки мили върху тях, вместо да са съвсем нови. Ще трябва да планирате напред, за да имате чифт, който е бил носен през няколко от дългите ви тренировки, но все още е относително свеж за маратона.

Трябва да носите обувките си през един или повече дълги тренировки, за да знаете дали тази двойка има някакви странности, които ще ви дадат горещи точки или мехури.

Тъй като сте тренирали за маратон, сигурно вече знаете, че не трябва да бягате в стари, износени обувки за бягане. По време на тренировка, трябва да замените вашите обувки на всеки 300 до 400 мили. Когато ги носите, те губят способността си за почистване и могат да се износят вътрешно много преди да видите промени в състоянието на ходилата или горната част.

Носете обувки с 40 до 50 мили върху тях за маратона

Що се отнася до истинската ви раса, не е добра идея да се движите в стари обувки за бягане или съвсем нови. Трябва да носите обувки, които са на около 40 до 50 мили върху тях, така че те все още имат голяма част от отпушването им. Те обаче се нуждаят от няколко километра, защото поне едно малко проучване показа, че чисто нови обувки не са толкова гъвкави, че се нуждаят от малък пробив.

Така че, можете да си купите нова чифт тенис на обувки около три седмици преди вашето състезание и да направите няколко кратки писти и един по-дълго бягай в тях. В случай, че тази двойка има специфичен проблем и трябва да бъде върната, вие искате да си осигурите достатъчно време, за да ги обменяте и да изпробвате последната двойка по същия начин.

Ако сте били доволни от обувките за бягане, които сте носели по време на тренировка, вземете още една двойка от същите за вашия маратон. Няма причина да променяте нищо или да опитате нещо ново, когато сте толкова близо до деня на състезанието. Придържайте се към стандартния съвет за маратон на "Нищо ново в състезателния ден".

Мога ли да нося моите расови обувки преди деня?

Носенето на маратонните си обувки в деня преди маратона означава, че няма да имат време да се декомпресират преди вашата раса. Опитайте се да носите различни чифт обувки или много удобни обувки, когато се разхождате или правите разклащане на деня преди маратона.

Какви обувки да се опаковат за вашия маратон

Ако пътувате до маратона си, това означава да донесете повече от един чифт обувки. Ако искате да пакетирате леко за пътуване с въздух, носете обувките си без раса и носете обувките си в чантата си за носене. Това е рисковано да опаковате състезателните обувки в проверявания багаж. Всъщност, някои маратонъри опаковат всичките си състезателни детски дрехи в своята работа, вместо да рискуват да се заблудят.

Ако нещо се случи с вашите състезателни обувки, като загубен багаж, ще бъдете най-сигурните, ако носите втората си най-добра двойка и можете да се състезавате в тях. Ако се случи най-лошият сценарий и трябва да купите нови обувки на вашето местоназначение, купете същия модел, в който сте се обучавали, откакто ги изпробвате.

Разходете се с тях в деня преди маратона, за да им помогнете да ги разбиете.

Източници:

Taunton JE, Ryan MB, Клемент DB, McKenzie DC, Lloyd-Smith DR, Zumbo BD. "Проспективно проучване за нараняванията при рани:" В тренировъчни клиники "на Ванкувър" Слънце "." Бр J Спорт Мед. 2003 Jun; 37 (3): 239-44.

Ретман У, Макуана Н. "Има ли стари обувки против краката ти? Педообарно проучване." BMC Res Бележки. 2011 Aug 24; 4: 307. doi: 10.1186 / 1756-0500-4-307.