Какво е гуар гюм, и винаги ли е без глутен?

Гуаровата гума е навсякъде в храна без глутен. Можете ли винаги да имате доверие?

Ако сте били безглутенови за известно време, вие вероятно знаете тази история: глутеновият протеин е вещество в хляба и други печени продукти, които му придават тази пружинираща, разтеглива текстура и да правят печени стоки без глутен каквото и да са глутен-у колеги, имате нужда от нещо, което да замени глутена.

Много пъти, че нещо е гуар гуар. Но какво е гума гуар?

Гуаровата гума се произвежда от семената на растението гуар, растение в семейството на бобови растения, което е родено в Индия. За да се произвежда гуар гуар, производителите събират бобовите шушулки и ги обработват, за да отстранят обвивката и други части от семената. Останалата пречистена прахообразна субстанция е гума гуар.

В безглутенови печени продукти, гуар гуар (заедно с ксантанова смола) помага да се сгъсти тестото и предотвратява отделянето на съставките. Той също така служи за улавяне на въздух в сместа, което в крайна сметка прави тестото да се повишава, когато печете.

Вие не се нуждаете от много гуар гуар, за да си свършите работата: Червеният Мил на Боб съветва да използвате до 1/2 чаена лъжичка гуар гуар на чаша брашно без глутен за бисквити, до две чаени лъжички на чаша брашно за хляб и толкова, колкото една супена лъжица за тестото за пица (което, разбира се, се предполага, че е дебело и еластично).

Източници на глутен гуар без глутен

Докато гума гуар - продукт, получен от растението гуар - е съставка, която по същество не съдържа глутен, все още трябва да сте внимателни внимателно да си извлечете гуар от гуар, за да сте сигурни, че не съдържа кръстосано заразяване с глутен .

(Освен ако производителят не е насочен конкретно към пазара на глутен, може да не е толкова внимателен, колкото ни е необходимо.)

Най-добрият начин да осигурите безплатна глутенова гума е да я купите от тези източници, които конкретно етикетират продуктите си без глутен:

Какво друго трябва да знам за гуар гуар?

Гуаровата гума съдържа захари галактоза и маноза. Ако следвате диета с ниско съдържание на FODMAP, за да подпомогнете лечението на синдрома на раздразнените черва, внимавайте, тъй като галактозата е форма на FODMAP. Някои gurus диета FODMAP съветват използването на ксантанова гума вместо гума гуар.

Повече факти за употребата на гума гуар: Производителите на сладолед често използват гуар гуар като стабилизатор и гума гуар също се намира във фармацевтичните продукти като свързващо вещество. Няколко лаксативи имат гума гуар като основна съставка, тъй като гума гуар е предимно разтворими фибри.

Междувременно някои хора, включително хората с целиакия и не-чувствителността към глутен, не съобщават за появата на симптоми като газове и болки в корема, когато приемат гуар гуар, дори когато използват безглутенова марка и не използват много от нея ,

В тези случаи вероятността виновникът е или кръстосано замърсяване с ниско ниво на глутен, или чувствителност към самата гуарова гума.