Изисквания към хлорида и хранителни източници

Хлоридът е основен минерал, който работи с натрий и калий, за да поддържа баланса на течностите в тялото ви. Тя работи, като поддържа обема на течността извън клетките. Клетките в лигавицата на стомаха ви се нуждаят от хлорид, за да произвеждат солна киселина, която е съставна част от вашите храносмилателни сокове.

Лесно е да се намери хлорид в храните, така че дефицитът е рядък.

Таблетната сол и морската сол са и 40% хлорид по обем, така че ще консумирате хлорид всеки път, когато добавяте сол към храните, или когато ядете храни, които са направени със сол. Заместителите на солта често използват и хлорида - това е просто натрият, който се замества в продукти като калиев хлорид. Това е така, защото наркотикът е свързан с високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания при някои хора.

Много зеленчуци като целина, домати, маруля и морски водорасли също са добри източници на хлорид.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здраве и медицина" определя адекватен прием на всички хранителни вещества въз основа на възраст и пол. Хлоридните нужди са подобни при мъжете и жените, но се различават по възраст. Препоръката не се променя при жени, които са бременни или кърмят.

Тези подходящи дози са равни на сумата, която трябва да покрива нуждите на всички индивиди във всяка възрастова група.

Но ако имате някакви здравословни проблеми, можете да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за вашата диета и ако имате някаква причина да се тревожите за приема на хлорид.

Диетични референтни количества

1 до 3 години: 1,5 грама на ден
4 до 8 години: 1,9 грама на ден
9 до 50 години: 2,3 грама на ден
51 до 70 години: 2,0 грама на ден
71+ години: 1,8 грама на ден
Жени, които са бременни или кърмят: 2,3 грама на ден

Недостигът на хлорид може да възникне, когато тялото ви загуби прекалено много течности чрез силно потене, повръщане или диария. Някои лекарства, наречени диуретици, причиняват на тялото ви да загубят течност, така че те потенциално могат да причинят и дефицит на хлорид.

Консумирането на твърде много хлорид може да увеличи кръвното Ви налягане. Хората с застойна сърдечна недостатъчност трябва да бъдат още по-внимателни, защото могат да причинят натрупване на течност. Според Института по медицина поносимият по-висок прием на хлорид е 3,6 грама на ден за възрастни. Допустимата горна граница е максималното ниво на дневен прием, което е известно, че не предизвиква нежелани ефекти.

Няма причина да приемате хлорид като хранителна добавка, храните, които ядете, са повече от достатъчни.

Източници:

Американската сърдечна асоциация. "Натрий и сол".

Национална академия на науките, инженерство и медицина, отделение по здравеопазване и медицина. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение."

Medline Plus Медицинска енциклопедия. "Хлорид в диетата".