Дали хапчетата за повишаване на теглото са безопасни за употреба?

Допълнения, които могат да Ви помогнат да спечелите тегло

Да живееш в едно общество, толкова привързано към слабостта си, трудно е да си представиш, че някои хора искат да наддават на тегло. Приемането на хапчета, които да се опаковат на няколко килограма, става все по-популярно, подобно на приемането на добавки, които твърдят, че намаляват мазнините през нощта. Независимо дали е слаб човек, разочарован от тип ектоморфно тяло или жена, която желае повече криви, може да сте помислили да използвате хапчета за наддаване на тегло.

Това, което може да ви държи назад от използването на хапчета за повишаване на теглото са всички неизвестни и възможни проблеми с безопасността с този вид добавка. Вашето колебание е добро, защото разбирането на съставките на всеки над контра или предписаното лекарство е важно. В крайна сметка поддържането на здравословна диета и обсъждането на хранителните възможности с Вашия лекар или диетолог са по-безопасни варианти.

Какви са теглото хапчета?

Хапчетата за повишаване на теглото са добавки или лекарства, които трябва да ви помогнат да намалите теглото си. Те могат да бъдат закупени на борсата (OTC) или в някои случаи са предписани от Вашия лекар. Тези закупени извънборсови продукти ще бъдат нерегламентирани продукти, което прави твърденията наистина не подкрепени от научни доказателства. Повечето извънборсови добавки гарантират, че можете да печелите тегло естествено и безопасно.

Таблетките с рецепта за повишаване на теглото могат да включват анаболни стероиди . Лекарите могат да предписват този тип лекарства, за да помогнат на пациентите със значителна загуба на тегло от някои заболявания като рак.

Някои спортисти и бодибилдъри получават и използват незаконно предписаните лекарства, за да изградят мускули и да подобрят атлетичното представяне. Използването на анаболни стероиди показва потенциални здравни рискове и е препоръчително да бъдат под грижите на Вашия лекар по време на лечението.

OTC хапчета за повишаване на теглото

Има няколко хапчета за наднормено тегло (OTC), които са на разположение.

Тези продукти, като повечето добавки, се пакетират доста, но се продават с извънредни гаранции. Повечето хапчета за увеличаване на теглото твърдят, че повишават апетита, забавят метаболизма и добавят допълнителни килограми там, където са необходими.

Точно както няма такова намаление на място за отслабване, приемането на хапче няма да ви позволи да забележите място на теглото, което печелите. Също така, като се има предвид, метаболизмът показва, че помага да се регулират гладните знаци, когато този процес се забави, това няма да увеличи апетита ви. Наддаването на хапчета или други добавки, които правят гаранции, които звучат невероятно, трябва да изпращат червен знак с думите "купувач пазете се".

Допълванията, включително хапчетата за повишаване на теглото, не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Липсата на регулиране означава, че производителите на добавки могат да се откажат от маркетинга на неверни твърдения за продажба на своите продукти. Много от тези продукти също не се подкрепят от клинични изследвания.

Според Маша Дейвис, MPH, RDN и национален медиен говорител на Академията по хранене и диететика, много от добавките не се тестват в начина, по който лекарствата ще бъдат тествани (не толкова строго), така че има много проблеми, свързани с безопасността. Съществуват и въпроси за възможно замърсяване с всички добавки.

Долната линия е, че няма гаранция за безопасност, ефективност, потентност или чистота на повечето OTC добавки.

Степента на поглъщане на теглото на CB-1

Популярната добавка за натрупване на тегло е CB-1, според Дейвис. CB-1 хапчета за увеличаване на теглото са търговска марка, която прави много претенции от клинично тестваните съставки за получаване на качествено тегло, което поддържате.

Основните съставки в CB-1 са витамин D3 и смес за увеличаване на теглото, която включва Echinacea. Многобройни проучвания показват, че ниските нива на витамин D са свързани със затлъстяването и повишените нива, показани за подпомагане на загубата на тегло. Защо производителите на CB-1 твърдят, че съставките, които помагат при загуба на тегло, дават възможност на човек да наддават на тегло?

Ехинацея е друга съставка, включена в CB-1 за увеличаване на теглото. Echinacea е билка, показана за подобряване на имунната ви система, за да се предпази от настинки и инфекции. Изследванията показват възможна противовъзпалителна полза, но няма доказателства, свързващи тази билка с увеличаване на теглото. Други проучвания сочат, че Echinacea не се препоръчва за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Изглежда, че Echinacea има потенциал да увеличи риска от сърдечна аритмия (неравномерен сърдечен ритъм) при хора, страдащи от сърдечни проблеми.

Много хапчета за извънборсово натоварване като CB-1 изглеждат нищо друго освен прославени, скъпи мулти-витамини. Повечето от тези продукти съдържат смеси, подсладеният начин добавки производителите могат да изброяват съставки без количества доза. Друг проблем е потенциалът за неблагоприятни здравни рискове при вземането на смесена добавка към съставките.

Потенциалните нежелани ефекти на хапчетата за натрупване на тегло като CB-1 могат да включват гадене, разстроен стомах и диария. Съществува и възможност за алергична реакция (астма, кожен обрив или анафилаксия) за тези лица, чувствителни към определени билки и треви. Хората със сърдечни заболявания могат да бъдат изложени на риск от неравномерен сърдечен ритъм.

Хапчета за отслабване с рецепта

Понякога хапчетата с рецепта за увеличаване на теглото се предпочитат пред онези, които се предлагат на борсата. Приемането на предписани лекарства за натрупване на тегло изисква оценка от лекар и одобрение за този тип план за лечение за вас. Има случаи, особено при някои спортисти и бодибилдъри, при които наркотичните вещества, получени по рецепта, се получават незаконно и се използват без никакви напътствия от лекар.

Следните са общи хапчета за повишаване на теглото, които могат да бъдат предписани от лекар:

Повечето медикаменти за натрупване на рецепта съдържат анаболни стероиди с потенциал за неблагоприятни здравни рискове. Те обикновено се предписват за лечение на различни медицински състояния. Някои спортисти и бодибилдъри злоупотребяват с тези лекарства, за да подобрят външния си вид и атлетичното представяне. Следните нежелани реакции могат да възникнат при използването на този тип лекарства:


Правите хапчета за наддаване на тегло наистина работят?

Според Дейвис доказателствата за ефективността на хапчетата за увеличаване на теглото са ограничени. Препоръчва се здравословна диета и е много по-безопасна.

Дейвис препоръчва увеличаването на теглото да се постигне само чрез добавяне на повече калорично-плътни храни към вашата диета. Всеки е различен, така че, за да получите персонализирани препоръки за това, което ще работи добре с вашето тяло, насрочете среща с регистриран диетолог.

Защо някой би използвал хапчета за отслабване

Има няколко причини за увеличаване на теглото хапчета са разгледани. Най-често срещаният ектоморф или слаб тип тяло, където набирането на тегло е била борба. Леките културисти често обмислят да приемат този вид добавка, надявайки се да увеличат мускулната маса и общия си размер. Лекарствата за натрупване на рецепта могат да се използват при пациенти с тежка загуба на тегло, дължащи се на тежко заболяване, хирургични процедури или инфекция.

Различни опции за увеличаване на теглото

Смятате ли, че имате друга възможност за увеличаване на теглото, отколкото да вземате хапчета? Вместо да търсите бързо решение, за да облекчите няколко килограма, всичко, което може да се изисква, разглежда сегашното ви хранене. Всъщност това е най-често. Много хора не ядат достатъчно хранителни висококалорични храни, които да подпомогнат наддаването на тегло.

Следните причини може да играят основна роля в способността ви да постигнете качествено тегло, а не само мазнини:

Словото от

Хората идват във всички форми и размери, а нашият генетичен грим играе важна роля в нашето тегло, според експерта по хранене Маша Дейвис. Докато вдигате тежести и ядете диета с високо съдържание на калории може да заредите тялото си и да увеличите мускулната си маса, може би просто някои хора естествено са склонни да бъдат тънки.

От друга страна, някои тежки медицински състояния могат да доведат до неспособност за наддаване на тегло. Пример за това би бил хипертиреоидизмът, който изисква лекарска намеса.

Поради това, Дейвис препоръчва пациентът да говори със своя лекар и диетолог за трудността им да напълняват. След това доставчикът на здравни услуги може да ви препоръча план за действие въз основа на конкретната ви диагностика. Дейвис също така предлага да се обмисли изследване на биологичните свойства, което разглежда ДНК и храненето, както и най-добрите видове храни за ДНК грима на човека.

> Източници:
Bachus Т, RDN et al. Диети Съвети за получаване на тегло. Хранене, Американски съвет за упражнения. 2016

> Национален център за биотехнологична информация. PubChem Compound Database. Оксандролон. (достъп до март 2018 г.)

> Национален център за биотехнологична информация. PubChem Compound Database. Оксиметолон. (достъп до март 2018 г.)

> Библиотеката по медицина в САЩ. HSDB: 17-Метил тестостерон. Токсикологична информационна мрежа. (достъп до март 2018 г.)

Wolfram T, MS, RDN, LDN. Здравословно тегло. Академия по хранене и диететика. 2017