6 митове за храни без глутен

Какво ли "без глутен" наистина означава?

Като потребители, ние се научаваме да се доверяваме на етикетите на храните, особено когато трябва да следваме определена диета, дължаща се на заболяване като целяка или не-чувствителност към глутен. Но дали етикетите, които не съдържат глутен, наистина означават това, което според нас те означават? Ето шест мита за хранителни продукти без глутен и истината зад нашите предположения.

Мит: "Без глутен" на етикет означава, че храната съдържа нулев глутен

Факт: Храните, обозначени като "без глутен", могат да съдържат малко количество глутен.

"Без глутен" е правна дефиниция, а не научна - това означава, че храните съдържат по-малко от определена законна сума глутен (в САЩ това е по-малко от 20 части на милион ). "Без глутен", обаче, не означава нулев глутен, и всъщност повечето хранителни продукти, обозначени като "без глутен", все още съдържат много малки количества глутен. Това означава ли, че все още можете да реагирате на храни, дори ако те са етикетирани без глутен? Може би - много хора правят.

Мит: Производителите се задължават да етикетират храни без глутен, ако не съдържат Глутен не съдържат глутен.

Факт: Не, те не са. Етикетирането без глутен е напълно доброволно за производителите - те изобщо не трябва да ги използват. Ако обаче искат да добавят маркера "без глутен", трябва да се уверят, че въпросният продукт отговаря на правните стандарти за "без глутен" (вж. Мит № 1). Това означава да се правят някои тестове и да се предприемат определени стъпки в производствения процес, за да се предпази от кръстосано замърсяване с глутен и, разбира се, това води до известен разход.

Въпреки това, с популярността на непрекъснатата диета без глутен и много потребители, избягващи глутен, много компании са готови да отидат на допълнителен разход, за да могат законно да етикетират продуктите "без глутен".

Мит: Производителите са длъжни да разкриват съставките на глутен върху етикетите на храните

Факт: Това се различава в зависимост от страната, в която се намирате.

В САЩ производителите трябва да разкриват съставки, произведени от пшеница, но не е необходимо да разкриват съставки, произведени от ечемик или ечемик (въпреки че някои компании - Kraft Foods са един пример - го правят доброволно). В Канада глутен се счита за основен алерген и производителите на храни трябва да посочват на етикетите си всички съставки, съдържащи глутен. Никоя страна не изисква разкриване на потенциално кръстосано замърсяване с глутен, въпреки че още няколко производители го правят доброволно.

Мит: Продуктите, етикетирани без глутен не могат да съдържат съставки, получени от пшеница, ечемик или ръж

Факт: В много страни производителите могат законосъобразно да етикетират нещо "без глутен", дори ако съдържат съставки, получени от глутенови зърна, доколкото съставките се обработват за отстраняване на глутена и доколкото въпросният продукт съдържа по-малко от 20 части милион глутен.

Примерите за тези типове съставки включват пшенично нишесте (използвано по-често в печени продукти в Европа), трева от пшеница и ечемичена трева (често срещана във витамини), етанол (алкохол обикновено получен от глутенови зърна и използван в много различни ароматизанти) малтодекстрин (често извлечен от източници на глутенови зърна в Европа, но от източници на глутен-зърно в САЩ).

Въпреки че тези съставки могат да се считат за технически без глутен, много хора смятат, че реагират на тях, а някои експерти (макар и не всички) препоръчват предпазливост.

Мит: без глутен върху етикета означава, че продуктът не е бил произведен в съоръжение / оборудване, което е споделено с глутенови зърна

Факт: "Без глутен" на етикета не обещава такова нещо. Възможно е производителите да правят законни "без глутен" хранителни продукти в общо помещение, стига да предприемат няколко основни предпазни мерки, за да се предпазят от кръстосано замърсяване. Възможно е дори компаниите да правят продукти, обозначени с "без глутен", на общи производствени линии, въпреки че тези компании ще трябва да почистват доста добре между продуктовите типове (за да бъдат справедливи, много компании следват тези видове добри производствени протоколи независимо).

Мит: "Без пшеница" се равнява на "без глутен"

Факт: Продуктите с "без пшеница" на етикета трябва да бъдат без пшеница, но е възможно да съдържат ечемик или ръж - в противен случай фирмата ще ги етикетира "без глутен". Знаците за етикетите "без пшеница" са полезни за хора, които страдат от алергия към пшеница, но за съжаление могат да бъдат объркващи за хора, които следват безглутенова диета. Само не забравяйте да потърсите думите "без глутен", а не "без пшеница".