Храни, които причиняват подуване

1 - Защо моята табута е подуто?

PhotoAlto / Фредерик Чиру / Гети изображения

Подуване е това ужасно подпухнало, непочтено чувство, което можете да получите, когато ядете прекалено бързо, ядете твърде много или ако ядете храни с високо съдържание на фибри, които могат да причинят натрупване на газ в храносмилателния тракт.

Обикновено подуване не е сериозно, но може да ви накара да се чувствате неудобно (и недоволни, когато не можете да цип дънки). Възможно е подуване на корема да е симптом на здравословен проблем, така че ако се появява често, говорете с вашия доставчик на здравни услуги.

Храните, които причиняват газове, могат да причинят подуване. Те не са непременно лоши за вас - всъщност много от тях са здравословни храни с високо съдържание на фибри, които принадлежат към здравословна диета. Има някои неща, които можете да направите, за да намалите дискомфорта. Но първо, ето един поглед върху храни, които биха могли да направят корема ви усетен подут.

2 - Бобови растения

Иън О'Лиъри / Гети изображения

Сухите боб и леща са с високо съдържание на влакно, наречено рафиноза, и яденето им в големи количества може да доведе до много газова образуване. Бобовите растения са с високо съдържание на хранителни вещества, така че те трябва да са част от здравословното хранене. Избягвайте излишния газ, като започнете с малки порции и бавно натрупвайте количествата, които ядете. Или изпробвайте храносмилателна помощ като Beano.

3 - Кръстосано зеленчуци

Радост / Flickr / CC от 2.0

Броколите, брюкселското зеле, зелето и зелето също са с високо съдържание на рафиноза, за да причинят газове и подуване. Но те също са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, така че те са добра част от здравословното хранене. Вашата храносмилателна система ще се коригира с времето, така че започнете с по-малки порции и работете. Паренето на вашите кръстоцветни зеленчуци също може да помогне за намаляване на някои от подуване на корема.

4 - Газирани напитки

Исус Аяла / Гети изображения

Газирани напитки, като безалкохолни напитки и бира, могат да ви накарат да се почувствате подуто, защото по същество поглъщате въздух. Вероятно ще получите малко облекчение, ако все още се чувствате малко подути. Дъвки, смучене на твърди бонбони и ядене или пиене прекалено бързо могат да имат подобен ефект.

5 - Мазни храни

Westend61 / Гети изображения

Хранене на хранене с високо съдържание на мазнини също може да ви накара да се чувствате подути. Мазнините забавят скоростта, с която стомаха се изпразва в тънките черва. Така че, докато ядете някои мазнини, добре, яденето на голямо мазно хранене може да ви накара да се почувствате нещастни. Няма много работа, но изчакайте, докато преминава подуването и ще видите следващия път размера на порциите.

6 - Храни, подсладени с алкохолни захари

Хуамонино / Гети изображения

Храни, подсладени с алкохолни захари , като сорбитол, манитол и ксилитол, могат да ви накарат да се чувствате подуто, защото не ги усвоявате добре, така че те се ферментират от бактерии в храносмилателния тракт. Алкохолните захари се използват в гума и бонбони без захар, както и в някои храни с ниско съдържание на въглехидрати.

7 - Млечни продукти

Максимилиан фонд ООД / Гети изображения

Млякото и млечните продукти могат да причинят дискомфорт и подуване на хората, които имат непоносимост към лактоза, което е невъзможността за смилане на млечната захар (лактоза). Това е особено често срещано при индианци, афро-американци, азиатци и латиноамериканци. Консумирането на мляко без лактоза или вземането на лактазни хапчета с вашите млечни продукти може да помогне за облекчаване на симптомите = но моля, говорете първо с вашия доставчик на здравни услуги.

8 - Цели зърна

Майкъл Розенфелд / Гети изображения

Цели зърна са добри за вас, защото са богати на фибри и хранителни вещества. Но влакното, заедно с нишестето, може да ви накара да се почуствате малко подуто, ако го преодолеете. Добрата новина е, че храносмилателната система ще се адаптира към допълнителните фибри, а газовете и подуването на корема ще намалеят с течение на времето.