Ахилесов тендинит Симптоми, профилактика и лечение

Ахилесовото сухожилие е нараняване, което се случва, когато ахилесовата ви сухожилия - голямата лента от тъкани, свързващи мускулите в задната част на долната част на крака с костта на петата - се възпалява или дразни.

Симптомите на Ахилесовото тендинит:

Признаците и симптомите на Ахилесовия тендонит често се развиват постепенно. Ще почувствате болка и скованост в Ахил (гърба на глезена си), особено когато първо излезете от леглото или след дълго седна.

Възпалението обикновено е в най-тясната точка на сухожилията, точно над петата ви.

Болката понякога намалява, когато се затопляте и може дори да изчезне, докато продължавате да бягате. Но след като спрете, болката се връща и може да се почувства още по-зле. Може да забележите и пукащ или скърцащ звук, когато докоснете или преместите ахилесовото си сухожилие. Може да има и леко подуване или малък удар върху сухожилието.

Причината за ахилесовия тендинит:

Когато поставите голямо количество стрес върху ахилесовото си сухожилие твърде бързо, то може да се възпали от малки сълзи, които се случват по време на активността. Ахилесовото сухожилие често е резултат от прекалена тренировка или прекалено много прекалено. Прекомерното изкачване на хълма може да допринесе за това. Уплътняването на дъгата на крака може да ви изложи на повишен риск от развитие на ахилесов тендинит поради допълнителния стрес, нанесен върху ахилесовото си сухожилие при ходене или бягане.

Вие сте по-застрашени от ахилесов тендинит, ако сте гъвкави (особено във вашите телесни мускули) или ако сте надвиснали (краката се търкалят навътре, когато се движите). Това може да се дължи и на внезапно или силно свиване на мускулите на телето, като например при спринт.

Предотвратяване на ахилесовото тендинит:

Ако току-що сте започнали с обучението си, не забравяйте да се простирате (особено вашите телета) след стартиране и да започнете бавно, като увеличите общия си седмичен пробег с не повече от 10% на седмица.

Бъдете особено внимателни и не прекалявайте, когато въвеждате обучение за скорост или тренировка по хълма във вашата схема. Не правете тежка тренировка два дни подред. Увеличете телесните мускули с упражнения като повдигане на пръстите . Работете с ниско въздействие върху дейностите за кръстосано обучение, като колоездене и плуване, във вашето обучение.

Лечение на Achilles tendonitis:

Използвайте RICE метода на лечение, когато за първи път забележите болката. Въпреки че почивката е ключова част от лечението на тендинит, продължителното бездействие може да причини скованост в ставите. Определено трябва да отнемете няколко дни от работа, но не забравяйте да преместите увредения глезен през пълния му диапазон на движение и да извършите нежно завъртане на гълъба и глезена, за да поддържате гъвкавост.

Ако самоалетите не работят, важно е да се лекува травмата, защото ако сухожилията продължава да поддържа слаби сълзи чрез движение, тя може да се разруши при прекомерен стрес. Вашият лекар може да предложи временно поставяне на крака, което да повдига петата и да облекчи напрежението на сухожилията. Други възможни начини на лечение включват специални подложки за петата или чаши, които да носят в обувките си, за да възпрепятстват и поддържат петата ви, или да се носят шината през нощта. Физическата терапия може също да помогне на сухожилията да се лекува и да се възстанови в продължение на няколко седмици.

Източник: Махарам, Луис, Ръководство за здравословно движение на Док Ръководство , Velo Press, 2011.

Вижте също: 5 грешки, които могат да доведат до нараняване