Кокосова вода Хранителни факти

Калории в кокосовата вода и ползите за здравето

Вероятно сте виждали кокосова вода във фитнес залата или в местния магазин за здравословни храни. Но кокосовата вода наистина ли е здрава? И ако е така, какво е толкова специално за него? Популярната напитка предлага някои предимства, ако решите да я пиете, но калориите на калорична вода могат да се добавят бързо, ако не сте внимателни.

Калории в кокосовата вода

Кокосова вода Хранителни факти
Сервизен размер 1 чаша (240 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 46
Калории от мазнини 4
Общо мазнини 0.5g 1%
Наситена мазнина 0.4g 2%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 252 mg 11%
Калий 600 мг 17%
Въглехидрати 8.9g 3%
Диетични фибри 2.6г 11%
Захар 6.3гр
Протеин 1.7 g
Витамин А 0% · Витамин С 10%
Калций 6% · Желязо 4%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Кокосовата вода е течността, която излива, когато отворите плода. По-старите кокосови орехи (тези, които са кафяви и косматни) обикновено осигуряват по-добро кокосово мляко, но по-младите зелени кокосови орехи произвеждат по-добра кокосова вода.

Кокосовата вода не е значителен източник на празни калории . Празните калории са тези, които осигуряват малко или никаква хранителна стойност. Много плодови сокове и други подсладени сокове са значителни източници на празни калории.

Според данните на USDA няма добавени захари и само четири калории от наситени мазнини в една чаша сервиране на кокосова вода. Но напитката допринася 252 милиграма натрий за ежедневната Ви диета. Здравните специалисти препоръчват да консумирате по-малко от 2400 милиграма натрий на ден.

Имайте предвид, обаче, че храненето на кокосовата вода е различно, ако купувате консервиран или бутилиран сорт, който често виждате в делските, фитнеса или магазините за здравословни храни.

Тези продукти могат да рекламират, че са здрави и да повишат общото ви хранене.

Човек може да осигури около 130 калории, 350 милиграма натрий и 26 грама захар. Някои марки добавят подсладители или допълнителни вкусове, които променят храненето. Затова е важно да проверите етикета "Хранителни факти" и списъка на съставките, преди да купите, за да получите най-точните данни за вашата напитка.

Предимства за здравето на кокосовата вода

Кокосовата вода е здрава? През годините се появяват твърдения за много ползи за здравето на кокосовата вода, но повечето от тях са били разкрити. Американският институт за изследване на рака издаде изявление, в което се обяснява, че няма причина да се вярват на твърденията за свойствата на кокосовата вода за борба с рака. А искът, уреден през 2011 г., изисква един производител на кокосова вода да спре да създава задушени твърдения за здравословното състояние на своя продукт.

Все пак много фенове на напитката казват, че това е умната напитка за пиене по време и след тренировка, тъй като осигурява електролити (натрий, калий, калций и магнезий) и въглехидрати, за да се подобри мускулната функция. Кокосовата вода осигурява по-малко калории, отколкото типичната спортна напитка.

Но повечето диетолози ще ви кажат, че можете да получите същите ползи от консумирането на цяла храна, като банан, с вода . Цели храни нямат скрити съставки (като добавена захар) и обикновено са по-евтини.

Защо пие кокосова вода? Някои хора харесват вкусния, сладък вкус. Ако често пиете плодов сок, кокосовият орех може да бъде по-добра алтернатива. Той съдържа по-малко захар и по-малко калории, отколкото повечето сокове и сокове.

Съхранение на кокосовата вода

Някои марки кокосова вода използват процес на пастьоризация, така че продуктът да е "стабилен при съхранение". Това означава, че не е нужно да охлаждате продукта, след като го купите. Докато пакетът не е отворен, той трябва да остане свеж до 12 месеца.

След като отворите контейнер с кокосова вода, производителите обикновено препоръчват да охладите напитката. Повечето хора предпочитат вкуса на студената кокосова вода и я охлаждат, за да помогнат напитката да остане свежа за 24 до 48 часа.

Ако получите кокосова вода направо от плода, тя трябва да се охлади веднага. Прясна кокосова вода също може да бъде замразена.

Творчески начини за използване на кокосовата вода

Тъй като кокосовата вода има хидратиращи свойства, някои хора я използват, за да помогнат да се намали ефекта от махмурлука. Въпреки че няма научни данни, които да подкрепят практиката, пиенето на (не-алкохолни) течности от всякакъв вид вероятно ще осигури полза, след като сте имали твърде много за пиене.

И някои креативни бармани дори ги използват в коктейлите. Можете да направите кокосови джин и тоник или дори Charred Lime Mojito. Или, ако предпочитате да използвате кокосовата вода без алкохол, опитайте да я добавите към здравословна глазура или да я направите основата за плодово пюре.