Хранителни факти за омар

Калории в омар и ползите за здравето

Няма нищо особено като потъване на зъбите в нежно, сладко месо на прясно приготвен пара. Въпреки че често се смята за деликатес поради своята цена, омарът е чудесно гъвкав източник на протеини, който предлага множество хранителни ползи. Омарът е с ниско съдържание на калории, мазнини и натрий и богат на протеини, витамини В, фосфор и калий.

Член на семейството на ракообразните, омарът е твърда телешка риба с прилепнали примеси, намиращи се в прясна и солена вода.

Омарите имат кафяви до синьо-черни външни черупки, които стават червени при приготвянето им. Най-често срещаните пазарни видове са мейнските омари, намиращи се в студените води по североизточното крайбрежие, и остър омар, най-често продавани като замръзнали опашки и идентифицирани като омар. Spicy омари са студени водни остатъци, които идват от Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия, или опашки от топла вода, които се намират извън Флорида, Бразилия и Карибите.

Съществуват и безмилостни форми на омар в тропическите и субтропичните води по света; обаче, техният аромат се счита за по-нисък както от главния, така и от грозния омар. Най-накрая, омари от Langoustine са малки северноатлантически омари.

Хранителни факти за омари и ползи за здравето

Хранителни факти за омар
Сервиращ размер 4oz сурова Spiny Lobster (113 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 127
Калории от мазнина
Общо мазнини 1.7g 3%
Наситена мазнина 0.3 g 0%
Холестерол 79 мг 26%
Натрий 201 mg 8%
Въглехидрати 2,8 г 1%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 23g
Витамин А 1% · Витамин С 3%
Калций 6% · Желязо 14%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Омарът е нискокалоричен източник на протеини, една част от 4 унции, съдържаща 23 грама. Протеинът е основен макронутриент, който е важен за имунната функция, ремонта на клетките, изграждането на мускулите и производството на енергия.

Омарът също е добър източник на фосфор, минерал, който е важен в няколко биологични процеса, включително минерализация на костите, клетъчна сигнализация и производство на енергия.

Също така е добър източник на магнезий и съдържа калий. Магнезият участва в множество пътеки, включително производството на енергия и протеиновия синтез, а богатите на калий диети могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Омарът също е добър източник на В-витамини, които спомагат за производството на енергия, а желязото е важен компонент, който е важен за транспорта на кислород, производството на енергия и синтеза на ДНК.

Общи въпроси за Омар

Не е ли хората с високо съдържание на холестерол?

Омарът съдържа малко холестерол, но малка част (около 4 грама) не осигурява голяма сума.

Указанията на USDA за диетичните храни за американците 2015-2020 премахнаха насоките за ограничаване на холестерола в храната до не повече от 300 мг / ден. Важно е обаче да се ограничат високите холестеролни храни, които също съдържат високи нива на наситени и транс мазнини - като преработени и сушени меса, пържени и преработени храни.

Промяната в мисленето се дължи на факта, че сме научили през годините, че холестеролът в храната не може да повлияе на холестерола в кръвта толкова, колкото си мислехме. Вместо това трябва да се съсредоточим върху ограничаването на нездравословни мазнини като транс мазнини и наситени мазнини и яденето на повече качествени мазнини, като например полиненаситени и мононенаситени.

Събиране и съхранение на омар

Ако искате да купите омар на живо, има няколко неща, които искате да се грижите.

Ако не сте заинтересувани от закупуването на прясна прясна омар, можете също така да закупите месо от омар, което е на разположение, пресни, замразени или бланширани. Много магазини за риба дори ще приготвят омари за вас, ще ги разбият, ще запазят месото и ще ви дадат черупките, ако имате нужда от тях, за да направите запас или супа.

И накрая, опашки от омар могат да бъдат закупени и могат да бъдат закупени в или извън черупката, пресни или замразени.

Ако купувате цели, живи омари, ги пазете на дъното на хладилника, за да избегнете кръстосано замърсяване, в торба със замразен пакет от гел вътре. Те могат да останат живи от 36 до 48 часа и трябва да бъдат изхвърлени, ако не са живи, преди да ги готвите.

Здравословни начини за приготвяне на омар

Омарите са известни със своя сладък, богат вкус и пикантна текстура. Тъй като те са естествено ароматни, те могат да бъдат приготвени просто и все още вкусни.

Обикновено омарите се приготвят, като се използват методи за готвене с ниско съдържание на мазнини, които ги правят здравословен, с ниско калориен протеинов вариант. Те могат да бъдат сварени, приготвени на пара, задушени, печени или на скара, и вкусни топло и студено. Месото от омар може да се използва в приготвени ястия, салати, супи и сосове. Целта е да се избягват храни, които съдържат големи количества майонеза, масло или сметана, тъй като тези видове храна са склонни да имат повече калории и мазнини.

В допълнение към бялото месо могат да се консумират толелията (която е маслинено-зелен черен дроб) и коралите (репродуктивната сърна, открита в женските омари). Тези вътрешни части на омар обикновено се използват в сосове.

Рецепти с Омар

Основен пара с омар

Скариди на скара на скара

Омар, авокадо и салата от грейпфрути

> Източници:

> Институтът Линус Паулинг. Магнезият. http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium

> Институтът Линус Паулинг. Фосфор. http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus

> Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и Министерството на земеделието на САЩ. 2015-2020 Диетични насоки за американците. 8th Edition. Декември 2015 г.

> USDA Nutrition Database. Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28. Базов доклад: 15154, Ракообразни, галеник, смесени видове, сурови