Какви са ползите от алкалната вода?

По-добре ли е алкалната вода за вас?

Алкалната вода е по-основна вода с рН около 8. Нормалната питейна вода е неутрална с рН около 7. Много от занаятчийските бутилирани води са алкализирани или направени по-основни, като естествено преминават през скали в извори и се събират минерали. Като алтернатива, питейната вода може да се алкализира, като се използват химични процеси, след което се бутилират и се продават.

Алкалната вода е създала много бръмча като средство за по-добро хидратиране, детоксикация, отслабване и противодействие на хронични или дългосрочни заболявания. Но наистина ли работи?

Статус на хидратация

Водата е от съществено значение за живота и играе важна роля във физическото изпълнение и превенцията на болестите. Тъй като водата е толкова критична за живота, спортистите, както и хората, които работят физически активни работни места трябва постоянно да се хидратират, за да останат здрави.

По време на физически упражнения и усилена физическа активност водата се губи чрез изпотяване. Намаляването на телесната маса от 2% или повече поради изпотяване може да попречи на аеробното функциониране и физиологичните резултати. Дехидратацията води до промяна на метаболитната функция, нарушена неврологична функция и натоварване на топлината.

Основният начин, по който дехидратацията се отразява на физически упражнения, е чрез сърдечно съпротивление. Сърдечното отклонение включва повишаване на сърдечната честота и намаляване на обема на удар или обема на кръвта, изпомпвана от сърцето, по време на упражнения.

Сърдечното отклонение намалява поглъщането на кислород, като по този начин намалява производителността и мощността.

В едно изследване от 2016 г., озаглавено "Ефект на алкална вода с високо рН на кръвен вискозитет при здрави възрастни", Weidman и колеги оцениха състоянието на хидратация при 100 участници, които извършиха леко физическо натоварване, което доведе до намаляване на телесната маса с 2%.

Участниците хидратират, като пият алкална вода или стандартна вода. Изследователите установяват, че вискозитетът на кръвта или дебелината на кръвта на участниците, които пият алкална вода след тренировка, са по-ниски от тези, които пият стандартна вода, което показва, че тези, които пият алкална вода, са по-ефективно хидратирани.

По-конкретно, вискозитетът на кръвта на тези, които пиеха алкална вода, спадна с 6,30% в сравнение с понижението от 3,36% при тези, които пиеха стандартната пречистена вода.

С други думи, при трениращите, алкалната вода пие по време на фазата на възстановяване, което прави кръвта по-водна, което е индикатор за състоянието на хидратацията. Тези резултати подкрепят твърдението, че алкалната вода ви помага да хидратирате по-добре след тренировка.

По-специално, авторите са изброили конфликт на интереси, включително консултантски такси от Essentia Water, алкалната вода, която тестват. Освен това, алкалната не показва значителна полза по отношение на други показатели на хидратационния статус, включително електролитно-водния баланс в кръвта (т.е. плазмената осмоличност) и телесната маса.

Киселинно-базов баланс

Солите на тялото трябва да бъдат правилно балансирани, което води до киселинно-базов баланс. Хората, които консумират типична западна диета, която е лека в плодовете и зеленчуците и тежки в месо, сирена и преработени зърна, могат да изпитат метаболитна ацидоза.

Тази метаболитна ацидоза е резултат от повишено производство на киселина в тялото и е свързано със сърдечни заболявания, остеопороза и др.

В статия от 2010 г., озаглавена "Киселинно-базов баланс и хидратиращ статус след консумация на алкална бутилирана вода на минерална основа", Хейл следвал 38 участници (отговарящи на пола и нива на физическа активност) разделят тези участници на две групи: една група пие алкална вода, а другата пие Aquafina, марка PepsiCo, в която се филтрират минерали.

Проби от кръв и урина се събират три пъти седмично и се отчитат киселинно-базисни мерки и обем на урината.

Heil установява, че участниците, които консумират алкална вода, са имали повишена алкализация на кръвта и урината, което води до по-добро киселинно-базисно състояние от тези, които пиеха Aquafina. Освен това, отделянето на урина намалява, което предполага по-добра хидратация. Трябва да отбележим, че е необходимо да се включат тези ефекти за около седмица, което означава, че хората трябваше да пият за известно време преди да бъдат наблюдавани ползите.

Накратко, според Хейл резултатите "показват, че обичайната консумация на АК [алкална] вода може да бъде ценен хранителен вектор за повлияване на киселинно-базовия баланс и хидратиращия статус при здрави възрастни".

Словото от

Хидратацията е критичен аспект на всеки режим на упражнения. Ограничените проучвания показват, че редовното хидратиране с алкална вода след физически упражнения или физическа активност може да подобри киселинно-базовия баланс в организма ви и да ви хидратира по-ефективно. Необходимо е да се направят повече изследвания, за да се изясни тази хипотеза. Междувременно, не се колебайте да хидратирате с алкална вода - ние знаем, че тя не може да ви нарани.

> Източници:

> Хейл, ДП. Киселинно-базов баланс и хидратиращ статус след консумация на алкална бутилирана вода на минерална основа. Вестник на Международното дружество по спортно хранене. 2010; 7: 29.

> Куфман, Дж. Джонстън, Н. Потенциални ползи от алкална питейна вода с рН 8,8 като добавка при лечението на рефлуксна болест. Аналозите на отологията, ринологията и ларингологията. 2012; 121 (7): 431-4

> Weidman, J, et al. Ефект на електролизираната алкална вода с висока рН върху кръвния вискозитет при здрави възрастни. Вестник на Международното дружество по спортно хранене. 2016; 13: 45.

> Wingo, JE, Ganio, М, Cureton, KJ. Сърдечно-съдов удар по време на топлинен стрес: Последици за упражняване на рецепта. Упражнения и спортни науки. 2012; 40 (2): 88-94