Диня Диета факти

И ползи за здравето

Дините са освежаващ, сочен, сладък дегустационен плод, който е с ниско съдържание на калории и богат на вода (92%). Родом от тропическа Африка, дините сега се отглеждат в Тексас и няколко южни държави, където времето е топло и благоприятно за дълъг вегетационен период.

Те са много голям плод, който понякога тече до 30 килограма и може да бъде кръгли или овални с дебела кожа.

Кожата варира от твърда зелена, зелена ивица или с бели петна. Плътта, най-вече розово-червено, е свежа, с малки, твърди, черни семена навсякъде. Безброй хибриди са на разположение. И златните тлъсти дини стават все по-популярни.

Диня Диета факти
Сервиращ размер 1 чаша, топки (154 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 46
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситени мазнини 0.1g 1%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 2 mg 0%
Калий 171,21 mg 5%
Въглехидрати 11.6g 4%
Диетични фибри 0.6г 2%
Захар 9.5g
Протеин 0.9 g
Витамин А 18% · Витамин С 21%
Калций 1% · Желязо 2%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Динята е с ниско съдържание на калории (само 46 в една чаша) и богато на водно съдържание, което я прави много хидратиращ избор на храна. Дините са с умерено високо съдържание на захар, затова е най-добре да се измери внимателно, особено ако броите въглехидрати. Дините са богати и на витамин А, С и фибри.

В зависимост от начина, по който я отрежете, динята съдържа:

Ползи за здравето

Динята е много добър източник на витамин С и витамин А. Витамин С може да подпомогне заздравяването на раните и има свойства против стареене и имунно стимулиране, докато витамин А е важен за здравето на очите. Динята също има антиоксидантна сила, тъй като е отличен източник на ликопен, фитонутриент, който изследването е показало, че е от полза при поддържането на сърдечно-съдовото здраве.

Общи въпроси

Какви са "белите семена" в безсята диня? Белите семена в безсята диня всъщност са празни козини, които не са напълно зрели. Те са напълно безопасни за ядене.

Можете ли да ядете кората и семена на диня? Според watermelon.org цялата диня е годна за консумация. Можете да ядете черни семена, както и кората. Кръговете могат да бъдат разбърквани, задушени или накиснати.

Избор и съхранение Диня

Пълно зрели червена диня съдържа по-високи нива на хранителни вещества, отколкото растящата диворастяща диня, така че стреляйте за напълно узряла.

Целта е да закупите плодове, които изглеждат и се чувстват узрели. Една зряла диня е тази, която се чувства тежка, тя трябва да бъде "тежка за своя размер". Колкото по-тежка е динята, толкова по-добре. Тя трябва да се чувства плътна, което означава, че ще бъде много сочно. Външният вид трябва да е твърд и без изкривявания или нахлувания.

Потърсете така нареченото "земно място", където пъпешът почива на земята и следователно не се осветява. В пъпеш, който е напълно узрял, това място ще има кремаво жълт цвят, за разлика от бялото.

Прясна, неизрязана диня може да се съхранява при стайна температура, но е по-добре да се съхранява в хладилника, защото топлината води до изсъхване на сочната плът. Ненарязаната диня може да се съхранява в хладилника за 2 до 3 седмици.

След като сте нарязали, обвийте изрязаната страна в пластмасова обвивка и я съхранявайте в хладилника за около 2 дни. Пластмасата предпазва динята от абсорбиране на вкуса на други храни и ще я запази влажна.

Ако имате допълнително диня, замразявайте я. Нарежете го на кубчета и го поставете в херметически затворен контейнер.

Здравословни начини за приготвяне на диня

Най-често се яде самостоятелно като освежаваща закуска, дините са изключително хидратиращ плод, който може да бъде гъвкава съставка във всеки план за хранене. Динята е чудесно допълнение към сладкиши, салса и салати. Тяхната фина сладост също се свързва добре със сирене, ядки и други източници на протеини. Замразявайте динята за вкусен десерт или поставете парчета диня във вода или сервитьор за вкусна нискокалорична напитка.

Рецепти с диня

> Източници:

> FreshDirect. Ръководство за съхранение на плодове: Пъпеши.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник с кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 803-804.

> Watermelon.org. Използване на цялата диня.