Оризът без глутен ли е?

Типове безопасни ориз и какво да се избягва

В повечето случаи да: оризът е без глутен. Обикновеният ориз - независимо дали е пълнозърнест кафяв ориз, полиран бял ориз, дълъг зърнен басмати ориз или дори екзотичен черен ориз - винаги се счита за без глутен, допускайки, че е бил защитено от глутеново кръстосано замърсяване при преработката и готвенето.

Обикновените видове ориз без глутен включват:

Изненадващо, видът ориз, наречен глутинов ориз, известен също като лепкав ориз или сладък ориз, е без глутен. Въпреки името, тя не съдържа формата на глутен, която е опасна за онези от нас с чувствителност към целиакия или чувствителността към глутен; терминът "лепкав" просто се отнася до факта, че лепният ориз става лепилен или лепкав, когато се приготвя.

Трябва да се пазите на ароматизирани смеси от ориз, тъй като те могат (и често правят) да съдържат глутенови съставки. Също така трябва да се пазите на оризови ястия с допълнителни съставки, тъй като те също могат да съдържат глутен.

Най-безопасните марки ориз, когато избягвате глутен

Докато обикновеният ориз от повечето производители ще бъде добре за вас, ако не сте особено чувствителни към следи от глутен , тези, които преживяват чести глутенации поради кръстосано заразяване, може да искат да се придържат към определени марки или видове.

Ароматизирани оризови смеси: Какво да купите

Бихте си помислили, че нещо таксувано като "ориз" ще бъде без глутен, независимо от това, но ароматизираните оризови продукти, продавани заедно с обикновения ориз в супермаркетите, често съдържат съставки на основата на глутен, обикновено под формата на сгъстител на база пшеница, пшеничен протеин или усилвател на вкуса като соев сос на база пшеница.

Безопасните опции за смесване на ориз без глутен включват:

Трябва да избягвате ароматизирани смеси от следните марки, всички от които използват глутенови съставки:

Винаги проверявайте за глутен върху етикетите на храните, когато купувате ароматизиран ориз (или нещо друго, за да се уверите), за да сте сигурни, че продуктът е безопасен.

Суши ориз: не винаги безопасно

Един последен ориз: Ако сте чувствителни към оцет, произведен от глутенови зърна, трябва да внимавате за ориза, използван в японските ресторанти, за да приготвите суши - той почти винаги съдържа зърнен оцет. Можете да поискате обикновен ориз и да използвате други трикове като това, когато поръчвате суши .

Ако не можете да намерите готово ястие от ориз, което е както глутен, така и вкусно, можете да опитате да направите своя собствена. В допълнение, много форми на испански паеля са естествено без глутен, но ще трябва да проверите отново съставките и да направите замествания, ако е необходимо.

Словото от

Когато избирате ориз, можете да сте сигурни, че е без глутен, ако е ориз, и ако идва от безопасна марка като Lundberg или Alter Eco. Тези с чувствителност към целиакия или глутен, които са особено чувствителни към следи от глутен, трябва да се придържат към тези марки, докато други могат да се справят добре с други марки обикновени ориз.

Пазете се от оризовите смеси, тъй като те често съдържат глутенови съставки - четете етикетите внимателно. И също така се пазете от суши ориз, тъй като може да бъде направен със зърнен оцет, който може да предизвика реакции при хора, които са особено чувствителни.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.