Изследването на FDA за оловно замърсената пудра на прах

Внесените подправки продължават да създават рискове за здравето на американците

През 2013 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обяви, че дистрибуторите Fahman Enterprises Inc. (Далас, Тексас), OnTime Distribution (Ню Йорк, Ню Йорк) и Best Value Inc. от (Детройт, Мичиган) Прах от прах от марка Pran. Внесено от Пакистан, пудра на прах е била призована, защото е установено, че съдържа високи нива на олово, което може да доведе до здравни проблеми за потребителите.

Както винаги, тези, които са изложени на най-висок риск от олово-базирани здравни проблеми, включват кърмачета, малки деца и бременни жени. Това изстискване с олово, замърсено с олово, през 2013 г., е само един от няколкото заразени заплахи от подправки през последните няколко години, които хвърлиха светлина върху безопасността на храните и регулаторните въпроси, свързани с внасяните подправки.

Откриването на олово в куркума прах

Оттеглянето през 2013 г. бе започнато след като извадка от FDA откриха високи нива на олово (48-53 ppm) в марката Pran на прах от куркума. В случай на храна "ppm" означава "части на милион" и се използва за измерване на концентрацията на химикал или елемент, намиращ се в храната. Проведено от изследването на FDA за цялостно хранене и други програми за мониторинг, храната се тества редовно, за да се гарантира безопасността на американското снабдяване. Тези тестове се извършват върху редица продукти, включително детски храни, плодови сокове, консервирани плодове и зеленчукови продукти.

FDA съобщава, че припомняната куркума е била разпространена в Далас, Тексас, няколко града в Ню Йорк и Ню Джърси и до магазините за търговия на дребно в и около Хамтрак, Мичиган между юли 2013 г. и септември 2013 г.

История на оловото в хранителните продукти

С течение на годините FDA съобщи за замърсяване с олово в редица хранителни продукти, вариращи от бебешка храна от Китай до бонбони от Мексико до консерви.

Съединените щати и FDA направиха значителни стъпки за намаляване на оловото в хранителните продукти от 70-те години на миналия век. В стремежа си да подобри безопасността на храните, FDA поддържа постоянно проучване на най-важните хранителни продукти в рамките на американското снабдяване с храни. Агенцията съобщава, че хранителният прием на олово от малки деца е спаднал с повече от 90% от 1979 г. насам. През 1995 г. Съединените щати забраниха употребата на олово спойка за уплътняване на консерви в САЩ, което драстично намали количеството олово в тези продукти.

Но дори и с този напредък все още има храни, главно внесени, които са породили рискове от отравяне с олово през годините - включеният в миналото оловен замърсен куркумен прах.

Последни констатации за замърсени храни с олово

Според американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) през 2009 г. експозицията на олово от мексиканските бонбони подтиква FDA да разработи по-строги насоки за производителите, вносителите и дистрибуторите на внесените бонбони.

Понастоящем няколко фирми, произвеждащи бебешка храна и продукти от плодови сокове, се намират в съда поради липсата на подходящи предупредителни етикети за храни, съдържащи олово. FDA заключава, че докато тези храни съдържат оловни количества, по-ниски от федералните стандарти, които изискват предупредителни етикети върху продукта, те все още могат да представляват риск, главно поради повишения акцент върху храненето на тези храни за тяхната хранителна стойност.

Има опасения, че натрупването на олово в организма може да доведе до проблеми, свързани със здравето и развитието на децата, като например внимание и коефициент на интелигентност.

Здравни рискове от оловно натрупване в организма

С течение на времето, здравословни проблеми, включително забавено психическо и физическо развитие и недостатъци в ученията възникват, тъй като оловото се натрупва в организма. Бременните жени, бебетата и малките деца трябва особено да избягват значителна експозиция на олово.

Симптомите на отравяне с олово обикновено не започват да се разкриват, докато не се натрупат опасно големи количества. Симптомите варират в зависимост от това кой е заразен. Новородените ще покажат трудности при ученето и забавят растежа.

Децата често показват раздразнителност, загуба на апетит, загуба на тегло, умора, коремна болка, повръщане, запек и трудности при ученето.

Докато са с по-нисък риск, възрастните все още трябва да са добре запознати с опасностите от оловно отравяне. Симптомите обикновено включват високо кръвно налягане, нарушения на настроението, болки в корема, загуба на паметта, главоболие, умора, болка в крайниците, намаляване на умствената функция, намален брой на сперматозоидите и ненормални сперматозоиди. Освен това, бременните жени са изложени на риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

В най-тежките случаи, когато хората са изложени на токсични нива, нервите и мускулите често не са в състояние да функционират правилно, други органи като бъбреците могат да бъдат увредени и в най-тежките случаи може да се стигне до трайно увреждане на мозъка.

Хората, загрижени за отравяне с олово, трябва да се свържат с лекаря или здравната клиника, за да попитат за кръвни тестове.

Безопасност на храните и внесени подправки

За съжаление, това изземване през 2013 г. не беше единственият случай на заразени вносни подправки в Съединените щати. В допълнение към опасните нива на олово, FDA е идентифицирала други замърсители на подправки, включително Salmonella през последните години, които стимулират създаването на нови политики и процедури, когато става въпрос за вносни продукти от подправки.

Източници

Американската администрация по храните и лекарствата. Припомня пун марка куркума Прах поради повишени нива на олово . 17 октомври 2013 г.