Захарта, която наистина ядеш (и пиеш)

Промените в етикетите на храните отварят очи за точно това, което поставяте в устата си

20 май 2016 г. е ден, който повечето хора в хранителната индустрия няма да забравят. Това е денят, в който FDA официално обяви, че задължава компаниите да включат, между другото, значителни количества добавени захари в даден продукт върху етикети за храни и напитки.

Но не е захар вече на етикети за храни и напитки?

Да. Но това по-специфично разбиване може да ви помогне да определите дали това, което сте избрали, е толкова здравословно, колкото си представите.

Противно на общоприетото схващане, всички захари не са създадени равни, когато става въпрос за вашия здравен риск.

За да получите повече информация за това, какво означава тази промяна и по-голяма прозрачност в етикетирането на храните, говорихме с Линдзи Мойер, MS, RDN, старши диетолог на Центъра за наука в обществен интерес във Вашингтон.

: " Вид", известен със снек-баровете и зърнените култури, изстрелва това усилие през август 2016 г., ставайки първият производител по рода си, който споделя информация за повече от 60 от своите продукти . Защо това е толкова важно за потребителите?

Lindsay Moyer, MS, RDN: В края на краищата всички компании ще трябва да се придържат към тези указания, но бях много щастлив да видя KIND да направи това преди крайния срок, защото това означава, че потребителите ще имат толкова повече информация, за да започнат да правят по-добри решения точно сега. Да, днес има полезни подробности за етикетите, но това, което е предоставено, не илюстрира пълната картина на това как храната или напитката влияят на вашето здраве.

Освен това може да е упорита работа, за да разберете всичко това. Поглеждам етикетите на храните по цял ден и дори ми е трудно да ги разпознавам понякога.

VW: Защо трябва да обърнем толкова внимание на добавената захар? Не е захарната захар?

Съдържанието на захар е посочено на всички етикети за факти за храненето на напитки и хранителни напитки днес. Но това не ви казва какво допринася за това число.

Естествено срещащите се захари (като тези в млякото и плодовете) са част от здравословното хранене и не повишават риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания или диабет по начина, по който се добавят захари (сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, захарни мазнини и др. , но и двете представляват захарни грамове на продукта. Знаейки разбивката на тези неща, може да ви даде по-добро усещане за това, колко "наистина е добро за вас" нещо наистина е.

В допълнение, за разлика от естествено срещащите се захари , добавените захари са "празни калории", тъй като те не осигуряват допълнителна стойност в начина на витамини и хранителни вещества. Високото количество добавени захари подсказва, че храната или напитката не ви осигуряват много ползи за здравето.

VW: Смятате ли, че много хора могат да бъдат изненадани от това, което откриват при посочването на добавени захари на етикет?

LM: Да, абсолютно - включително и аз. Например етикетът за кисело мляко може да каже "естествено" или "леко" подсладен. Може да мислите, че тази сладост идва от ягодите, които съдържа, когато по-голямата част от нея идва от добавената захар. Дори хората, които сканират списъци с съставки, могат да бъдат шокирани. Може би знаете да търсите, да речем, сироп от царевица с висока фруктоза, но може би не знаете някои от другите имена, които могат да добавят захари, като декстроза.

Продукти, които изглеждат или са таксувани като здрави, могат да получат втори поглед, след като сте в състояние да разберете точно какъв вид захар те съдържат. Може да очаквате, че повечето захар в бонбон се добавят, но може да не осъзнаете колко е в лентата с гранули, например.

VW: Какво трябва да търсят хората по отношение на добавената захар?

LM: FDA е определила препоръчителна дневна стойност от 50 грама или около 12 чаени лъжички. Важно е обаче да запомните, че това е препоръчителен максимум , а не цел. Когато добавените захари са включени на етикетите на храните, те ще включват както грама, така и процента от дневната стойност (% DV).

Погледнете колко голяма част от тази процентна дневна стойност храната приема и мисли за нея в контекста на пълната ви диета. Отново, по-малко е винаги повече. Сравнете храни в подобни категории и изберете тази с най-малко добавена захар. Не се опитвайте да удряте 50 грама добавени захари - просто стреляйте, за да не го превишавате.

VW: Смятате ли, че това е само началото на етикетите на храните, които стават по-прозрачни? Какво друго бихте искали да видите, добавени към хранителните факти?

LM: Надявам се. Тази промяна се дължи не само на науката и реномираните организации, които подкрепят здравните рискове, свързани с добавената захар, а търсенето от страна на потребителите. Все повече хора искат да знаят какво ядат и как влияят върху здравето им. Лично аз бих искал да видя съдържанието на кофеин и процентите на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, изброени на етикетите, както и ясна нотация за това, дали нещо е изкуствено оцветено или подсладено. Продуктът може да каже, че "съдържа истински плодове", но единствената съставка, която съдържа, е ябълков прах.

VW: Какво могат да направят потребителите, за да насърчат тази промяна?

LM: Не боли да уведомите компаниите, че търсите такава информация. Дори ако търсената от вас информация не е на етикет (все още), може да сте в състояние да я защитете само чрез телефонен разговор или изпращане на имейл. Но аз насърчавам хората да помнят, че някои от най-здравите храни не могат (и вероятно не) да влязат в пакет.

Слово от д-р Дейвид Л. Кац
Старши медицински съветник и Истинска здравна инициатива основател

Поздравявам FDA за разрешаването на проблема с добавената захар и KIND, за да се измъкнем от времето на агенцията. Има няколко предимства при призоваването на добавената захар към етикетите на храните.

От една страна, вниманието към добавената захар помага на потребителите да избягват излишъка, на който са подложени толкова много от нас, а производителите да се отдръпнат. ВАЖНО не просто разкрива захарта, добавена към баровете, но също така се стреми да я намали до минималните нива, необходими за задоволяване на клиента. Това може да стане много добронамерен цикъл: по-голямото съзнание води до по-малко захар; по-малко захар води до по-чувствителни вкусове, които предпочитат по-малко захар; и по-голяма чувствителност дава възможност на производителите да добавят още по-малко, когато преформулират.

В друг, в много категории храни, има избор както със, така и без добавени захари . Както при бисквитите, хлябовете, така и в чиповете, са добри примери както сосът от макаронени изделия, така и салатните превръзки. Отбелязването на добавената захар вероятно ще насърчи потребителите да се придвижат към продуктите без, което от своя страна ще насърчи производителите да предлагат повече такива продукти. В крайна сметка самата храна трябва да се подобри.

И накрая, добавената захар често е показател за общото ниво на преработка на храната. По-малко добавената захар, или никоя, често предполага много други подобни добродетели: по-кратък списък с съставки, по-малко добавени натрий, липса на хранителни химикали и т.н. Избирането на продукти с ниска или ниска степен на добавена захар трябва да ни помогне да ни доведе до продукти, които са по-здравословни и хранителни като цяло.

Засега моята общественост благодари както на FDA, така и на Kind за лидерство в тази важна област на храненето и общественото здраве.

Разкриване: Д-р Кац е бивш съветник по храненето на "ВИД".