Уиски без глутен ли е? Какво трябва да знаете

Уискито се прави с глутенови зърна, така че трябва да го пиете?

Повечето експерти в областта на целулията са стигнали до заключението, че дестилираните алкохолни напитки, произведени от глутенови зърна, включително и уиски, често произведени от ечемик, са без глутен (най-малко до стандарта на Американската агенция по храните и лекарствата - по-малко от 20 части на милион ) премахва вредните глутенови протеини.

Всъщност кампанията за информираност на националната институция по здравеопазване в областта на целулита препоръчва коктейлите, направени с дестилиран алкохол, да са безопасни за хората с целиакия да пият.

Не всички обаче са съгласни. Асоциацията за подпомагане на човечеството не препоръчва никаква форма на скоч или уиски; вместо това съветва тези, които следват безглутенова диета, да се придържат към картофени водки , ром и текила, всички от които са изработени от източници на глутен, които не се съдържат в глутен.)

Освен това, данъчната и търговска бюро за алкохол и тютюн, която регулира алкохолните напитки в САЩ, не позволява употребата на термина "без глутен" върху алкохолните продукти, произведени първоначално от глутенови зърна, дори ако те са дестилирани. Това изключва претенциите за "без глутен" върху уиски, произведени от ечемик.

Объркани ли сте? Ето още информация.

Защо има въпрос за това?

Някои хора с чувствителност към целулит или не-целулат могат да се справят с пикантни или уиски без никакви проблеми. Други обаче изпитват сериозни глутенови реакции, ако консумираме нещо дестилирано от глутенови зърна.

Възможно е дестилацията да не премахва 100% от глутена (проучванията са смесени по тази точка) или че малко количество глутен се добавя отново за вкус като част от преработката след дестилация, както твърдят няколко производители ,

В някои случаи производителите на уиски добавят карамелово оцветяване (което понякога може да съдържа глутен) или дори малко количество неразлибена каша от зърна след дестилационния процес.

Какво да направите, ако реагирате на уиски

Ако решите да опитате уиски, след като сте изминали без глутен, бих ви посъветвал да ходите бавно, особено ако сте особено чувствителни към проследяването.

Може да откриете, че го толерирате добре, но също така може да откриете, че реагирате.

Има още една възможност за тези, които не могат да се справят с уиски, дестилирани от глутенови зърна: пийте уиски от сорго. Това зърно без глутен (сорго е зърно, което е тясно свързано с царевицата и не е тясно свързано с глутеновите зърна пшеница, ечемик и ръж) дава уиски истински характер, според любителите.

Сорго-базирани уиски марки

Ето четири уиски от сорго, които можете да опитате, ако откриете, че реагирате на традиционните глутенови зърна, базирани на уиски:

Слово от

Бъдете внимателни с уискито. Въпреки че някои хора с чувствителност към целиакия и чувствителността към нелечилия глутен изглежда могат да пият редовно уиски без проблем, други проявяват лоши глутенации от него. Ако реагирате, опитайте уиски на основата на сорго (ако можете да го намерите) или опитайте с водка от картофи или ротирано с ром.

Друга дума за предпазливост: освен ако не пиете вашето уиски направо, трябва да внимавате за миксерите, използвани при приготвянето на вашата напитка.

Някои миксери могат да съдържат глутен.

Очевидно уискито и водата са добре, а уискито и колата трябва да са наред (ако приемете, че сте добре в конвенционалното уиски или че използвате уиски на основата на сорго), тъй като колата е безалкохолна безалкохолна напитка , Mountain Dew, 7UP и Sprite също се считат за без глутен.

Манхатън коктейл традиционно се прави с уиски, горчиви и вермути. Битрите имат дестилирана алкохолна база и следователно могат да съдържат алкохол, дестилиран от глутенови зърна (така че, ако реагирате на това, поемете чисто). Вермут, междувременно, е направен от грозде. Старомодната също включва горчица, заедно със захар и вода, за да отиде с уискито.

Долната линия: уверете се, че знаете какво е във вашия коктейл преди да го изпиете.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.