Колко здрави са най-модерните видове вода?

Сурова вода, кленова вода, алкална вода - те струват ли?

Ако сте изхвърлили сода за здравословна напитка с вода, имате много възможности. Посетете всяко пазарно или хранително шоу, като тези, организирани от Специализираната асоциация на храните, и ще видите най-малко пет различни вида вода за съхранение на рафтовете. Има дори "здрави" бутилирани води, направени с уникални съставки, които се продават в специализирани магазини и онлайн. Всеки от тях се отличава с различна полза. Така че кой избирате?

Преди да попаднете на маркетинговите претенции и разгънете пари за модерен продукт, отделете няколко минути, за да прецените ползите и недостатъците на всеки тип вода. Използвайте този списък, за да направите най-добрия избор за вас.

Вода от чешмата

istockphoto

Твърдението: Водата, която излиза от вашата кран (чешмяна вода), се регулира от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) и се тества често. Необходимо е да бъдете чисти и безопасни. В повечето градове водата от чешмата трябва да бъде дезинфекцирана, без патогени и да бъде тествана за опасни вируси.

Предимства: Водата от чешмата е евтина и лесно достъпна вкъщи и в движение в обществени фонтани за пиене. Водата от чешмата също е по-добра за околната среда, тъй като не се използват пластмасови бутилки за опаковане или продажба на продукта. И накрая, можете да добавите естествени аромати на водата от чешмата, за да отговаряте на вашите вкусове.

Недостатъци: В някои райони водопроводната мрежа има различен вкус или миризма, което е неприятно. Някои чешми могат да имат дори странно оцветяване. Съществуват и опасения, че чешмяната вода в някои райони може да съдържа малки количества вредни химикали. Ако се притеснявате, Националният съвет по отбранителните ресурси (NRDC) препоръчва да тествате чешмяната вода, за да се уверите, че е безопасна. Можете също да посетите уебсайта на EPA, за да получите информация за водата във вашия район. Ако е необходимо, закупете евтин воден филтър, за да направите вашата вода по-чиста.

Цена: Безплатно, освен ако не си купите филтър.

Коментар: Освен ако нямате голям бюджет за бутилирана вода, чешмяната вода може да бъде най-добрият избор да останете хидратирани през целия ден. Свържете се с местния воден район, ако имате притеснения относно безопасността на вашата вода. След това купете система за филтриране на водата в рамките на вашия бюджет, ако е необходимо.

Бутилирана вода

Твърдението: Потребителите често смятат, че бутилираната вода е по-чиста от водата от чешмата, а мнозина казват, че бутилираната вода има по-добър вкус. Съгласно Международната асоциация за бутилирана вода, стандартите за хранителна и лекарствена администрация (FDA) за бутилирана вода изискват тя да бъде толкова чиста, колкото и чешмяната вода. Бутилираната вода може да бъде филтрирана, дестилирана или пречистена.

Предимства: Бутилираната вода е лесна за хващане в движение или за бързо хранене като алтернатива на содата. Ако живеете в район, където водата от чешмата е неприятна, големи контейнери с бутилирана вода могат да ви помогнат да поддържате подходяща хидратация през целия ден.

Недостатъци: Според НРДР хората харчат 10 000 пъти повече на галон за бутилирана вода, отколкото за водопроводната мрежа. Освен това федералното правителство не изисква бутилираната вода да бъде по-безопасна от водата от чешмата, така че е трудно да се знае дали допълнителните пари заслужават. И накрая, според Американската администрация по храните и лекарствата, повечето бутилирани води съдържат флуорид на нива, които са по-малко от оптималните за добро орално здраве.

Цена: Приблизително 1,25 до 1,50 долара за бутилка от 16 унции. Цената е много по-малка, ако купувате в насипно състояние или купувате големи контейнери с размер галон.

Коментар: Имаше доста противоречия относно това дали бутилираната вода е по-добра за вас, отколкото чешмяната вода. Отговорът за вас зависи от марката на водата, която купувате, и от водата, която излиза от кранчетата във вашия район. Имайте предвид, обаче, че в някои случаи бутилираната вода е чешмяна вода, със или без допълнително пречистване. FDA препоръчва да проверите етикета, за да разберете със сигурност. Водата от чешмата в бутилка ще каже, че е "от общински източник" на етикета.

Сурова вода

Твърдението: Фирмите, които бутилират "сурова" вода, казват, че това е по-здравословно за вас, защото не съдържа неестествени съставки или препарати, които ще намерите в типичната бутилирана вода. Сурова вода идва от извори, включително Опал Спрингс, общински извор в Орегон, или Турмалин Спрингс в Мейн.

Предимства: Продавачите на водата твърдят, че тя действа като тонизиращо тялото за здравето и осигурява по-добра хидратация, защото липсва доказателство за причинено от човека замърсяване, което може да се намери в третирана или филтрирана вода.

Недостатъци: Няма силни, публикувани доказателства, които подкрепят твърденията, че суровата вода или нефилтрираната вода осигурява по-добри ползи за здравето от третирана вода. Всъщност, Центровете за контрол на заболяванията предупреждават варварите, туристи и пътници срещу питейна вода, която не е филтрирана.

"Докато водата, която тече в потоците и реките на гръбнака, може да изглежда чиста, тя все още може да бъде заразена с бактерии, вируси, паразити и други замърсители".

Цена: Суровата вода може да бъде много скъпа. Една бутилка сурова вода на Турмалин Спрингс струва около $ 1,60, ако поръчате онлайн и купите пакет от шест бутилки. Една кана от сурова вода на Опал Спрингс може да струва $ 16.00 и има съобщения за местни магазини, които продават сурова вода за много повече.

Коментар: Идеята, че непреработената или сурова вода е по-добра за тялото ви, е лесна за повярване. В края на краищата повечето здравни експерти предполагат, че ограничаваме преработената храна, така че защо да не ограничаваме и преработената вода? Но има основателни причини, поради които нашата вода е филтрирана. Питейната вода, която не е филтрирана, може да причини повече вреда, отколкото добра - особено в портфейла ви.

Газирана вода

Искът: Пенливата вода е широка категория, която може да включва всяка бутилирана, консервирана или ненатоварена вода с карбонизация. Можете да купите популярни марки обикновена или ароматизирана пенлива вода на пазара или да го направите като у дома с карбонационна система за дома от марки като SodaStream.

Предимства: Ако не обичате чистата вода, може да сте в състояние да увеличите нивата на ежедневната си хидратация чрез питейна вода с карбонизация. За много потребители мехурчетата правят водата по-вкусна. Можете също така да добавите натурални плодове или билки, за да придадете воден аромат, без да добавяте калории.

Недостатъци: Пиенето на газирана напитка може да причини подуване или газа при някои хора. По тази причина здравните експерти съветват тези с чувствителни стомаси да бъдат предпазливи, когато консумират тези напитки. Също така експертите по дентална медицина изразиха загриженост, че пенливата вода може да стимулира разпадането на зъбите, защото процесът на добавяне на физика към водата създава карбонова киселина. Но научните изследвания показват, че пиенето на скромни количества обикновена искряща вода (подобно на вида, който правите у дома) не представлява значителен риск.

Разходи : Различни. Закупената от магазина пенлива вода може да струва приблизително 1,50 лв. На бутилка. Домашната карбонационна система на SodaStream варира в цената от около $ 60 до над $ 179. Карбонационните цилиндри струват около 15 щ.д. и трябва да бъдат заменени периодично.

Коментар : Пиенето на обикновена пенлива вода не е много различно от прането на обикновена бутилирана или чешмяна вода. Помага да се повишат нивата на хидратация. Но имайте предвид, че много ароматизирани сортове добавят калории към ежедневното ви количество и питейната пенлива минерална вода може да добави натрий към вашата диета.

Минерална вода

Твърдението : Според FDA, минералната вода е бутилирана вода, която съдържа необходимото количество минерали от геоложки и физически защитени източници на подземни води. Никакви минерали не могат да се добавят към минералната вода.

Предимства: Този тип вода може да осигури малки количества от важни минерали като калций, магнезий или калий. Това са минерали, които помагат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на костната плътност, увеличаване на мускулния растеж и осигуряване на други ползи за здравето. Ако не получите тези минерали по време на хранене, пиенето на минерална вода може да ви помогне да получите това, от което се нуждаете.

Недостатъци. Различните марки минерална вода осигуряват различни нива на всеки минерал, така че може да е трудно да се установи дали отговаряте на Вашите ежедневни цели правилно. В допълнение, някои марки минерална вода може да съдържат високи нива на натрий. Ако наблюдавате приема на сол, минералната вода може да не е умен избор за вас.

Цена : Приблизително 1,50 до 2,00 щ.д. за бутилка от 16 унции

Коментар : Ако се наслаждавате на минерална вода (блестяща или непрозрачна), тогава е разумно да продължите да я пиете, докато сте наясно със съдържанието на натрий. Но има и други начини да получите важни минерали в ежедневната си диета. Яжте балансирано хранене и се консултирайте с RD, ако искате да сте сигурни, че получавате необходимите хранителни вещества.

Протеинова вода

Твърдението: Протеиновата вода е ароматизирана напитка, която допринася за ежедневния прием на протеини. Повечето марки се произвеждат със суроватъчен протеинов изолат, за да осигурят на потребителите около 15-20 грама протеин на бутилка.

Предимства: Много упражнения използват белтъчна вода, вместо протеинови шейкове или протеинови храни, за да увеличат приема си веднага след тренировка. Протеиновата вода е лесна за носене, лесна за консумация, може да увеличи хидратацията и да увеличи приема на аминокиселини.

Недостатъци: Въпреки че водата е напитка без калории, протеиновата вода осигурява калории. Може да консумирате 60-90 калории на бутилка, а напитката може също да бъде ароматизирана с естествени или изкуствени подсладители.

Цена: Приблизително 2,00 до 4,00 щ.д. или повече за бутилка от 16 унции

Коментар: Пиенето на протеини може да бъде умен и удобен начин за зареждане след тренировка. Но може да не ви даде усещане за удовлетворение или пълнота, което често яде протеини.

Кислородна вода

Твърдението: Оксигенирана вода, "хипер-оксигенирана" вода или супер-оксигенирана вода е просто вода, в която е добавен кислород. Теорията е, че повишавате нивата на кислорода, като го пиете. Производителите на вода твърдят, че пиенето на кислородна вода може да спомогне за подобряване на атлетите, да подобри възстановяването след тренировка, да повиши издръжливостта, да осигури по-голяма умствена яснота и дори да намали ефекта от махмурлук.

Ползи: Окислената вода обикновено осигурява нулеви калории, нито пък осигурява добавени захари или изкуствени подсладители, колкото много спортни напитки правят.

Недостатъци: Няма научно доказани доказателства в подкрепа на твърденията за оксидирана вода. Има обаче проучвания, които разкриват твърденията. В допълнение, други агенции за наблюдение, включително науката базирана медицина и Калифорнийския университет, Бъркли, публикуват критики за твърденията.

Цена: Приблизително 2,00 до 3,00 лв. Или повече на бутилка

Коментар: Докато кислородът е важен за ежедневния живот и със сигурност за оптималното изпълнение на упражненията, липсата на наука зад тенденцията към кислородна вода не подкрепя цената на продукта.

Електролитна вода

Искът: Марки като Propel и smartwater правят водата, която се усилва с електролити (натрий и калий) за по-добра хидратация след тренировка или през целия ден. Някои смятат, че превъзходната хидратация ще подобри енергийните нива и ще повиши качеството на вашите тренировки.

Предимства: В общността на упражненията има съгласие, че поддържането на нормални нива на течности в тялото (състояние, наречено euhydration) е от съществено значение за оптималното функциониране и доброто здраве. Подмяната на електролитите чрез пиене на вода, подобрена с електролит, може да помогне на някои енергични трениращи да поддържат енергийните нива стабилни, особено при упражняване на топлина.

Недостатъци: Не е нужно винаги да се изисква специална водна напитка по време на или след тренировка. При нормални условия тялото ви е добре да поддържате правилното ниво на течности по време на умерено упражнение, така че може да не се изисква специализирана напитка.

Цена: Приблизително $ 1.00 - $ 1.50 на бутилка

Коментар: Ако упражнявате при условия, които изискват електролитна подмяна, не забравяйте да хидратирате преди вашите сесии, както и по време и след тренировката, за да сте сигурни, че оставате в безопасност.

Maple Water

Твърдението: Кленова вода е водата, получена от кленови дървета, преди да бъде преработена, за да се получи сироп. Бутилираната вода обикновено е пастьоризирана и има лек аромат на клен. Продуктът осигурява полифеноли, антиоксиданти, пребиотици, минерали и електролити.

Предимства : Някои научни изследвания показват, че кленовият сироп може да осигури определени ползи за здравето, но кленовата вода е нова за пазара и не е тествана. Не е ясно дали нивата на хранителните вещества в кленовата вода могат да направят реална промяна за вашето здраве. Въпреки това, кленовата вода е по-ниска в калории, отколкото някои други подсладени напитки и (в повечето случаи) съдържа само една природна съставка.

Недостатъци . Кленовата вода е захарна вода, така че тя осигурява калории. Ще получите около 30 калории, когато пиете една бутилка. Въпреки че това не е много захар, повечето от нас консумират твърде много добавена захар вече, така че допълнителните калории може да не са необходими.

Цена : Приблизително 3,00 до 5,00 лв. На бутилка

Коментар: Ако купувате кленова вода, проверете етикета, за да се уверите, че тя е чиста солена вода, а не просто вода, която е добавила кленов сироп. Също така, имайте предвид, че напитката добавя към приема на захар за деня.

Кокосова вода

Твърдението: Кокосовата вода е солената, сладка течност, която идва от младите зелени кокосови орехи. Продуктът често се използва от упражнения и спортисти за рехидратация. Има и други широкообхватни твърдения за ползите за здравето на продукта, много от които са намалени, когато научните изследвания не успяха да предоставят правилни доказателства .

Предимства : Кокосовата вода съдържа високи нива на калий (600 милиграма на чаша, в сравнение с около 420 в банани), така че може да ви помогне да увеличите хидратацията след тренировката. В допълнение, ще консумирате много по-малко калории, ако изберете кокосова вода, а не спортна напитка.

Недостатъци: Този вид ароматизирана вода не е свободна от калории. Ще консумирате около 50 калории и половина грама мазнини при всяка сервиране. Освен това ще получите още 6 грама захар във всяка чаша.

Цена : Приблизително $ 1.50 до $ 4.00 за сервиране с една бутилка

Коментар: Много упражнения се наслаждават на вкуса на кокосовата вода след тренировката. Но изследванията не са успели да докажат, че това е по-добре за вас от обикновената бутилирана вода.

Алкална вода

Твърдение: Алкалната вода е водата, която е йонизирана, за да бъде по-малко кисела. Алкалната вода може също така да се нарича рН балансирана вода, защото нивата на рН са по-високи, отколкото в нормалната чешмяна вода. Алкалните производители на вода казват, че продуктът хидратира по-добре, облекчава главоболието, облекчава ушите, подобрява качеството на живот и лекува храносмилателните проблеми.

Предимства: Някои изследвания показват, че алкалната вода може да се хидратира по-добре от обикновената бутилирана или чешмяна вода. Изследването обаче е ограничено и основното проучване е финансирано от алкална водна компания, представляваща конфликт на интереси. Съществуват и ограничени изследвания, които предполагат, че може да помогне с някои храносмилателни проблеми.

Недостатъци: Повечето експерти твърдят, че трябва да бъдат завършени повече изследвания, преди да се потвърдят огромните ползи за здравето на алкалната вода. Също така, по-слабо киселата питейна вода може да промени киселинните нива в стомаха ви, което може да предизвика дискомфорт и други проблеми при определени хора.

Цена: Можете да закупите домашен алкален йонизатор за вода, но цената може да се движи близо до $ 2,000 или повече. Една бутилка алкална вода обикновено струва около $ 1.50 до $ 2.00.

Коментар: Винаги, когато видите здравен продукт, който се отличава със значителни медицински твърдения, скромна доза скептицизъм обикновено е умен. Ако не сте сигурни дали трябва да настроите нивото на рН на водата си за по-добро здраве, консултирайте се с Вашия лекар преди да инвестирате.

FATwater

Твърдението: Тази бутилирана вода, произвеждана от "Bulletproof Coffee", осигурява малко количество "мозъчно октаново масло" за повишаване на енергийната и мозъчната функция. Оцененото масло на мозъка във FATwater идва от патентовано кокосово масло, което според компанията е с четири пъти по-голяма вероятност да повиши нивото на кетона, повишаващо мозъка.

Ползи: Кокосовото масло осигурява триглицериди със средна верига (МСТ). Има ограничени проучвания, които показват, че МКС могат да осигурят определени ползи за здравето, включително загуба на тегло, контрол на апетита, облекчаване на болката и вероятно дори подобрено спортно представяне. Dieters и спортисти, които следват кетогенен план за диета, могат да се възползват от малкото количество мазнини във FATwater.

Недостатъци: Здравните експерти не са съгласни относно ползите за здравето на кокосовото масло и MCTs, така че няма гаранция, че пиете тази вода ще стимулира вашето здраве. Освен това, при поискване, дружеството не е могло да предостави научни доказателства в подкрепа на техните твърдения. И пиенето на водата (леко) ще увеличи приема на мазнини за деня.

Цена : Приблизително 3,00 лв. На бутилка

Коментар : Въпреки че може да има смисъл кето-диетолозите да пият вода, напоена с мазнини, няма доказателства, които да подкрепят използването на този вид вода за повечето потребители.

Предимства на правилното хидратиране

Когато решавате каква вода е най-добра за вас, имайте предвид, че почти всеки тип вода ще осигури някои ползи за здравето . Поддържането на подходящо хидратиране спомага за защита на органите, подобрява атлетичното представяне, помага за регулиране на телесната температура и увеличава усвояването на ключови витамини и минерали. Увеличаването на приема на вода също помага да се намали нуждата от храна и да се подобри енергията.

Словото от

Ако в момента пиете много малко вода всеки ден и консумирате много малко хидратиращи храни, може да се почувствате много по-добре, след като пиете скъпа марка вода. Но може да не е скъпата съставка, която осигурява ползата. Тя може да е, че тялото ви се чувства по-добре просто защото получава хидратацията, която трябва да функционира правилно. Ако не сте сигурни, че инвестирате в храна или диета, не забравяйте, че можете да се свържете с регистриран диетолог, за да получите персонализиран съвет въз основа на вашите специфични здравни нужди.