Токси за хранене факти

Калории в тофу и ползи за здравето

Тофу е популярна азиатска храна, известна също като извара. Много здравословни яденици използват тофу като заместител на месото, защото имат високо съдържание на протеини, но са с ниско съдържание на мазнини и натрий. Ако никога не сте опитвали растителната храна, разберете как да я купите и я съхранявайте, а след това използвайте няколко творчески рецепти за тофу, за да я включите в храненето си.

Калории в тофу и информация за храненето

Здрави Тофу Хранителни Факти
Сервиращ размер 1/2 чаша (124 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 94
Калории от мазнини 36
Общо мазнини 6g 9%
Наситена мазнина 0,9 г 4%
Полиненаситена мазнина 3.3 гр
Мононенаситена мазнина 1.3гр
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 9 мг 1%
Калий 150 мг 4%
Въглехидрати 2.3g 0%
Диетични фибри 0.4г 1%
Протеин 10 g
Витамин А 2% · Витамин С 0%
Калций 43% · Желязо 36%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Тофу е растителна протеинова храна, произведена от соя. Фасулът се накисва, варени и натрошени в течност. С помощта на коагулант течността се сгъстява, за да стане тофу. Тофу е нисковъглехидрат, без млечни продукти, без глутен, без холестерол и вегетариански, така че е популярен сред хора, които имат специализирани диети.

Има различни видове тофу. Калориите в тофу варират в зависимост от избрания от вас тип.

Tofu е изключително универсален. Той няма много вкус сам; той приема вкуса на каквото го приготвите. Така че не забравяйте да изчислите калориите в тофу марината, соса или топинга, когато изчислявате пълните си тофу калории.

Ползи за здравето на Тофу

Тъй като тофу е лесен за използване, той може да се превърне в добър заместител на месото за хора, които се опитват да намалят по-високото съдържание на мазнини, което включва говеждо месо или други меса. Тофу също е добър източник на калций, магнезий и фосфор и е с ниско съдържание на натрий.

Соевите храни, като тофу, са свързани с определени ползи за здравето, включително:

Голям преглед на клиничните проучвания установи, че има някои доказателства в подкрепа на повечето от тези твърдения, с изключение на профилактиката на остеопорозата. Но има и проучвания, показващи, че консумацията на соя може да причини здравословни проблеми, включително главоболия и по-сериозни проблеми.

Националните институти по здравеопазване показват, че соята е безопасна за повечето хора, когато се използва като храна или се приема за кратко време като хранителна добавка. Те препоръчват на жените, които са изложени на риск от рак на гърдата или други чувствителни към хормон състояния, да обсъждат соевите продукти с техните доставчици на здравни грижи, преди да бъдат консумирани.

Общи въпроси за Tofu

Къде да намеря тофу в магазина за хранителни стоки?
Ще намерите повечето видове тофу в хладилната част на супермаркета. Много пъти се съхранява близо до сиренето. Силният тофу обаче обикновено се намира в пътеките близо до други вегетариански храни.

Трябва ли да охладя тофу?
Тофу може да се съхранява в хладилника у дома, въпреки че някои копринени сортове могат да се съхраняват в килера, докато се отварят. След като сте отворени обаче, трябва да охладите продукта и да го използвате в рамките на 2-3 дни след отварянето му. Неотворен, трябва да използвате продукта по най-добрата дата на опаковката. Тофу ще има неприятна миризма, когато е разглезена.

Можете ли да замразите тофу?
Да, някои хора замразяват тофу, за да му дадат по-дебело месо като текстура. Въпреки това производителите предполагат, че избягвате да ядете тофу, замразено повече от 60 дни.

Рецепти за тофу

Готови ли сте да опитате тофу у дома? Преди да използвате тофу, отворете опаковката и изтеглете продукта. Можете също така да го натиснете между хартиените кърпи, за да премахнете излишната влага. След това дадете някоя от тези рецепти опитайте.

> Източници:

> D'Adamo C, Sahin A. Соеви храни и добавки: Преглед на обичайно възприеманите ползи за здравето и рисковете. Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината. 2014; 20: 39-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24473985.

> Национални институти по здравеопазване. Соевият. Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване. https://nccih.nih.gov/health/soy/ataglance.htm.