Работещи и стареещи колене

Движи ли се вредно за вашите стави?

Изпълнението може да ви помогне да живеете по-дълго и да избегнете инвалидност като цяло, докато възрастите, но спортът ще навреди ли на коленете и бедрата ви? Едно от най-често срещаните притеснения сред бивши бегачи и дългогодишни състезатели е, че те ще наранят коленете си, като удрят пистата, неблагодарна или пътека. Ако се кандидатирате за вашето здраве и живот, ще стават ли стареещите ви стави еднакви дълголетие?

Бегачи и остеоартрит

Има няколко различни проучвания, изследващи ефекта на движение на коленете, за да се определи дали спортът причинява остеоартрит (болезнено хронично състояние, включващо подуване и влошаване) в стареещи стави. Например, екип от изследователи на Медицински университет в Станфордския университет последва група от по-стари бегачи (със средна възраст 59 години) за повече от две десетилетия, за да следи общото им здравословно състояние, степента на инвалидност и дълголетието като цяло. Сред изследванията си: "Поглед към движението и артрита", публикуван през 2008 г. в Американския вестник "Превантивна медицина" , който включваше повтарящи се рентгенови лъчи на 45 старши бегачи и 53 проверки, проведени между 1984 и 2002 г.

Колко бяха те?

Текущите субекти бяха на средно 213 минути седмично, в началото на проучването. Това работи на около 30 минути на ден, макар че те не са непременно ежедневни.

До момента на последната им рентгенова оценка, бегачите са регистрирали около половината от това (94 минути на седмица).

След 18-годишно разследване, състезателите - сега в 70-те си години - нямат повече артрит, отколкото нерелигираните контролни субекти, нито пък съществуващите случаи на артрит са по-сериозни при бегачите, отколкото при възрастните, които не са тичали.

Джеймс Фрис, сега професор в "Станфорд" и един от авторите на изследването, казва, че резултатите са изненада за неговия екип.

"Нашата хипотеза за начало е, че това упражнение е добро за вас и че тези, които упражняват най-голяма полза, са най-много", казва той. "Но ние също очаквахме, че състезателите ще страдат от повече съвместни увреждания и ще се нуждаят от повече подмяна на коляното и бедрата, отколкото от общото население. Бяхме много изненадани да открием обратното!"

Fries цитира последващи данни за замяна на коляното в изследваната група, показвайки, че по-малко от участниците трябваше да заместят коляното по отношение на не-бегачите.

"Сред неучастниците бяха заменени 12 колена, но само четирима в бегачите", казва той. "Сигурна съм, че ще има някакъв недостатък, цена, която да плати за всички тези години, но всъщност няма."

Какви други изследвания са направени?

Преглед на проучванията, изследващи бягане и артрит, е извършен от изследователи от Ортопедичния център на университета в Юта. Публикувано през 2012 г. в списанието Физическа медицина и рехабилитация (PM & R) , статията цитира изследвания, които не показват значителни различия в рентгеновите резултати между бившите състезателни състезатели и засегнатите от контрола субекти.

Докато повечето субекти претърпяха известно влошаване, проблемите не бяха по-лоши сред участниците. В някои случаи бегачите поддържат по-голяма костна минерална плътност, което потвърждава изводите на Джеймс Фрис за това, че тече протективно за коленете.

Кои спортове водят до артрит на коляното?

Редица дейности са свързани с по-лошо колене в по-късния живот, като например спортове, които изискват неестествено странично действие, натоварване или удари като тенис, футбол, вдигане на тежести и балет. Освен това затлъстяването, предшестващото нараняване на коляното и кумулативните увреждания от години на тежък физически труд са замесени в преждевременния остеоартрит на колената.

Долен ред

Можеш ли да тичаш по-късно в живота, без да се притесняваш, че си съсипваш коленете за в бъдеще? Общият консенсус от изследването досега е, че движението "право напред без болка", както го описва Fries, не води до по-голяма честота на остеоартрит в ставите. Ако сте имали предишно нараняване на коляното или вашият ИТМ е над здравия диапазон (т.е.> 25), консултирайте се с Вашия лекар или друг доставчик на медицински услуги за съвет относно най-доброто упражнение за вас.

Източници:

Елица Ф. Чакраварти; Хелън Б. Хюбърт; Vijaya B. Lingala; Джеймс Фрис. "Намалено увреждане и смъртност сред стареещи бегачи: едно 21-годишно надлъжно изследване." Arch Intern Med. 2008; 168 (15): 1638-1646.

Елиза Ф. Чакраварти, Хелън Б. Хуберт, Виджая Б. Лингала, Ернесто Затарейн, Джеймс Фрис. "Дистанционно движение и остеоартроза на коляното: Проучвателно проучване". American Journal of Preventive Medicine , том 35, брой 2, август 2008 г., страници 133-138.

Интервю с д-р Джеймс Фрис. Професор по медицина, Медицинско училище в Станфордския университет. Проведено на 23 август 2013 г.

Памела Хансен, Майкъл Английски, Стюарт Е. Уилик. "Липсва ли остеоартрит в бедрото или коляното?" Американска академия по физиология и рехабилитация 1934-1482 / 12 / $ 36.00 Vol. 4, S117-S121, май 2012 г.

Стюарт Е. Уилик и Памела А. Хансен. "Течение и остеоартрит." Clin Sports Med 29 (2010) 417-428.