Предимствата на Forskolin

Forskolin е естествено вещество, за което се твърди, че предлага редица ползи за здравето. Извлечен от растението Coleus forskohlii , forskolin е известно, че активира аденилат циклазата (ензим, участващ в регулирането на много клетъчни функции).

употреби

Поддръжниците твърдят, че форсколинът може да помогне за предотвратяването или лечението на различни здравни състояния, включително:

Forskolin също се казва, че насърчава загуба на тегло, предпазва от рак и подобрява здравето на сърцето.

Ползи за здравето

Към днешна дата има много малко научна подкрепа за всички твърдения за ефектите на forskolin върху човешкото здраве. Ето един поглед върху няколко констатации от наличните изследвания на forskolin:

1) Отслабване

Forskolin може да помогне за лечение на затлъстяването, според малко проучване, публикувано в проучването за затлъстяване през 2005 г. За проучването 30 мъже с наднормено тегло или затлъстяване са били назначени да получават фосклолин или плацебо дневно в продължение на 12 седмици. В края на проучването членовете на групата на форсколин показват по-голямо намаляване на телесните мазнини и по-голямо увеличаване на телесната маса (в сравнение с групата на плацебо групата). Участниците в проучването, лекувани с форсколин, също са имали значително увеличение на костната маса.

2) Очни капки

Ранните проучвания върху животни предполагат, че капките за очи, съдържащи форсколин, могат да помогнат за предпазването от глаукома.

Например, две проучвания върху зайци установиха, че форсколин може да помогне за намаляване на вътреочното налягане (ключов фактор за развитието на глаукома).

3) Дъбене

Лабораторните експерименти върху животни показват, че прилагането на форсколин върху кожата може да причини тен. В изследване, публикувано в природата през 2006 г., учените показват, че форсколинът може да помогне да се манипулира пигментацията на кожата и да се предизвика тен без излагане на ултравиолетова светлина.

Въпреки това, няма доказателства, че форсколинът може да насърчи тена при хора.

4) Астма

Forskolin може да помогне за отстраняване на астматичните атаки, сочи проучване от 2006 г. на Journal of International Medical Research . Проучването установява, че при пациенти, приемащи форсколин капсули, астматичните атаки са значително по-редки (в сравнение с тези, които са били назначени за лечение с инхалации на натриев кромогликат, обикновено лечение на астма). В продължение на шест месеца проучването включваше 40 деца и възрастни с леко или умерено персистираща астма.

Уговорки

Forskolin може да причини редица странични ефекти, включително главоболие и хипотония (състояние, отбелязано с необичайно ниско кръвно налягане). В допълнение, форсколин трябва да се избягва от хора с поликистозна бъбречна недостатъчност и хора, които използват лекарства за кръвно налягане и / или лекарства за разреждане на кръвта.

Използвайки го за здраве

Въпреки че предварителните проучвания показват, че forskolin може да предложи благоприятни ефекти, поради липсата на подкрепящи изследвания, е твърде рано да се препоръча forskolin за всяко здравословно състояние. Ако обмисляте употребата на форсколин за хроничен здравословен проблем, говорете с Вашия лекар преди да започнете Вашия допълнителен режим. Самостоятелното лечение на хронично състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници

D'Orazio JA, Nobuhisa Т, Cui R, Arya М, Spry М, Wakamatsu К, Играс V, Kunisada Т, Granter SR, Nishimura EK, Ito S, Fisher DE. "Локална стратегия за спасяване на наркотици и защита на кожата въз основа на ролята на Mc1r при UV-индуцирано тен." Nature. 2006 Sep 21; 443 (7109): 340-4.

Депутат от Годар, Джонсън Б.А., Ричмънд СР. "Състав на тялото и хормонални адаптации, свързани с консумацията на форсколин при мъже с наднормено тегло и затлъстяване." Obes Res. 2005 Aug 13 (8): 1335-43.

González-Sánchez R, Trujillo X, Trujillo-Hernández B, Vásquez C, Huerta М, Елизалд А. "Forskolin срещу натриев хромогликат за профилактика на астматични атаки: еднослепно клинично проучване". J Int Med Res. 2006 Mar-Apr; 34 (2): 200-7.

Li X, Nie L, Yang W, Chen Z, Wang X, Luo L. "Потискащ ефект на изофорсколин и форсколин върху очната хипертензия при зайци". Китайски вестник на офталмологията. 2000 Jul; 36 (4): 292-4.

Мемориален център Слоун-Кетеринг. "За билките: Forskolin". Март 2011 г.

Zeng S, Shen B, Wen L, Hu B, Peng D, Chen X, Zhou W. "Експериментални изследвания на ефекта на Forskolin върху понижаването на вътреочното налягане". Eye Science. 1995 Sep; 11 (3): 173-6.