Какво трябва да знаете за инвертна захар

Инвертната захар е подсладител, използван в различни храни и напитки, благодарение на способността му да задържа влагата и да поддържа гладка текстура. Докато инвертна захар може да има по-бърз име, хранително е същото като захарната маса или други добавени подсладители. Ще искате да ограничите общото количество добавени захари в диетата си, включително инвертна захар, тъй като тези подсладители осигуряват излишни калории без полезни хранителни вещества.

Какво е обръщане на захарта?

Обработената захар се използва като подсладител в храните, точно като захарната маса, кленов сироп или висококачествен фруктозен царевичен сироп . Всъщност се получава от захарната маса, която е научно известна като захароза.

Захарозата е дизахарид, съставен от две различни индивидуални захарни молекули, свързани заедно - в този случай глюкоза и фруктоза .

Обработената захар се получава чрез разчупване на връзките между глюкозата и фруктозата, което води до разтвор на половин свободна глюкоза и половин свободна фруктоза. Тези връзки се прекъсват чрез хидролиза - химическа реакция, използваща вода заедно с топлина, ензими или киселини.

За опростен поглед можете да си представите разликата между двете:

Името инвертна захар идва от начина, по който поляризираната светлина се отразява чрез захарта. Когато поляризираната светлина свети на захарозата, светлината се отразява под определен ъгъл.

Когато свети в инвертна захар, светлината се върти в обратната посока.

Източници на инвертна захар

Докато инвертна захар може да се намери в много храни, най-често ще намерите в следните видове продукти:

Разбира се, добавената захар е известно, че се крие в нищо неподозиращите места , така че четенето на етикетите на съставките е единственият сигурен начин да се открие дали дадена храна има инвертна захар.

Други имена за инвертна захар

Обикновено ще видите "инвертна захар", посочена като само тази в раздела за съставките на етикетите на храните. Съществуват обаче и допълнителни източници на инвертна захар на пазара - природни и изкуствени. Те включват:

Ползи от обърната захар за производство на храни

При стайна температура инвертната захар е по-разтворима във вода в сравнение със захарната маса. Някога добавете една лъжичка захар към вашето студено кафе и го намерите натрупано в долната част на чашата?

Това е така, защото захарта не се разтваря много добре в студени течности.

Обратното захар, от друга страна, все още се разтваря добре при тези условия. Ето защо ще го забележите в подсладители и сиропи за продукти на студена напитка.

Други ползи за производителите на храни включват:

Обърнете факти за храненето на захарта

Въпреки че инвертната захар може да е полезна в домашни и търговски кухни, вие ще искате да бъдете предпазливи със сумата, която използвате - точно както искате да ограничите количеството захар, което консумирате. Захарозата и инвертната захар имат някои различни химически и структурни свойства, но те са от хранителна гледна точка.

За да ви дадем перспектива, една чаена лъжичка захар съдържа 16 калории и 4 грама захар. Ако сравнявате това с различни марки инвертна захар, ще видите подобни цифри. Ето няколко примера за общи марки на пазара:

Незначителните разлики между калориите и съдържанието на захар на всяка марка зависят от концентрацията на сиропа.

Ограничаване на добавената захар

Независимо дали ядете грандо бар, направен с инвертна захар или направена със захароза (или друг подсладител), все пак е добавена захар, която трябва да бъде ограничена. Прекомерната добавена захар от всякакъв вид може да ви изложи на риск за бъдещи здравословни проблеми като наддаване на тегло, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Американската сърдечна асоциация препоръчва повечето мъже да ограничат добавената си захар до не повече от 36 грама на ден. Тъй като жените консумират по-малко общи калории, те трябва да ограничат добавената си захар до по-строги 25 грама на ден. Също така е важно родителите да държат консумацията на добавени захари на децата си на здравословно ниво.

Ето някои идеи за намаляване на приема на добавената Ви захар (и семейството ви):

Словото от

Вие обаче не трябва да ограничавате диетата си напълно. Добре е да включите малки количества инвертна захар или други подсладители в храненето си, стига да не ги ядете често и да спазвате препоръчителните граници. Това случайно парче от рожден ден или месечна студена мока няма да причини здравословни проблеми, при условие, че те са просто това - случайни третира.

За оптимално здраве, обаче, опитайте се да направите ежедневния си хранителен режим, който е с ниско съдържание на добавени захари (включително инвертна захар).

> Източници:

> Американската сърдечна асоциация. Добавени захари. 2018.

> Програмата на Cornell Maple, окръг CCE и Института за жизнеспособност на фермата в Ню Йорк. Ню Йорк държавен келен конфекции Преносим компютър . 2014 година.

> Featherstone, S. Пълен курс по консервация и сродни процеси (четвърто издание). Elsevier Science & Technology; 2015: 147-211

> Захарната асоциация. Какви са различните видове захар?