Органични храни и изисквания за етикетиране

Органично отглежданите храни стават все по-популярни, тъй като хората се тревожат повече за здравето и безопасността на храната, която ядат. Но какво точно е биологичната храна и как се етикетира?

Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA), биологичните храни са описани по следния начин:

Органичното месо, птиче месо, яйца и млечни продукти идват от животни, на които не се дават антибиотици или хормони на растежа. Биологичните храни се произвеждат без използване на повечето конвенционални пестициди, торове, направени със синтетични съставки или утайки от отпадъчни води, биоинженеринг или йонизираща радиация.

Изследванията показват, че минималните количества остатъци от химически пестициди, открити върху храни, които не са биологично отглеждани, не са опасни за вашето здраве, но защитниците на биологичните храни твърдят, че биологично отглежданите храни са по-безопасни от храни, произведени с обичайни земеделски методи. Тъй като почти всички неорганично произведени храни съдържат остатъци от пестициди, торове и други химикали, единственият начин да ги избегнат е да купуват биологични храни.

За да бъдат сертифицирани като биологични, хранителните продукти трябва да идват от ферми и преработвателни предприятия, които са сертифицирани по биологичен начин от USDA. Фермите се проверяват от сертифицирани държавни служители, за да се гарантира, че отговарят на стандартите на USDA. Инспекторите се уверяват, че се използват само биологични методи и че околната среда не е замърсена с пестициди, синтетични торове или други неорганични съединения.

Органично етикетиране

Храни, които са биологично отгледани, могат да посочат този факт на етикета, което прави по-лесно пазаруването за потребителите, които искат да купуват биологични храни.

Но е важно да се разбере какво означават органичните етикети. Понастоящем има три твърдения, които могат да бъдат отпечатани на етикетите на храните:

"100-процентов органичен"
Храните, обозначени като 100-процентна органична, трябва да съдържат всички органично отгледани съставки, с изключение на добавената вода и сол.

"Био"
Храните, които са означени като органични, трябва да съдържат най-малко 95% органични съставки, с изключение на добавената вода и сол, както и да не съдържат сулфити, добавени като консервант.

Известно е, че сулфитите причиняват алергии и астма при някои хора. До пет процента от съставките могат да бъдат неорганично произведени.

"Произведено от органични съставки"
Етикетите на продуктите, които твърдят, че съдържат органични съставки, трябва да съдържат най-малко 70 процента органични съставки, с изключение на добавената вода и сол. Те не трябва да съдържат добавени сулфити, а до 30% от съставките могат да бъдат неорганично произведени.

Накрая, хранителните продукти, произведени с по-малко от 70 процента органични съставки, могат да посочат кои съставки са органични, но не могат да претендират за биологични хранителни продукти.

Източници:

Магкос Ф, Арванити Ф, Зампелас А. "Биологична храна: покупка на по-голяма сигурност или само спокойствие? Критичен преглед на литературата". 1: Crit Rev Food Sci Nutr. 2006; 46 (1): 23-56. Достъп до 20 март 2016 г. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408690490911846.

Магкос Ф, Арванити Ф, Зампелас А. "Биологична храна: питателна храна или храна за размисъл? Преглед на доказателствата." Int J Food Sci Nutr. 2003 Sep; 54 (5): 357-71. Достъп до 20 март 2016 г. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637480120092071.

Копки У. "Биологични храни: имат ли някаква роля?" Форум Nutr. 2005 г. (57): 62-72. Достъп до 20 март 2016 г. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15702589.

Министерството на земеделието на Съединените щати. "Биологично земеделие". Достъп до 20 март 2016 г. http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome?contentidonly=true&contentid=organic-agriculture.html.