Здравословни екзотични плодове, които може да не знаете

1 - Кукамелони

Pixabay

Да се ​​отегчиш малко с банани, ябълки и портокали? Вашите местни пазари видно място показват много от здравите плодове, които познавате от години, но може би, ако изглеждате малко по-близо, ще намерите някои интересни екзотични плодове, които се крият на рафтовете.

Те са предимно екзотични, защото не са добре познати извън тяхната страна или регион. Те могат или не могат да бъдат по-добри за вас от тези надеждни боровинки , които имате в хладилника в момента, но те са забавни да опитате и винаги е добре да разширите небцето си малко. Всякакви причини за приемането на здравословни плодове е добра причина.

Така че, вие сте ранен адаптер в кухнята? Бихте могли да бъдете първият човек в блока си, за да закичите тези деликатеси. Следващото нещо, което знаеш, ще бъде навсякъде.

Cucamelons

Кукамелоните приличат на малки малки дини, първоначално от Мексико и Централна Америка. Те също така се наричат ​​краставици от диня краставица, пъпеши от мишка или мексикански кисели краставички.

Кукамелоните са свежи и сочни и вкус като комбинация от краставици и липа. Те правят страхотно нискокалорично допълнение към салати или прясна салса и правят здравословна закуска. Потърсете курабийки през лятото и падате месеци.

2 - Захарна ябълка

Иван / Гети изображения

Захарната ябълка обикновено се отглежда на дървета в тропическите части на Южна Америка, Южна Мексико и Карибите. Също така се култивира в Южна Флорида, така че можете да я намерите в някои магазини за хранителни стоки, където може да се нарича sweetsop или annona. Захарната ябълка е добър източник на фибри , витамин С и витамин В-6.

Захарната ябълка обикновено се консумира сурово (но трябва да изплюеш семената). Или отделете семената от вкусната плът и ги смесвайте с мляко и кубчета лед във високоскоростен смесител. Търсете захарни ябълки през есенните месеци.

3 - Киано

Питър Рийс / Гети изображения

Киуано, известен също като желеобразен пъпеш или пъпеш, произхожда от Калахари, Африка. Днес се отглежда в Нова Зеландия. Плътта има вкус като комбинация от краставици, банани и липа. Kiwanos са натоварени с витамин С и са добър източник на калий, витамин А, магнезий и желязо.

Kiwanos са напълно узрели, когато екстериорът е ярко оранжев. Плодът съдържа много семена, които са добре за ядене, но можете да ги отстраните, ако предпочитате. Яжте плътта като лека закуска или я прибавете на сладкиши, плодови салати или салса.

4 - Дуриан

Симънлон / Гети изображения

Дюриан е доста отличителен плод (акцент върху частта "воня"), защото има необичаен (ужасен) мирис. Durian плодове произхождат от Югоизточна Азия, където е известен като цар на плодове.

Durians са с високи B-комплексни витамини, фибри, калий и здравословни мазнини. миризма. То произхожда от Югоизточна Азия, където е известно като цар на плодовете. Durian е с високо съдържание на витамини, фибри, калий и здравословни мазнини.

Потърсете плодовете на дириан през лятото. Яжте суровите сегменти като лека закуска или като част от хранене.

5 - Мангостен

Лорънс Муун / Гети изображения

Мангостеен, понякога наричан ксанго, расте на дървета в тропическите части на Азия. Това е доста високо в калций, магнезий и фибри.

Мангостенните сегменти са доста сладки сами и могат да се консумират сурово като обикновен десерт или лека закуска. Може да сте достатъчно късмет, за да намерите пресни мангустини, но това е по-често срещано в консервираните плодове и зеленчуци в местния магазин за хранителни стоки.

6 - звезда плодове

Ричард Уотсън / Гети изображения

Звездни плодове произхождат от Югоизточна Азия и може да се нарекат и карамбола, камбанки или мадун. Той има сладък, но проститутчен вкус. Звездните плодове са с високо съдържание на витамин С и фибри, както и с ниско съдържание на калории.

Свежият плод за начало е на разположение целогодишно. Изберете плодове, които са жълти на цвят, или нека зелените звездни плодове узряват малко у дома. Нарязаните звездни плодове могат да се добавят към салатите, изядени от ръцете или добавени към smooothies.

7 - Драконов плод

Стейси О'мали / EyeEm / Гети изображения

Драконовият плод е доста впечатляващо нещо, което трябва да се погледне с розовата си изпъкнала външна обвивка и семена от бяла плът. Драконовите плодове са от Централна Америка. Той има мек вкус, така че е идеален за придирчиви ястия. Драконовите плодове са с високо съдържание на витамини С и В, както и с ниско съдържание на калории.

Драконовите плодове се предлагат по всяко време на годината. Яжте плътта ясна или я добавете към плодовите салати и глазури.

8 - Личи

Мелинда Чан / Гети изображения

Личи плодове произхождат от Китай и Виетнам. Те са с високо съдържание на витамин С, витамини от комплекс В и калий. Една чаша прясно личи има около 125 калории.

Отлепете тъмната червена кожа, за да изложите бялата плът, която може да се яде сурово, добавена към плодови салати или салса. Пресни личи могат да се предлагат през пролетта, но консервираните личи се предлагат целогодишно. Имайте предвид, че консервираните плодове често съдържат допълнителни калории и захари от добавения сироп.

9 - Пуммело

дърворезба фотография / Гети изображения

В pummelo е най-големият член на семейството цитрусови плодове и вкусове като грейпфрут, но малко по-сладък. Pummelos произхожда от дървета в Югоизточна Азия и Малайзия. Те са с високо съдържание на калий, фолиева киселина и витамин С, а не с високо съдържание на калории. Една чаша pomelo секции има само 72 калории.

Използвайте секции от pummelo в рецепти, които изискват пресен грейпфрут или го изядете от ръка за вкусна закуска. По време на зимните месеци потърсете прясно pummelo в магазините за хранителни стоки.

10 - Calamansi

Крис Дела Круз / Гети изображения

Calamansi или карамонът е кръстоска между цитрусовите плодове и кумкуат. Произвежда се главно във Филипините. Calamansi е добър източник на калий и витамин С.

Това е малко трудно за намиране, но можете да си купите каламански пюре или каламански сок. Пюрето също може да бъде добър източник на диетични фибри.

11 - Джакфут

KTSDESIGN / SCIENCE ФОТО БИБЛИОТЕКА / Гети изображения

Jackfruit е голям плод, който се отглежда в тропически райони по целия свят. И като цяло, имаме предвид, че един плод може да тежи до 100 килограма. Често се използва като заместител на месото, когато се събере в незрял стадий на растеж. Зрелият хрупкав вкус има вкус, подобен на манго или праскова.

Jackfruit е с високо съдържание на фибри, витамин B-6, калий, магнезий и витамин С. Той не е наличен във всеки магазин, но може да откриете козя боб в азиатските и карибските магазини за храни.

12 - Camu Camu

Леу Робъртсън / Гети изображения

Camu camu berries растат в тропическите гори на Амазонка в Южна Америка. Той е с високо съдържание на витамин С и съдържа също лутеин, бета-каротин и няколко минерала. Също така е високо в антиоксидантите.

Не е лесно да се намерят свежи ягоди от Camu Camu извън Южна Америка, но каучуковата камбука на прах може да се добави към сладкиши, кисело мляко или здравословни напитки със сок.

Словото от

Храненето на всякакъв вид плодове е добро за здравословна диета. Редовните домашни плодове като ябълки, банани и боровинки със сигурност са добри за вас, но експериментирането с екзотични плодове може да бъде много забавно и здравословно.

> Източници:

> Плодове и зеленчуци Още въпроси. "База данни за плодова храна".

> Министерство на земеделието на САЩ. "Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28".