Как да проверите науката, която четете

3 стъпки, които трябва да предприемете, за да потвърдите претенциите

Един колега поиска моята оценка на предполагаемо проучване на веганизма. "Предполагаемото" е важно. Това, което откри, е доклад на медиен уебсайт, който се позовава на проучване, което не съществува.

В доклада се правеха многобройни твърди твърдения за проучването, което твърди, че в дългосрочен план е показало вреди на веганизма, но никога не е споменавало изследването или списанието, в което е публикувано (в доклада се казва изрично, че това е "Публикувано проучване").

В доклада се посочва името на "лекаря", който отговаря за изследването, но когато направих търсене с Google на името му, той създаде само един URL адрес - сайтът, на който започнах. Никой истински човек, с изключение на заклетите отшелници в Хималаите, е невидим за Google. Името очевидно беше само съставено; фантастика.

Търсенето на изследването беше също толкова безплодно, колкото търсенето на автора. Няма такова лице; няма такова проучване. И в случай, че се чудите, със сигурност има сериозни изследвания на веганизма, както краткосрочните, така и дългосрочните ефекти, особено известните адвентни здравни проучвания от университета "Лома Линда". Google, и вие извличате 445 000 сайтове, дайте или вземете, включително връзки към публикации в престижни рецензирани списания и висококвалифицирани изследователи. Тези и други изследвания по темата показват, между другото, преимущества, не вреди, на веганизма.

Но това не е колона за веганизма; това е колона за наука и смисъл; истината и лъжите; доверие и проверка.

Потвърждаване на претенциите

Роналд Рейгън е известен: "вярвайте, но проверявайте". Този похвален настроение, на език на собственото си изобретение, в един фентъзи приключенски роман, написал: " ahpval nis miftanib fdalu ." Това означава: "пази вярата , но получи данните. "

Тези дни мисля, че трябва да пропуснем вярата и да потърсим данните веднага.

Защо? Защото това са дните на епохата след истината. Разрешението се дава чрез пример от най-мощния офис в страната, за да се опровергае установен факт за всичко, от изменението на климата до размера на тълпата - и просто лъжа. Нека бъдем ясни, няма алтернативни факти, има само алтернативи на фактите. Има изкривяване, измама и може би заблуда; но фактите са факти, а алтернативите към тях са неверни.

Няма нищо партизанско за обективната реалност; това просто е това, което е. Ваксините не причиняват аутизъм и спасяват животи. Така казва епидемиологията, а не идеологията. Реалността и морбили не ни интересуват това, което вярваме.

Ако по някакъв случай сте сред тези, които имат съмнения относно научния метод, ви каня да помислите как тези мои мисли са достигнали до вас. Помислих си за тези думи и ги предадох на клавиатурата на компютъра на бюрото ми тук в Кънектикът, бенефициент на компютърен хардуер и софтуер, продукти на инженерството. След това колоната бе качена на уебсайт и достигна до вас чрез практическата магия на интернет - предаването на организирани електрони през киберпространството.

Надеждната сила на науката се показва на всички нас всеки ден в най-светлата част от нашите дейности - като четене он-лайн, текстови съобщения или изпращане на снимки на Instagram.

Спомнете си посланието, "познанието поражда презрение"? Това изглежда завладява съвременните ни отношения с науката. Правим такава рутинна употреба на невероятната, последователна сила на науката, която я приемаме напълно за даденост, и си позволяваме да се отречем от нея.

Това е сериозна грешка. Същите надеждни методи, които ни позволяват да общуваме по този начин, да изпращаме себе си или да летим от Ню Йорк до Лос Анджелис, отговаряме за това, което знаем за ваксините и веганизма, изменението на климата и очистването.

Науката е надеждна.

3 стъпки за потвърждаване на това, което четете

Но в този мехлем има мухъл. Същата практическа магия, която ви дава достъп до информация в мрежата, ви дава достъп до дезинформация и сега повече от всякога. Измамата е на мода, и всеки може да представи опит.

Това поставя натоварването върху всеки от нас, за да разграничи бебето от ваната. Ето моите съвети за това.

1. Намерете проучването . Всеки легитимен доклад, който се позовава на проучване, трябва да посочи и за предпочитане да свърже въпросното проучване. Ако не можете да намерите проучването, това е червено знаме.

2. Ако откриете проучването, идентифицирайте дневника и авторите . Ако списание е сред най-уважаваните, има добър шанс да сте го чували преди това. Ако не, проверете сайта на списанието, за да видите дали той е прегледан от peer, изискване за легитимна наука. Авторите трябва да имат съответни акредитиви и по принцип връзки с университетите. Липсата на някой от тези показатели за качество е причина за съмнение.

3. Проверете за репликация . Противно на инсинуациите на нашата култура за пробив на всяка проницателност, науката е нарастваща. Това не отговаря на интересите на нашите 24/7 новини, но това е истината. Всяко едно проучване има само скромен принос за това, което знаем надеждно и не сме сигурни за констатациите, докато не се окажат последователни. Ако имате особен интерес към проучване, направете търсене на тази обща тема, за да видите дали е възпроизведена. Оценявайте общото тегло на доказателствата за всяко едно изследване. Изолирана находка е любопитство; резервирайте убежденията си за констатации, които се повтарят и издържайте теста на времето.

Очевидно не е нужно да преминавате през горните стъпки всеки път, когато четете за науката. Понякога темата няма да бъде достатъчно интересна и понякога веднага ще стане ясно, че историята е легитимна. Но когато темата резонира и валидността е несигурна, не вярвайте - напредвайте и проверявайте.

Няма причина да го правим сам; можете да получите помощта на доверени приятели, като знаете какво да имате доверие. Това е самата цел на сайт като , където съдържанието се преглежда за точност. Тук може да откриете някои различия в мнението, но не и фактически различия. Ако видите тук споменато публикувано изследване, можете да сте сигурни, че проучването е реално.

Науката ни е отнела от плоска земя до повърхността на луната и външната повърхност на нашата слънчева система. Практическите проявления на науката ни подсилват всеки ден. Би било жалко и грешка да позволим това познание да насърчава по-скоро презрение, отколкото уважение.

Уважавайте науката, като я предизвикате. Проверете, не само вярвайте. Реалните факти ще издържат на контрола; алтернативите на фактите ще изсъхнат под него.