Ром ли е без глутен? Научете кои ромски марки можете да се доверите

Обикновеният ром трябва да е добре, но ароматизираният ром може да не е наред.

Обикновеният ром е без глутен - той е направен от захарна тръстика, а не от глутенови зърна пшеница, ечемик или ръж . Всъщност обикновеният ром е безопасен, независимо дали е тъмен или лек ром. Въпреки това, подправките с ром и ароматизираните ромчета не винаги са безопасни за диета без глутен, така че трябва да знаете какво купувате.

Подправките и ароматизираните ромчета могат да бъдат трудни, защото производителите на алкохолни напитки не са длъжни да разкриват своите съставки.

Много от тях всъщност използват специални рецепти и формули, които не са особено доволни да разкрият.

Ето какво трябва да знаете, ако имате целулитна болест или не-чувствителност към глутен и не искате да пиете ром.

Кои марка от ром са без глутен?

Ето статута на глутен за най-популярните марки ром в света:

Очевидно има много повече марки ром. Отново, обикновено, обикновен ром (тъмно или светло) трябва да е безопасен, особено ако е от малка дестилерия, която прави само ром, тъй като това елиминира шансовете за кръстосано замърсяване с глутен .

Пиня колада и други смесени напитки без глутен

В много случаи смесените напитки, направени от ром, също не съдържат глутен. Един ром и кокс, например, не съдържа глутен, тъй като и обикновеният ром, и колата са безопасни. И момито, направено с ром, сода, лимонов сок, захар и мента също е без глутен (ароматизираният мойитос може и да не е).

Въпреки това, трябва да се пази от ром напитки с множество съставки, като Лонг Айлънд лед чай-много от тях няма да бъдат безопасни. Също така, предварително приготвени напитки, като тези, предназначени за piña coladas, могат да съдържат глутенови съставки като ароматизатори. Както бе казано по-горе, вие също трябва да сте внимателни с кокосови или ананасови ароматизирани ромчета, тъй като те могат да съдържат съставки, които не са без глутен.

Няма на пазара глутен-белязан пиня колада смес. За щастие е лесно да направите свои собствени пиня колада от нулата, като използвате кокосов крем и сок от ананас: съчетайте един jigger от ром, половин jigger на кокосов крем и един и половина jiggers от сок от ананас. Гарнирайте го с пресни ананасови филийки.

Слово от

Ако ром е вашето питие по избор, придържайте се с обикновени тъмни или светли сортове или с една от ароматизираните марки, препоръчани по-горе. Също така, бъдете внимателни със смесителите - много от тях ще бъдат без глутен, но някои обичайни миксери не са безопасни за диета без глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.