Ниацин Флушън е опасен за вас?

А ниацин флъш е страничен ефект от приема на големи дози от ниацин (витамин B3) добавки. Флъшът се случва, когато ниацинът кара малките кръвоносни съдове в кожата ви да се разширяват, за да се стигне до по-голяма кръв. Зачервяването на лицето е най-честата, но може да се появи и в гърлото и горната част на тялото.

За всеки, който не е изпитал ниацин, тя започва около 10 до 20 минути, след като приемете голяма доза (като около 250 милиграма или повече).

Флъшът включва зачервяване на кожата, придружено от усещане за парене или сърбеж.

Флъшът е вредно ли е?

Почти всеки, който приема големи дози ниацин, изпитва този флъш. Това не е вредно, но може да ви плаши, ако не знаете, че идва. Флъшът става по-добре с течение на времето и обикновено изчезва в рамките на час-два.

Мисля, че е важно да знаете, че няма да получите тази реакция, след като приемете множество витамини, които съдържат по-малки количества ниацин, това е само нещо, когато приемате огромните дози. Средните възрастни се нуждаят от около 15 милиграма на ден, така че големите дози на индивидуалните ниацинови добавки са много повече, отколкото се нуждае някой.

Има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете или намалите ниацинната флъш. Приемането на обикновен аспирин за около 30 минути, преди да приемате ниацин добавки помага за намаляване на дискомфорт, но вероятно няма да го елиминира напълно. Друга възможност е да се използват форми на освобождаване на ниацин, които се абсорбират и метаболизират по-бавно от обикновения ниацин.

Съществува и добавка, наречена инозитол никотинат, която тялото ви се превръща в ниацин. Превръщането е достатъчно бавно, за да не предизвика флъш в повечето хора. Проблемът е, че може да не получите много действително ниацин от продукти, които съдържат инозитол никотинат. Изследванията не показват, че това ще помогне за понижаване нивата на холестерола, така че няма да е от полза така или иначе.

Защо хората приемат големи дози от добавки към ниацин?

Заедно с тиамин, рибофлавин и други, ниацинът е основен витамин В-комплекс, тялото ви трябва да преобразува макронутриенти от храната, която ядете, в енергията, която тялото Ви се нуждае за всички ваши ежедневни дейности. Това също е необходимо, за да функционира правилно вашата храносмилателна система и за нормална функция на кожата и нервите. Дефицитът на ниацин води до заболяване, наречено пелагра, а хората с това състояние имат проблеми с храносмилането, възпалена кожа и умствени увреждания.

Пелагра обаче е много рядък и в момента се наблюдава само в неразвити страни. Огромното мнозинство от хората не трябва да приемат ниацин, защото има много ниацин, които се намират в типичната диета, дори диети, които не са толкова здрави. Например ядките, бобовите растения, яйцата, домашните птици, говеждото месо и морските дарове са с високо съдържание на ниацин и се срещат в по-малки количества в повечето други храни, така че докато ядете всеки ден, получавате много ниацин ,

И така, какъв е смисълът да приемате добавките? Въпреки че никой не се нуждае от големи дози ниацин, някои хора го приемат като естествено лекарство, за да намалят риска от сърдечни заболявания и атеросклероза. Изследванията показват, че големи дневни дози ниацин, 50 милиграма или повече, могат да помогнат за понижаване на холестерола (лошия холестерол) и да повишат HDL холестерола (добрата форма на холестерол).

Бъдете внимателни, обаче, ако мислите за приемане на ниацин за високите нива на холестерола. Въпреки че флаш ниацин е безвредна, не трябва да се забърквате с добавки ниацин, без да говорите с вашия доставчик на здравни услуги. Големите дози ниацин могат да взаимодействат с много различни лекарства, а дългосрочната употреба може да причини увреждане на черния дроб, кожни обриви, повишена кръвна захар и стомашни язви.

> Източници:

> Информационен център за наркотици и отрови на Британска Колумбия. "Ниацин: Фактите за промиване".

> Sood A, Arora R. "Механизми на зачервяването поради ниацин и премахването на тези ефекти". J Clin Hypertens (Гринуич). 2009 г., 11 (11): 685-9.

> Националната медицинска библиотека на САЩ Medline Plus. - Ниацин.

> Медицински център на университета в Мериленд. "Витамин В3 (ниацин)."