Ексцентрично укрепване на трона на Ахил

Ахилесовото сухожилие Най-честите наранявания, свързани с ахилесовото сухожилие, включват:

Ако участвате в спортове, които изискват силни тласъци на предната част на крака, важно е да предпазите ахилесовото си сухожилие от наранявания. Препоръките за предотвратяване на травма на Ахил включват:

Някои експерти смятат, че ексцентричното укрепване на мускулите на Ахил, гастрокменус и солус може да намали риска от ахилесов тендинит и щам на телета. Тъй като ексцентричните мускулни контракции причиняват мускулните влакна да генерират повече напрежение, отколкото концентричните или изометрични контракции, ексцентричните мускулни контракции изглежда са свързани с по-голямо мускулно усилване, което може да защити ахилесовото сухожилие. Някои твърдят, че ползата може да се дължи на опъването на мускулите по време на ексцентрично упражнение и съответно удължаване на мускулната част на сухожилията, което води до по-малко напрежение по време на движение на глезена и по-малко наранявания.

Въпреки че може да не знаем със сигурност дали ползата от това ексцентрично упражнение се дължи на укрепващия или стречинг компонент, изглежда ясно, че ако това просто упражнение може да помогне да се намали нараняването на Ахил или телето, струва си да го пуснете.

Акхилес Тендън ексцентрично укрепващо упражнение

Забележка: Констатациите от проучването се основават на извършването на три серии от 15 повторения на всеки крак два пъти дневно, 7 дни в седмицата в продължение на 12 седмици.

източник

JD Rees, АМ Уилсън и RL Wolman. Текущи концепции в управлението на нарушенията на сухожилията. Ревматология Advance Access първоначално публикувана онлайн на 20 февруари 2006 г., Rheumatology 2006 45 (5): 508-521; Дой: 10.1093 / ревматология / kel046.