Кафето е ли анти-стареене суперхрана?

Как вашето утро може да удължи живота ви

Пиенето на кафе може да помогне за удължаването на живота ви, според някои проучвания. Точно така, кафе свързва тъмния шоколад и виното като анти-стареене суперхрана. Но, както при тези други храни, историята не е толкова проста, колкото "колкото повече имате, толкова по-дълго ще живеете". Разберете доброто и лошото за кафето и как функционира като храна против стареене .

Кафе: Анти-стареене напитка?

Кафето е най-големият източник на антиоксиданти в диетите на американците.

Всъщност повече от половината от хората в САЩ пият кафе всеки ден. Това може да е една от причините да погледнете към кафе като напитка, която може да ви помогне да увеличите продължителността на живота.

Проучване от ноември 2015 г. в списание Circulation установява, че хората, които пият три до пет чаши дневно, са с 15% по-нисък риск от преждевременна смърт. Този резултат включваше безкофеиново кафе, както и редовно кафе с кафе. Пиенето на кафе е свързано с по-малко смъртни случаи от сърдечни заболявания, неврологични заболявания и самоубийство. Тя не е свързана със смъртта от рак. Както при много проучвания на кафето, този тип проучване е било епидемиологично, което означава, че е гледало на широк кръг от населението и наблюдавало тенденции в тяхното поведение и в здравните си резултати.

Съвсем наскоро две 2017 проучвания, публикувани в Annals of Internal Medicine, свързват пиенето на кафе с по-дълъг живот. Голямо европейско проучване установи, че участниците, които пият най-много кафе, имат 10% по-нисък риск от умиране от каквато и да е причина в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.

Друго проучване, базирано в Калифорния и Хавай, включва над 85 000 участници, включително афро-американци, местни хавайци, японски американци, латиноамериканци и бели на възраст 45 до 75 години. В сравнение с пиенето на кафе, консумацията на кафе е свързана с по-ниска обща смъртност (както за обикновеното, така и за декофеинизираното кафе).

Разбира се, точно както в изследването през 2015 г., това са епидемиологични проучвания и не може да докаже, че пиенето на кафе добавя години в живота ви, просто една корелация. Възможно е консуматорите на кафе да имат други обичайни навици на живот, които са полезни за здравето.

Защо е кафе суперхрана?

Кафето има два основни компонента, които могат да повлияят на вашето здраве: антиоксиданти и кофеин. И двете вещества имат здравни и анти-стареене ползи. Антиоксидантите, например, помагат на тялото ви да поправи увреждане на клетките, причинено от свободните радикали (които се произвеждат като страничен продукт на клетките, които просто правят своето ежедневие). Кофеинът е показал, че спомага за подобряване на редица симптоми и може дори да е важен за борба с болестта на Паркинсон и други свързани с възрастта мозъчни проблеми. Кафето е натоварено с антиоксиданти и кофеин, като всеки от тях има различни потенциални ползи за подобряване на здравето и намаляване на риска от хронични заболявания.

Ползи за здравето на кафето

В допълнение към дълголетието, кафето е свързано с тези ползи за здравето:

Здравни рискове за кафето

Въпреки че изследването е изключително положително, все още има някои предупреждения за пиенето на кафе. За една, някои хора са по-чувствителни към ефектите на кофеина. Това може да причини безсъние и тревожност, особено в по-големи количества. За бременни жени се препоръчва кофеин от 200 mg дневно - освен това има повишен риск от спонтанен аборт.

Кърмещите жени също трябва да преценят общия прием на кофеин, тъй като високите количества кофеин могат да причинят безпокойство и безсъние в бебетата си.

> Източници:

> Ding M, Satija A, Bhupathiraju SN, Ху Y, Sun Q, Han J, Lopez-Garcia E, Willett W, van Dam RM, Hu FB. Асоциация на консумацията на кафяво с обща и причинно-специфична смъртност в 3 големи перспективни кохорти. Тираж. 2015 декември 15; 132 (24): 2305-15.

> Gunter MJ, Murphy N, Cross AJ, Dossus L, Dartois L, et.al. Кафе пиене и смъртност в 10 европейски страни: Многонационално изследване на кохортата. Ann Intern Med. 2017.

> Loftfield E, Freedman ND, Graubard BI, Guertin KA, Black A, Huang WY, Shebl FM, Mayne ST, Sinha R. Асоциация за консумация на кафе с обща смъртност и специфична смъртност в голямо изследване на потенциални кохорти в САЩ. Am J Epidemiol. 2015 декември 15; 182 (12): 1010-22.

> Park SY, Freedman ND, Haiman CA, Le Marchand L, Wilkens LR, Setiawan VW. Асоциация на консумацията на кафе с обща смъртност и специфична смъртност сред белите населения. Ann Intern Med. 2017 юли 11.

> Pereira MA, Паркър ЕД, Folsom AR. Потребление на кафе и риск от захарен диабет тип 2: 11-годишно проспективно проучване на 28 812 жени в менопауза. Arch Intern Med. 2006 юни 26; 166 (12): 1311-6.