История на злоупотребата с антибиотици при добитъка

Вече е незаконно да се дава тегло на антибиотиците на добитъка

През 50-те години на миналия век фермерите направиха откритие, променящо играта: здравословното животно, което получи антибиотици, набра тегло. Макар че увеличеното тегло - около три процента - може да изглежда несъществено, в мащабна индустрия, където се има предвид всяка унция, дори увеличаването на теглото на няколко килограма на крава може да означава десетки милиони долари.

През 1995 г. FDA одобри добавянето на антибиотици към животинските фуражи и водата.

Оттогава сме свидетели на драматично увеличение на разпространението на резистентни към лекарства бактерии (антибиотична резистентност). Например, 20% от цялото месо на земята съдържа салмонела, която е устойчива на лекарства. Много хора цитират това увеличено превъзходство като призив за забрана на практиката да се дават здрави антибиотици за добитък. На 3 януари 2017 г. най-накрая стана незаконно да се прилагат антибиотици на едрия рогат добитък единствено с цел да се натрупа тегло (употреба извън етикета).

Защо животните получават антибиотици

Въпреки че точният брой е трудно да се прецени, според изчисленията между животните се дават между 15 и 17 милиона паунда антибиотици всяка година. Друга оценка показва броя на 18% от 22,7 милиона килограма антибиотици, произвеждани в Съединените щати годишно.

Животните се дават антибиотици по четири причини:

Понякога фермерите трябва да дадат на животните си антибиотици за терапевтични цели или когато сериозна инфекция застрашава стадото и фермата. Такова приложение е краткосрочно и има за цел да се бори с инфекцията, която вече е възникнала или разпространявана.

Въпреки това, постоянното профилактично или субтерапевтично приложение на антибиотици сред животните е много спорно.

Опасностите от антибиотичната администрация при животните

С рутинната употреба на антибиотици в добитъка ние сме свидетели на бум в броя на антибиотично устойчивите микроби в глобалното население. Например, въпреки че, рядко, резистентността към флуорохинолон стана много по-разпространена, след като FDA позволи на фермерите да поставят флуорохинолони като Baytril в храна за животни и вода. (Понастоящем федералният закон забранява използването на екстраланбел на Baytril. С други думи, това лекарство може да се използва само за лечение на инфекция при животни.)

Изследователите вярват, че антибиотиците, давани на добитъка на по-ниски или под терапевтични нива, убиват някои нормални бактериални флора. Чрез унищожаването на тази нормална флора, животните могат да усвояват по-добре храната си, по-малко храна, за да ги нахрани, и да се произвеждат по-малко екскременти. Въпреки това, някои лекарства-резистентни бактерии флората успяват да оцелеят срещу атаките на антибиотиците и да навлязат в храната. Когато хората консумират неправилно приготвена храна, тази бактерия заразява хората. Освен това, някои проучвания показват, че работниците на тези животни могат да бъдат заразени с тези лекарствени резистентни бактерии само чрез докосване на добитъка.

Резистентността към антибиотици е основен проблем за общественото здраве. Според Ландърс и съавтори, "има все по-широко признание, че употребата на антибиотици в хранителните животни е важен фактор за човешките инфекции с антибиотик-резистентни бактерии".

Въпреки че подтиретичното прилагане на антибиотици при добитъка вероятно допринася за увеличаване на разпространението на резистентни към лекарства щамове на салмонела, Е. coli и т.н. при хората, действителното доказателство, че повишеното разпространение на тези превъзходни болести води до заболяване, е неуловимо. Освен това повишеното разпространение на резистентни на лекарства бактерии по никакъв начин не може да се дължи единствено на употребата на антибиотици в животните.

Злоупотребата с антибиотик и свръхзаписването също допринасят за проблема. Наред с предупрежденията за повишена цена, причинена от преустановяването на подтерапевтичното приложение на антибиотици, производителите на месо цитират и тези други причини в своя аргумент за поддържане на практиката.

Какво прави FDA за злоупотребата с антибиотици в животновъдството?

Лобитата са мощни сили. Тази реалност, съчетана с факта, че повечето публични политики се основават на експертно мнение и консенсус направи пътя за реформата дълга. През 2013 г. FDA обаче предложи Ръководство за индустрията # 213 или GFI # 213 доброволно предложение за разумно използване на антибиотици в добитъка. През декември 2016 г. FDA актуализира тези насоки. Също през 2016 г. производителите на животински антибиотици се съгласиха да променят или премахнат етикетите, които насърчават използването на човешки антибиотици за угояване на добитъка. Следователно нелегалното използване на антибиотици в добитъка е незаконно.

Като погледна назад, GFI # 213 насърчи производителите на ветеринарни антибиотици да превключват антибиотици от лекар на рецепта и да изискват от ветеринарния лекар да прилага тези лекарства. Надяваха се, че с това антибиотиците да бъдат по-малко достъпни и по-строго контролирани, лекарства само за профилактика на заболявания и заболявания.

С течение на времето Elanco и Zoetis, два от най-големите производители на животински антибиотици, се съгласиха да се съобразят с Насока # 213. Освен това, Tyson, Purdue и Foster Farms се съгласиха да ограничат практиката си да прилагат субтереатични антибиотици на добитъка. Междувременно Макдоналдс, Попай и Уенди вече не искаха да купуват месо от производители, които използват антибиотици за субтерапевтични цели. В крайна сметка всички производители на животински антибиотици в сектора се съгласиха да премахнат информация от етикети, насърчаващи употребата на антибиотици за увеличаване на теглото на едрия рогат добитък. Накрая, подобно на Канада, някои европейски държави и Южна Корея, тази практика вече е незаконна в Съединените щати.

Долен ред

Повишената антибиотична резистентност - особено в последните антибиотици като флуорохинолоните - може някой ден да означава, че тези лекарства вече няма да работят. Вече няма да бъдем защитени от нашите лекарства! При животните, приемащи същите антибиотици, които правим, страхът от антибиотична резистентност е особено очевиден. Животните като свине служат като перфектни инкубатори за селекцията и рекомбинацията на резистентни към лекарства бактериални щамове. В действителност, когато тези бактерии се рекомбинират в добитъка, островите от генетичен материал (наречени интегрини) обикновено се обменят, което дава мулти- (не една) лекарствена резистентност. Много положително е, че практиката да се дават антибиотици за добив на тегло е забранена в Съединените щати.

Източници:

Kuehn BM. FDA се премества да ограничи употребата на антибиотици при животните. JAMA. 2014 година.

Landers, TF, et al. Преглед на употребата на антибиотици в хранителните животни: перспектива, политика и потенциал. Доклади за общественото здраве. 2012; 127: 4-22.

Mathew AG. Антибиотична устойчивост на бактерии, свързани с хранителни животни: перспектива на САЩ за животновъдство. Хранителни патогени и болести . 2007.

> Актуализация на изпълнението на Ръководството на FDA за индустрията # 213. 23 декември 2016 г. www.fda.gov.