Tortillas Хранителни факти

Тортилите са изключително популярни в САЩ и основна храна в много домове. Те служат като основа за голямо разнообразие от съставки, включително зеленчуци, бобови растения и протеинови източници. Тортилите са нишесте, обикновено направено от брашно или царевица. Тортили могат да се приготвят и като се използват съставки като ориз и пълнозърнесто брашно. Съставките могат не само да повлияят на хранителния състав, но и на текстурата на продукта.

Например, царевичните тортили са много по-трудни, отколкото брашнените тортили .

Исторически царевичните тортили са основна храна в Новия свят и се използват добре преди да се появят брашнени тортили. Съвсем случайно диабетът стана епидемия в кратък период от време, тъй като тортилите от брашно заменят царевичната тортила като основна храна, след като пшеничното брашно е въведено в Новия свят от Испания. Обикновено царевичните тортили са хранително превъзходни спрямо брашнените тортили. Те са склонни да имат повече влакнини, по-малко мазнини и по-малко калории, отколкото бели брашнени тортили. В допълнение към царевичните тортили, можете да закупите алтернативни, по-здравословни видове тортили, включително тортила от пълнозърнест хляб, които съдържат повече фибри, витамини, минерали и протеини за по-малко калории.

Тортила хранене факти
Сервиращ размер 1 брашно с тортила, 8 инча (49 грама)
На порция % Дневна стойност *
Калории 140
Калории от мазнини 30
Общо мазнини 3.5g 5%
Наситена мазнина 1.5g 8%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 420 mg 17%
Калиев 0 mg 0%
Въглехидрати 24гр 8%
Диетични фибри 1г 4%
Захар 1g
Протеин 4g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 8% · Желязо 8%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Тази специална тортила е умерена в калории и въглехидрати, което е равно на две филии хляб. Също така е добър източник на протеини, съдържащ 4g в една опаковка. Но това е под-пара в отдела за влакна.

Най-добре е да изберете тортили, които са добър източник на влакно, поне 3 грама на порция.

Освен това разгледайте списъка с съставките. Много брашнени тортили се приготвят с хидрогенирани транс-мазнини и наситени мазнини, като например растителна мазнина или свинска мас. Като алтернатива, царевичните тортили и пълнозърнестите тортили съдържат минимална мазнина.

Ползи за здравето

В зависимост от размера и вида на тортилата, които избирате, тортилите могат да бъдат умерени в калории и да служат като добър източник на протеини, фибри, б-витамини и желязо. Пълнозърнестите зърна са добър заместител на преработените, рафинирани зърна като бял хляб, бял ориз и бели макаронени изделия, а когато се използват на мястото на преработените зърна, могат да помогнат за подобряване на кръвната Ви захар и да ви задържат пълни. Царевичните и оризови тортили могат да бъдат част от безглутенова диета.

Общи въпроси

Как мога да затопля царевичните тортили? Противно на традиционните домашно приготвени тортили, които са меки и подпухнали, царевичните тортили от пазара често са крехки. За да ги навлажнете, опитайте да ги затоплите в микровълновата печка или в печката. Намокрете ръцете си и леко навлажнете тортилата с влажни ръце. Загрейте го над горелката и я обръщайте на всеки няколко секунди, за да предотвратите изгарянето. Или, навлажнете хартиена кърпа и обвийте тортилата вътре, поставете я в микровълнова фурна и го загрейте в микровълнова печка за около 10-15 секунди.

Има зеленчукови тортили, като спанак, здрави? Днес има толкова много различни разновидности на тайна. Зеленчукови тайни като спанак или домат са просто тортила, направени от бяло брашно, в което има подправки, като например доматен прах, за да се придаде негова растителна оцветяване и вкус. Винаги помнете да прочетете списъка с съставките и да проверите етикетите, преди да ги закупите. Ако първата съставка казва "обогатено избелено брашно", това означава, че основната съставка в храната е бялото брашно. Храните, направени с бяло брашно, са склонни да увеличават кръвната захар по-бързо от другите и се считат за рафинирани въглехидрати.

Събиране и съхранение на тортили

Когато купувате тортили, потърсете сортове, които съдържат около 150 калории на порция (около 8 инча), това е приблизително еквивалента на две парчета хляб. Проверете списъка с съставките и потърсете тези, които казват "цяло" като първа съставка. Например, цялата царевица, пълнозърнестата пшеница, означава, че храната е 100% пълнозърнесто и не е отстранена от нейните витамини, минерали и фибри. Цели зърна са зърната, които са съставени от всички части на зърното - триците (богатия на влакнене външен слой), ендосперма (среден) и зародиша (богатата на хранителни вещества вътрешна част). Те обикновено имат по-нисък гликемичен индекс, което означава, че повишават кръвната захар с по-бавно темпо и съдържат по-здраво сърце, пълнещо влакно.

Поставете тортила от пълнозърнест хляб в хладилника, за да поддържате оптимална свежест. Изхвърлете датата на изтичане.

Здравословни начини за приготвяне на тортили

Тортили могат да бъдат използвани за всичко и всичко. Те са прости, рентабилни и пълни. Независимо дали сте вегетарианец или месоядник, тортили могат да се използват за валцуване или хвърляне на храната. Използвайте тортили, за да направите quesadillas, tacos, fajitas, wrap-ups и roll-ups. Добавете постно протеин, като боб, яйца, риба тон, пуйка, риба и здравословна мазнина, като авокадо, хумус или маслиново превръзка за здравословно хранене, богато на протеини. Вземете готвене днес.

Рецепти с тортили