Switchchel: Ползите от тази напитка с ферментирала енергия

В пътеките на най-близкия магазин за природни храни - или на тезгяха на любимото ви кафе - може би сте забелязали наскоро популярна напитка, известна като switchel. Често наричана "Gatorade на природата", switchel е сладка минерална смес от оцет от ябълково вино, вода или прясър, пресен джинджифил и кленов сироп (или, в някои случаи, мед или меласа).

Въпреки, че пиенето на шкурка е само наскоро станало модерно, тази леко кисел напитка има дълга история на употреба като напълно природна жажда.

Всъщност, Switchchel е напитката, която е избор за колониалните фермери, които искат да рехидратират, докато сестуват полетата, според алманаха на стария фермер. По тази причина switchchel е понякога известен като "Punch на Haymaker".

Какви са предимствата на Switchel?

Любителите често се превръщат в дълготраен енергиен бустер и без кофеин алтернатива на кафе или енергийни напитки. Той също така се предлага на пазара като водещ източник на антиоксиданти , витамини, минерали и ензими.

Нещо повече, Switchchel се казва, че предлага десетки ползи за здравето, като по-силна имунна система и по-здравословно храносмилане. Също така се твърди, че може да помогне със специфични здравословни проблеми, като киселини. И тъй като някои съединения, намерени в джинджифил, притежават противовъзпалителни свойства, понякога ключе се твърди, че намалява хроничното възпаление (ключов фактор за развитието на много заболявания).

Някои привърженици на switchchel предполагат, че тя може да помогне за ускоряване на метаболизма ви и да поддържа загуба на тегло, както добре.

Изследвания на Switchel: може ли наистина да помогне?

Много от феновете на Switchel заявяват, че мощната комбинация от натурални вещества създава "синергичен ефект" и на свой ред прави сместа по-мощна от която и да е от съставките. Въпреки това, поради липсата на изследване на switchel и неговите последици за здравето, няма доказателства в подкрепа на това твърдение.

Все пак някои проучвания показват, че отделните съставки в switchchel могат да бъдат полезни за вашето здраве. Например, някои проучвания показват, че джинджифил може да помогне за облекчаване на болката, свързана с проблеми като остеоартрит. Джинджифил изглежда също така облекчава състоянията, свързани с гадене.

В допълнение, предварителните проучвания показват, че консумирането на оцет от ябълков сайдер може да помогне да се регулират нивата на кръвната захар и да се поддържа холестеролът под контрол.

Въпреки че тези данни показват, че превключвателят може да предпази от някои здравословни проблеми, важно е да се отбележи, че switchchel не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа при лечението на някакви хронични здравни състояния.

Как да направите

Switchchel вече се продава в много магазини, но можете да направите свой собствен, като комбинирате четири супени лъжици ябълков оцет (не забравяйте да избегнете тези често срещани грешки), четири супени лъжици чист кленов сироп, една чаена лъжичка настърган или нарязан пресен джинджифил и четири чаши вода или кърпа. Смесете съставките в стомна или кана, оставете да седнете за 24 часа и разбъркайте добре преди да сервирате. (Забележка: тази рецепта добива четири чаши превключвател).

За да влеете своя превключвател с още по-силен вкус, опитайте да изстискате лимонов сок, да добавите клонче от мента или да отпуснете няколко пресни плода.

Някои любители на превключване също се наслаждават на добавяне на щипка прахообразни подправки, като кардамон или канела.

Какво да внимавате

Докато повечето хора могат да пият от време на време чаша препарати, имайте предвид, че оцет в напитката е кисел, така че консумирането му редовно може да ерозира зъбния емайл с течение на времето. Изплакване на устата след употреба може да помогне да се отстранят някои от киселините, но изчетряването на зъбите твърде скоро след консумирането на киселини може да отслаби зъбния емайл.

Избягвайте да консумирате прекомерно количество ябълков оцет, тъй като има доказателства, че това може да увреди хранопровода (или други части от храносмилателния тракт), да доведе до ниски нива на калий в кръвта и ниска костна минерална плътност или да взаимодейства със сърдечни лекарства, лаксативи или диуретици.

Ако пиете Switchel?

Switchel е само една от многото натурални напитки, които могат да помогнат за подобряване на вашето благополучие. Други напитки с евентуално подобряващи здравето свойства включват ферментирали напитки kombucha, кефир и различни видове чай (като зелен чай и чай от джинджифил ).

Ако мислите за добавяне на switchchel към вашето рутинно, просто се уверете, че сте наблюдавали приема на захар. Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчва на жените да консумират не повече от 24 грама добавена захар дневно и мъжете да ограничават приема на захар до 36 грама на ден. Когато се приготвя с една супена лъжица кленов сироп на порция, превключвателят съдържа 14 грама захар.

> Източници:

> Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almer LO. Ефект на оцет от ябълков сайдер върху забавено изпразване на стомаха при пациенти с диабет тип 1: пилотно проучване. BMC Gastroenterol. 2007 декември 20; 7: 46.

> Машади НС, Гиасванд Р, Аскари Г, Харири М, Дарвиши Л, Мофид Г. Антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на джинджифил в здравето и физическата активност: преглед на настоящите доказателства. Int J Prev Med. 2013 април 4 (Suppl 1): S36-42.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.