Витамин В6

Ползи за здравето, ползи, странични ефекти и др

Витамин В6 е хранително вещество, което се предлага под формата на добавка и се намира естествено в много храни. Също известен като пиридоксин, витамин B6 помага на организма да поддържа нормална нервна функция, да разгражда протеините, да контролира кръвната захар и да произвежда антитела и хемоглобин (вещество, което отговаря за транспортирането на кислород към тъканите).

Ползи

Витамин B6 може да помогне за лечение на редица състояния, според Националните институти по здравеопазване (NIH).

Например, приемането на витамин B6 може да намали високите нива на хомоцистеин в кръвта (вещество, за което се смята, че допринася за сърдечно-съдови заболявания, когато се появява на повишени нива).

НИХ също така счита, че витамин В6 е "евентуално ефективен" за облекчаване на разстроен стомах и повръщане по време на бременност, симптоми на предменструален синдром (включително гръдна болка и депресия) и поведенчески нарушения при деца с ниски нива на серотонин. Въпреки това, витамин В6 не изглежда да помогне при състояния като синдром на карпалния тунел и болестта на Алцхаймер. Освен това, НИХ предупреждава, че витамин В6 може да не подобрява паметта при по-възрастни хора или да предотвратява бъдещи удари при хора, които са преживели инсулт в миналото.

Някои проучвания показват, че витамин В6 може също така да стимулира имунната система, да облекчи мускулните крампи и да подпомогне лечението на артрит, алергии и астма.

Необходими са обаче повече изследвания, преди витамин В6 да бъде препоръчан за тези здравни цели.

употреби

Хората използват витамин B6 за лечение или предотвратяване на много различни здравословни проблеми, включително:

Симптоми на недостига

Въпреки че дефицитът на витамин В6 не е често срещан в Съединените щати, хората, които следват диети с хранителни вещества или консумират прекомерно количество алкохол, могат да имат ниски нива на витамин В6. Признаците за недостиг на витамин В6 включват объркване, депресия, раздразнителност и рани по устата и езика.

Диетични източници

За да отговорите на препоръчителната диетична добавка (RDA) за витамин B6, включете следните храни в диетата си:

RDA за витамин B6 е 1,2 mg на ден за жени на възраст от 14 до 18 години; 1,3 mg на ден за мъже на възраст от 14 до 50 години и жени на възраст между 19 и 50 години; 1,5 мг на ден за жените над 50; и 1.7 за мъже над 50 години.

Комбинирана терапия с B12

Някои изследвания показват, че приемането на витамин В6 в комбинация с витамин В12 може да бъде от полза. Например едно проучване през 2009 г. с 5442 жени на 40 години или по-напред установи, че тези, които приемат витамин В6 в комбинация с витамин В12 и фолиева киселина всеки ден в продължение на около 7,3 години, са имали намален риск от свързана с възрастта макулна дегенерация плацебо).

Проучването е публикувано в Archives of Internal Medicine .

Има и някои доказателства, че приемането на витамин В6 в комбинация с витамин В12 и фолиева киселина може да помогне за намаляване на хомоцистеиновите нива.

Уговорки

Докато витамин B6 е вероятно безопасен за повечето хора, може да причини някои нежелани реакции (включително гадене, повръщане, болки в стомаха, загуба на апетит, главоболие и сънливост). В допълнение, комбинирането на витамин В6 с определени лекарства може да доведе до вредни ефекти. Тези лекарства включват фенитоин, амиодарон, фенобарбитал и леводопа. Също така е важно да се отбележи, че дългосрочното използване на високи дози витамин В6 може да доведе до проблеми с мозъка и нервите.

Ако обмисляте употребата на добавки от витамин В6, говорете с Вашия лекар, за да определите безопасна доза.

> Източници:

> Кристен РГ, Глин Р.Д., Джев Ей, Алберт СМ, Менсън Дж. Е. "Фолиева киселина, пиридоксин и цианокобаламин комбинирано лечение и свързана с възрастта макулна дегенерация при жените: антиоксидантите на жените и фолиевата киселина сърдечно-съдови изследвания." Arch Intern Med. 2009 Feb 23; 169 (4): 335-41.

> Национални институти по здравеопазване. "Пиридоксин (витамин В6): MedlinePlus добавки."

> Национални институти по здравеопазване. "Витамин B6: медицинска енциклопедия MedlinePlus."

> Schnyder G, Roffi М, Flammer Y, Pin R, Hess OM. "Ефект на намаляване на хомоцистеина терапия с фолиева киселина, витамин В12 и витамин В6 върху клиничния резултат след перкутанна коронарна интервенция: швейцарското сърдечно проучване: рандомизирано контролирано проучване". JAMA. 28 август 28; 288 (8): 973-9.