Грижа за храната

Калории и ползи за здравето

Гъбите са членове на растения, наречени гъбички. Въпреки че, технически, те не са зеленчук, те се използват и се използват като зеленчук. Има толкова много видове гъби, вариращи от бял бутон, crimini, shitake, portabella , enoki, облачно ухо и др. Най-голямата култивирана гъба е portabella, която може да нарасне до 6 инча в диаметър.

Дивите гъби са по-редки, но могат да се събират и продават от специалисти. Тези видове гъби имат силен земен или орехов вкус.

Гъби се предлагат пресни, сушени или консервирани. Пресни гъби са на разположение през цялата година, като връхният сезон в Съединените щати е от април до юни. Дивите гъби се предлагат сезонно, обикновено през лятото и есента. Сухите и консервирани гъби могат да се намерят и през цялата година. Те са нискокалоричен, с ниско съдържание на въглехидрати храна, който може да се използва разнообразно при готвене.

Гъби Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша сурово, парчета или резени (70 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 15
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 4 mg 0%
Калий 222.6 mg 6%
Въглехидрати 2.3g 1%
Диетични фибри 0.7г 3%
Захар 1.2 гр
Протеин 2.2 g
Витамин А 0% · Витамин С 3%
Калций 0% · Желязо 11%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша сурови гъби съдържа само 15 калории и 2,3 грама въглехидрати, което я прави нискокалоричен, с ниско съдържание на въглехидрати храна. Гъбите също са добър източник на фибри, особено разтворимото влакно, бета-глюкан.

Ползи за здравето

Гъбите са пълни с витамини и минерали. Те са много добър източник на мед, ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), калий и желязо.

Б витамините подпомагат освобождаването на енергия от въглехидрати, протеини и мазнини.

Мед подпомага производството на енергия и използването на желязо. Също така поддържа целостта на съединителната тъкан и подпомага антиоксидантните ензими.

Калият е важен за поддържане на баланса на течности и електролити. Той също така се изисква за правилното протичане на нервите и мускулите и може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Желязото е минерал, който е необходим за синтеза на хемоглобин, ДНК, аминокиселини, невротрансмитери и определени хормони. Също така е от решаващо значение за поддържането на нормална имунна система.

В допълнение към многобройните витамини и минерали, съдържащи гъби, те също са открили високи нива на някои антиоксидантни съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак.

Общи въпроси

Дали дивите гъби са безопасни да ядат? Някои диворастящи гъби са смъртоносни, затова не се препоръчва да се събират сами диви гъби. Други диви гъби, които се продават от реномирани доставчици, са безопасни за ядене.

Суровите гъби са безопасни да ядат? Много хора използват гъби, например бял бутон, за да накълцат и да сложат салати сурови. Докато това е наред, някои експерти предполагат, че сте по-добре да готвите гъби. Причината за това е двойна.

Готварските гъби помагат да се освободят витамините и минералите в гъбите. В допълнение, някои сортове сурови гъби съдържат малки количества токсини, включително съединение, считано за канцерогенно, което се унищожава чрез готвене.

Бране и съхранение

Когато пазарувате за гъби, търсете свежи гъби, чисти и без дефекти, като меки, влажни петна и обезцветяване.

Пресни гъби могат да се съхраняват в хладилник в отворен контейнер за около пет дни. Не ги измивайте до момента на употреба.

Сухите гъби могат да се съхраняват на хладно и сухо място в продължение на месеци. За да ги използвате, ги накиснете в топла вода за 10-20 минути.

Консервираните гъби могат да се съхраняват до изтичане на срока им на годност и трябва да бъдат изплакнати, преди да се използват, за да се отърват от някои натрий.

Здравословни начини за приготвяне на гъби

Гъбите могат да бъдат приготвени по различни начини, включително печене, печене, пилене, сотене и печене. Те са сърдечна, вегетарианска основа, която може да добави текстура, вкус и вещество към храната. Използвайте гъби при приготвянето на сосове, ястия и супи, или просто ги накълцайте, солете ги и ги добавете към зърнени храни, картофи или яйчени ястия.

Гъбата капачки служат като добро средство за пълнене. Суровите гъби могат да държат спредове и спад, или могат да бъдат печени с други видове пълнеж, като морски дарове или сирена, смесени с билки, подправки и зеленчуци.

Рецепти

Започнете деня си с ястие с протеини и богати на фибри яйца или свържете основния си курс със страна от просто на скара гъби. Най-здрави пици с гъби или ги добавете към вашите страни. Използвайте ги като заместител на месото, ако искате да следвате вегетариански или вегетариански хранене. Наистина можете да ги добавите към всичко. За да започнете, опитайте това farro с гъби, мащерка и балсамово ястие от оцет или пържоли и гъби kababs.

> Източници:

> Американската академия по хранене и диететика. Забавлявайте се с funghi: гарнирайте ястията си с гъби.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 628-629.

> Институтът Линус Паулинг. Микроелементи за здраве.

> Институтът Линус Паулинг. Пантотенова киселина.