Йога Мала от Шри К. Патаби Джоис

Йога Мала , от Шри К. Патаби Джоа, е публикувана за пръв път в Индия през 1962 г., но е достъпна само в превод на английски език от 1999 г. насам. Тя се счита за окончателната работа на Йоас за астенга , бързият виняса стил йога, създаден. Популярността на Ащанга сред западните студенти, които започнаха да идват в Мисор, Индия, за да учат с Йоаси през 70-те години, беше ключов фактор за разпространението на йога.

Мала (както в маласана ) означава венец в санскрит. Гирлянът тук се отнася до събирането на учението и мъдростта на Йоас.

Част I: Биография и йога на Патаби Джоис

Изключителното напредване към изданието от 2002 г. на прочутия учител по астнга Еди Стърн проследява биографията и развитието на Йоаси като йогин под обучението на Т. Кришнамачаря (който също е преподавал на БКС Ийенгар ).

В Част I на Йога Мала Джоус обяснява теорията и философията зад Ащанга. Това включва осемте части на Аштанга йога: йама, нияма, асана, пранаяма, дарана, дихана и самадхи. Интересното е, че Джоас отделя най-голямо внимание на дискусията за brahmacharya (една от yamas), която често се превежда като безбрачие или порочност.

Джоас твърди, че има по-либерално определение за брахмачария, което е от жизненоважно значение за желанието му да насърчава йога сред домакините или омъжените мъже. Традиционно, йога е изучаван от монаси и невежи, тъй като се счита за твърде всеобхватна за тези с вътрешни задължения.

Йоас се опитва да разсее това понятие, като излага сложно обяснение за това кога (часовете на деня и месеца и още по-объркващо, коя дишаща дишате) е подходящо човек да прави секс със съпругата си и все още чест брахмачаря.

Jois също предлага практически съвети за начина на живот на йогите, като казва, че човек трябва да се измие с червена глина, да не яде твърде много зеленчуци и да не практикува на покриви или на открито (нещо, което производителите на видеоклипове за йога биха се изненадали да чуят! ).

Освен това практиката на йога е най-добре да започне през зимата и трябва да бъде завършена всеки ден преди 5 часа сутринта. Той също така съветва, че йога не трябва да се учи от книги, а директно от гуру.

Част II: Основни серии Ashtanga

Втората част на книгата повежда читателя през първичната серия на Аштанга йога, илюстрираща и обясняваща всяка поза. Именно тук предпазливостта на Йоис срещу изучаването на йога от книгите започва да има смисъл: обяснението за потока от поза е много трудно да се проследи дори и за някой, който е запознат с практиката на Ащанга. Следователно Йога Мала е най-полезна като документ, обясняващ историята и философията на този йога магистър, а не като практическо ръководство за метода Ащанга. Затова вземете съветите на гуруто и намерете добър учител.