Синдром на болки в коляното и патело-феморалната болка (PFPS)

Синдромът на патело-феморалната болка е известен като коляно на бедрото

Синдромът на пателофеморалната болка (PFTF), често наричан коляно на бегача, се отнася до болка под и около колената. Болката при PFPS може да се появи на едно или и на двете колене и има тенденция да се влошава с активност по време на низходящи стълби и след дълги периоди на неактивност. Синдромът на пателофеморалната болка често се смесва с хондромалацията, състояние, което описва увреждане (обикновено омекване) на ставния хрущял от долната страна на колена (патела).

Какво причинява синдрома на пателофеморалната болка?

Въпреки че не е известна точната причина за пателофеморална болка, смята се, че начина, по който патела се следи по жлеба на бедрената кост може да доведе до дразнене на хрущяла от долната страна на патела. Пателата може да се движи нагоре и надолу, от едната страна до друга в жлеба, както и да се накланя и завърта. Цялото това движение означава, че пателата може да има контакт с много от ставните повърхности на коляното, в зависимост от различни фактори като мускулна сила и равновесие, прекомерна употреба и неправилно проследяване. Това също означава, че причината за болката може да е от различни фактори.

Какво можеш да направиш за синдрома на пателофеморалната болка?

Почивката е една от първите стъпки за лечение, за да се намали болката и тежестта на пателофеморалната болка и коляното на бегача. Намалете пробега или се обърнете към упражнения без въздействие , като например плуване, за да запазите нивото на фитнес, като същевременно позволите на коленете си да се лекуват.

(Виж: Как да тренираме чрез нараняване ).

Докато много спортисти могат да управляват собствената си програма за рехабилитация, в идеалния случай бихте искали лекар или физически терапевт да научи най-новите възможности за лечение и да се научи как да изпълнява правилно упражненията. В зависимост от вашата диагноза, може да има допълнителни укрепващи и стречинг упражнения, които ще трябва да добавите към вашата рутина.

Укрепване на хълбока за синдрома на патело-феморната болка

Последната информация за синдрома на пателофеморалната болка сочи фокуса върху укрепването на бедрата, за да може колянната става да се проследява правилно. Изследванията на Катедрата по физиотерапия в университета в Индиана Университета в Пърду, Индианаполис, установиха значително намаляване на болката при колена, когато жените участнички бяха лекувани с програма за укрепване на тазобедрената става. Техните открития в изследването подкрепят идеята, че движението на коляното е по-силно повлияно от бедрените мускули, отколкото от квадрицепсите, както се смяташе преди това.

За това проучване малка група женски бегачи с синдром на патело-феморната болка извършва два пъти седмично укрепване на бедрената рутинна процедура в продължение на шест седмици. Изпълнените упражнения включват клякания с един крак и разнообразни упражнения за еластична лента за подобряване на здравината на бедрата.

Друго упражнение, което е било полезно за болки в коляното, е упражнението Side Collar за укрепване на бедрата.

Предишни изследвания на синдрома на пателофеморалната болка разглеждат краката и квадрицепсите като част от проблема. Някои хора съобщават, че използването на специални стелки за обувки или укрепването на квадрата може да намали болката на коляното, а квадратичният баланс все още може да има място в лечението.

Коментар на читателя за синдрома на пателофеморалната болка

Един читател пише в своя собствена PFPS, казвайки:

"В моя случай допринесоха тесни ITBs и мускулна стягане, но най-значимият фактор бе дисбалансът между моя vastus lateralus (силен) и my vastus medialus (слаб, заедно с адуктори). и в моя случай) да подобри този дисбаланс - и доста бързо! "

Такъв мускулен дисбаланс може най-добре да бъде определен от специалист, който ще направи тестването на мускулния баланс и ще определи какъв дисбаланс може да има, ако има такъв. Едно от укрепващите упражнения, които най-вероятно ще започнете, е групата на квадрицепсите да изгради мускулите, които са отговорни за начина, по който се движи коляното.

Синдром на обувките и патело-феморалната болка

Обувките, които избирате, също могат да бъдат важен фактор за възстановяване от PPS. Висококачествените обувки трябва да бъдат подменяни на всеки 300 до 500 мили за бегач. Разбивката на обувката може да доведе до повече болки в коляното. Ортези и арка подкрепя също могат да бъдат посъветвани. Изгарянето на коляното след тренировка също е показало, че намалява възпалението и болката в ставите.

Пателофеморалната болка може да бъде трудна за лечение и може да отнеме значително време (до шест седмици), за да се възстанови напълно. Така че облекчение обратно в упражняване рутинни и поддържа quadriceps сила, носят подходящи обувки, и почивка при всички признаци на свръх употреба, и PPS е много по-малко вероятно да ви отклони в бъдеще.

Източници:

"Общата болка в коляното при бегачите е ефективно намалена, елиминирана от хип упражнения" Медицински новини Днес, 7 юни 2010 г.

Уебсайтът на Американската академия на семейните лекари, пациентски синдром на Patellofemoral Pain, ноември, 1999.