Q Ъгъл и наранявания при жените спортисти

Широкият таз е свързан с болки в коляното и нараняване при женските спортове

Какъв е ъгълът Q и как той допринася за рисковете от спортни наранявания на жените? Като жена има биомеханични различия, които водят до по-голям риск от някои спортни наранявания, отколкото човек е изправен. Широкият таз, който жените сравняват с мъжете, улеснява раждането, но това е разликата с последствията при спорт. Много специалисти по спортна медицина свързват по-широк таз с по-голям "Q" (квадрицепс) ъгъл - ъгълът, при който бедрената кост (костта на горната част на крака) отговаря на пищяла (кост на долната част на крака).

Ъгълът Q се измерва чрез създаване на две пресичащи се линии: една от центъра на пателата до предната превъзхождаща иглика на таза; другият от патела до тубиалната туберкулоза.

Средно този ъгъл е с 3 градуса по-висок при жените, отколкото при мъжете (17 градуса средно за жените в сравнение с 14 градуса при мъжете). Смята се, че този увеличен ъгъл поставя повече стрес върху колянната става, а също така води до увеличаване на усещането за краката при жените.

Женски спортни наранявания, допринесени от Q ъгъл

Въпреки че може да има други фактори, които водят до повишен риск от нараняване при жените спортисти (сила, умения, хормони и т.н.), повишен Q-ъгъл е свързан със следното:

Съвети за лечение на жени с Q-ъгли, свързани с наранявания

Ортези: Изработени по поръчка, гъвкави ортези намаляват ъгъла Q и намаляват ударението, поставят по-малко напрежение върху коляното. Най-лесният начин да се намали висок ъгъл Q и по-нисък натиск върху коляното е да се предотврати прекомерното удавяне с ортези. Обувките за контрол на движението могат да коригират свръхпродажбите, но обичайните ортези ще осигурят отчитането и коригирането на всички елементи на динамиката на краката и краката.

Укрепване на упражненията за намаляване на нараняванията при жените с ACL при жените: Наблюдават се намаления в нараняванията при ACL при прилагането на програмата ACL за превенция на нараняванията, предназначена за жени. Укрепването на обшивката на огромния медалис може също да помогне за увеличаване на стабилността на колянната става при жените. Укрепването може да изисква специален фокус върху времето на мускулните контракции. Обикновено се препоръчват упражнения със затворена верига (като клекове за стени), извършени само до 30 градуса на огъване.

Удължаване Упражнения : Трябва да се включат стречинг на стегнати мускули и укрепване на слаби области. Мускулите, които обикновено се считат за стегнати, включват квадрицепси, hamstrings, илотибиална лента и gastrocnemius.

Източници:

Naslund J, et al. Сравнение на симптомите и клиничните находки в подгрупите на индивидите с пателофеморална болка. Теория и практика на физиотерапията, юни 2006 г.

Loudon JK, et al. Връзката между статичната поза и нараняването на ACL при жените спортисти . Journal of Orthopedic Sports Physical Therapy 1996.

Fredericson М, et al. Физически преглед и синдром на пателофеморалната болка. American Journal of Physical Medicine и Rehab. Март 2006 г.

Kuhn DR, et al. Непосредствени промени в ъгъла на четиредесет крака след вкарване на ортотично устройство. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. Септември 2002 г.