Зоната без зомби от книгата на Кимбърли Фаулър

Кимбърли Фаулър е добре познат учител по йога, базиран в Лос Анджелис. Тя е основател на фитнес центровете за йога и центрофугиране (YAS) в Лос Анджелис и Портланд и е направила няколко йога тренировъчни дискове, включително йога за спортисти. Мисията й, както подзаглавието на книгата е ясно, е да направи йога достъпен за тези, които не се чувстват комфортно с пеене, гранула и санскрит .

Първо, нека говорим за йога

Книгата на Фаулър има анатомичен подход, като всяка глава се съсредоточава върху конкретна област на тялото. Започвайки с главата и се движи надолу, тя покрива врата, раменете, горната и долната част на гърба, ръцете, ръцете, корема, бедрата, краката, коленете и краката. Хубавото за тази организация е, че ви позволява лесно да се съсредоточите върху област от тялото, която може да ви безпокои или да искате да работите. Фаулър прави много добра работа за разрушаване на всяка област на тялото, включително за осигуряване на анатомични рисунки и разясняване на често срещаните наранявания.

Тя също така предлага достатъчно модификации за всяка поза. Всяка глава завършва с кратка серия тренировки, което прави удобен начин да се съберат заедно сесия за домашна тренировка. За съжаление, някои от моделите, представени в снимките, не показват голямо подравняване , което е ключът към преживяването на физическите предимства на всяка поза и избягването на наранявания.

Макар че е хубава идея да се използват "обикновени" (т.е. не супер бенди тип "pretzel") хора като модели, все още е важно позициите да се показват възможно най-правилно.

Сега, нека да говорим за трик

С толкова много книги за йога на пазара, как можеш да се измъкнеш от пакета? Ами, както всеки маркетинг магьосник и шеф на Бродуей знае, трябва да получите трик.

В случая на Фаулър, тя е нейната позиция "Без пеене, без гранула, без санскрит". Както отбелязах, когато прегледах й преди няколко години японската йога за спортисти, тази склонност се чувства доста неактуална (виж появата на йога на властта в началото на 90-те). Разходка във всеки здравен клуб или фитнес зала и не е трудно да се открие, че йога се преподава като упражнение, с нотка на пеене, зърнени закуски или eka pada rajakaotasana в очите. В йога студио може да бъдете окуражени да кажете човек или трима в края на класа, но отново не е трудно да намерите учител, който да играе Radiohead вместо Кришна Дас. Има толкова много светски йога на разположение днес, че да се направи голяма работа над него изглежда много лукав за нищо.

И още нещо

Една точка, която смятам, че трябва да оспорвам, е следният съвет, включен в извода на Фаулър: "Ако отидете в клас, където инструкторът говори санскрит и пее, играе гонг и т.н., и това те кара да се чувстваш неудобно , ставай и си тръгвай. Сега в моята книга това е просто грубо. Не говорим за излизане от филм. Има още един човек, учител по йога, в края на вашите действия. Гонг ви кара да се чувствате неудобно, за да не го уважавате?

Моят съвет е точно обратното: можете да го направите през този час и половина. Може да не е твое, може и да не се връщаш. Това е добре, но нека всички се стараем да бъдем хубави един към друг и може би дори да се отворим за преживявания, които разширяват нашите предубеждения за това, което правим и не харесваме. Това е йога. В противен случай, нека просто го наричат стречинг .

Оповестяване: Издателят е предоставил копие за преглед.