Сезонно ръководство: Когато плодовете са в сезон

Ябълките, бананите и лимоните са три плода, които ще намерите по всяко време на годината и можете да се чувствате комфортно, знаейки, че са в сезон, без значение какво. В действителност, тези дни почти всички плодове и плодове са на разположение целогодишно. Но много плодове са в най-добрия си аромат (и хранене-мъдър), когато те са прясно взети. Така че, независимо дали е в хранителния магазин или в пазара на фермерите, ето какво да търсите при пазаруване на сезонни продукти.

Пролет: март, април и май

кайсии

Кайси са склонни да бъдат малко меки на пипане, когато са узрели. Изберете кайсии, които са златисто-оранжеви на цвят и се опитайте да избегнете тези, които са твърди и зеленикави на цвят. Ако купувате кайсии, които не са съвсем зрели, просто ги държайте на стайна температура, за да узреят малко повече. Те не траят дълго, за да ги ядат в рамките на ден-два.

Сладки пъпеши

Медникавите трябва да се чувстват тежки за техния размер. Кората трябва да бъде безупречна със зеленикав цвят. Те също могат да се чувстват восъчни или дори лепкави на допир. Съхранявайте ги в хладилника, докато ги отрежете, след което ги сложете в покрит контейнер в хладилника.

Limes

Доста е лесно да намерите лаймс по всяко време на годината, но най-добрият им сезон е пролетта. Изберете лимове, които имат гладка, лъскава кожа и се чувстват тежки за техния размер. Лимите се държат добре и могат да останат в хладилника ви до две седмици.

личи

Консервираните личи се предлагат целогодишно, но през пролетта в някои магазини за хранителни стоки могат да се намерят пресни личи. Изберете личи, които имат твърди червени черупки и се чувстват тежки за техния размер. Дръжте ги в хладилника, където ще се съхраняват до десет дни.

манго

Зрелият манго трябва да има сладък аромат, а кожата трябва да даде малко, когато стиснете плода, но не толкова, че да оставяте вдлъбнатина.

Цветът на кожата трябва да бъде зелен, жълт или червен. Дръжте цялото манго в хладилника си до една седмица. След като изрежете мангото, трябва да се консумира в рамките на един ден или два.

Ананаси

Пресните ананаси трябва да имат тъмнозелени твърди листа и да се чувстват тежки, когато ги държите. Избягвайте плодове, които имат изпуснати листа или кожата има потъмнели петна, или се чувствате squishy. Ананасите могат да се държат на стайна температура в продължение на един ден или два, но след като бъдат обелени и нарязани на парчета, оставете парчетата в хладилник и ги изядете в рамките на ден-два.

ревен

Рядко ще намерите прясна ревен в магазина за хранителни стоки по всяко друго време на годината, така че да го вземете, докато можете. Ревенът е узрял, когато стъблата са тъмночервени, но избягвайте ребра от ревен, които са лишени или изглеждат дехидратирани. Съхранявайте ревютата си в хладилника и го използвайте в рамките на няколко дни.

ягоди

Сладките червени ягоди са лесни за намиране през цялата година, но те са най-добри през пролетните (и летните) месеци. Изберете плодове, които са твърди, но не твърди и избягвайте ягоди, които имат плесен, squishy петна или изглежда shriveled. Дръжте яйцата си в хладилник и яжте ги в рамките на няколко дни.

Лято: юни, юли и август

Кайсиите, пъпеши, лимони, личи и ягоди продължават да бъдат в сезон през летните месеци.

Азиатски круши

Азиатските круши са на върха си през лятото, въпреки че често ги виждате по друго време на годината. Изберете азиатски круши, които са твърди на допир без тъмни петна. Азиатските круши поддържат здравата си текстура и ще продължат до една седмица при стайна температура и в продължение на три месеца при охлаждане.

Къпини

Боровинките са най-добре през летните месеци, когато са блестящи и тъмни на цвят. Потърсете плодове, които не са насинени или гъши, и не искате да видите течности, изтичащи от плодовете или някакви признаци на мухъл. Дръжте къпини в хладилника в продължение на до една седмица, но не ги измивайте, докато не сте готови да ги ядете.

боровинки

Ето още едно зърно, което се предлага целогодишно, но няма да се отрече, че те са по-големи и по-добре дегустирани през летните месеци. И, вероятно, доста по-евтино. Както при всяко зрънце, потърсете гладки кожи без признаци на мухъл. Боровинките трябва да имат тъмни цветове, когато са напълно узрели. Дръжте ги в хладилника, неопитомени, за период до две седмици.

яжте ягоди

Boysenberries са кръстоска между къпини и малини, така че техният цвят е по-тъмно от червени малини, но не толкова тъмно като къпини. Изберете момчетата, които не са мухлясали и имат гладки, лъскави кожи. Докато не се измият, те ще продължат до една седмица в хладилника.

Пъпеши от пъпеши

Трудно е да си представим лятото без пъпеши. Изберете пъпеши, които имат твърда, непрекъсната кожа и се чувстват тежки за техния размер. Избягвайте тези, които изглеждат сякаш са наранени. Съхранявайте пъпеши пълен пъпеш за една седмица. Ще трябва да охладите всички белени и нарязани парчета и да ги изядете в рамките на няколко дни.

Пъпеши Казаба

Тези пъпеши имат бледа зелена плът и ярко жълта кожа, когато са напълно узрели. Изберете пъпеши кабаба, които са твърди и без набивания или смачкани части. Краят, където беше стъблото, може да се почувства леко мек и това е добре. Съхранявайте пъпешите касаба на стайна температура в продължение на една седмица и охладете пъпешите, които са били нарязани.

череши

Консервираните и замразени череши винаги са наоколо, но през летните месеци ще намерите най-доброто от черешите. Изберете череши, които са тъмночервени, с гладки, непрекъснати кожи и без набивания или петна. Черешите ще останат свежи във вашия хладилник до десет дни.

смокини

Пресни смокини са готови за ядене през лятното часово време, но те не траят твърде дълго. Изберете смокини с гладка, суха кожа. Те трябва да са малко меки на допир, но не и гъсти. Поставете ги в хладилника, когато се приберете вкъщи от магазина и ги изядете в рамките на ден-два.

грозде

Гроздето има много дълъг сезон, започвайки през лятото, когато ще намерите няколко различни сорта в секцията за производство. Изберете закръглено грозде без признаци на синини, мускулни петна или мухъл. Дръжте ги в хладилника до десет дни или ги замразявайте.

Нектарини

Пресни нектарини са най-добри през летните месеци. Изберете плодове, които имат гладка кожа и са твърди на допир, но не прекалено силни. Избягвайте нектарини, които са наранени или гъсти. Можете да запазите твърдите нектарини на стайна температура за един или два дни или да ги поставите в хладилника. Ще трябва да ги изядете в рамките на два или три дни.

Страстните плодове

Лятото сигнализира началото на сезона на плодовете на страстта, така че може да намерите някои в местния магазин за хранителни стоки. Изберете страстни плодове, които имат набръчкана кожа и се чувстват тежки в ръката ви. Ако повърхността е гладка, плодът все още не е узрял. Но можете да ги държите на стайна температура в продължение на няколко дни, докато напълно узреят, след което ги поставете в хладилника.

праскови

През летните месеци са узрели пресни, ароматни праскови. Изберете плодове, които имат размита кожа и са твърди на допир, но не прекалено силни. Избягвайте прасковите, които са наранени или гъсти. Можете да запазите твърдите праскови на стайна температура и да ги изядете в рамките на два или три дни.

сливи

Свежите сливи са сладки и вкусни и лесно се намират в сектора на продуктите през лятото. Изберете сливи, които са пълни с гладки кожи. Избягвайте сливи, които са гъсти или насинени. Поддържайте сливи на стайна температура или ги охлаждайте и яжте в рамките на два или три дни.

малини

Прекрасните, но деликатни малини са най-добри през летните месеци. Потърсете малини, които не са насинени или гъши, и не искате да видите течности, изтичащи от плодовете или някакви признаци на мухъл. Съхранявайте малини в хладилника, но не ги мийте докато не сте готови да ги ядете, което ще трябва да направите в рамките на един ден или два.

диня

Дините са лятна телбод. Изберете дини, които са тежки и потърсете кремаво жълто петно ​​върху кожата. Дръжте цели дини на стайна температура или ги нарязвайте и ги съхранявайте в хладилника. Яжте дините в рамките на пет или шест дни.

Есен: септември, октомври и ноември

Азиатските круши, гроздето и страстните плодове остават в сезона, докато манго и ананаси се връщат в сезона през есенните месеци. Също:

червени боровинки

Това е времето на годината, когато проститутките и бодливите боровинки са готови за любимите ви рецепти. Изберете боровинки, които са твърди с блестяща червена кожа. Те ще останат дълго време, докато ги охлаждате. Всъщност те са добри до два месеца.

Ключови лимове

Малките ключалки са готови през есента. Изберете лимове, които имат твърда лъскава кожа и се чувстват тежки за малкия си размер. Съхранявайте ключовите лимони в хладилника, където те ще останат свежи до две седмици.

круши

Можете да намерите круши по всяко време на годината, но те са най-ароматни през есента. Изберете круши, които са твърди с малко мекота в близост до стъблото. Дръжте твърдите круши на стайна температура и ги преместете в хладилника след ден-два, за да не узреят.

Наровете

Пресните нарове са перфектни при есенни ястия или като здравословна закуска. Изберете нар, които са твърди и тежки за техния размер. Дръжте цели нарове в хладилника до два месеца, докато не сте готови да премахнете арилите.

Зима: декември, януари и февруари

Наровете, крушите и страстните плодове продължават да бъдат през сезона през зимата. Също:

Грейпфрутът

Пресни грейпфрути не са трудни за намиране, но те са най-достъпни през зимните месеци. Изберете грейпфрути, които имат гладка кожа и са тежки за техния размер. Прясните неизрязани грейпфрути ще продължат една седмица при стайна температура или две до три седмици в хладилника.

кивита

Малките кивифрути са на върха си през зимата, така че това е, когато те са най-ароматни и достъпни. Изберете кивифрути с размита неразрушена кожа. Те трябва да се чувстват тежки поради техния размер и малко меки. Дръжте ги в хладилник, където те ще останат свежи до шест седмици.

портокали

Всички видове портокали влизат в сезона през зимните месеци, включително морски портокали и мандарински портокали (включително тангерини и клементини). Потърсете портокали, които миришат сладки и свежи, имат твърда кожа и се чувстват тежки за техния размер. Стайната температура е добре за един ден или два, но ако трябва да ги държите по-дълго, хладилникът е най-добре там, където те ще останат свежи до две седмици.

Pummelos

Свежите кърпички изглеждат като гигантски грейпфрути и ще ги намерите през зимните месеци. Изберете pummelos, които имат гладка кожа и са тежки за техния размер. Прясно изрязаните клечки ще продължат една седмица при стайна температура или до три седмици в хладилника.

> Източник:

> Създайте за по-добро здравно осигуряване. "Какви зеленчуци са в сезона?"

> Министерство на земеделието на САЩ. "Пътеводител за сезонното производство - какво има в сезона?"