Марки от царевично нишесте, които не съдържат глутен

Царевичното нишесте е често срещана съставка в продуктите, които не съдържат глутен

Чистото царевично нишесте е без глутен - както вероятно сте предположили от името, това е нишесте, получено от царевица, а не от глутенови зърна пшеница, ечемик или ръж. Царевицата е зърно без глутен.

Въпреки това, не всяка марка царевично нишесте на пазара се счита за безопасна за безглутенова диета за тези, които имат чувствителност към цьолиакия и чувствителност към не-целулиатен глутен.

Защо не всички марка царевично нишесте без глутен?

Проблемът не е самата царевица - пак царевицата е без глутен.

Проблемът е, че производителите не винаги предприемат необходимите стъпки за избягване на кръстосаното замърсяване с глутен, тъй като преработват и опаковат продукти като царевично нишесте заедно с други зърнени храни и зърнени продукти . Продуктите от царевично нишесте на някои компании се правят в общи съоръжения или в оборудване, споделено с пшенични продукти като брашно, и затова не се считат за глутен.

За щастие има няколко национално разпространени марки царевично нишесте, които се считат за безглутенови. Освен това можете да приемете, че всяко царевично нишесте, използвано за производство на продукти, които не съдържат глутен, също е безопасно.

Без глутен марка царевично нишесте (плюс някои, които не са безопасни)

Ето списък на най-разпространените марки царевично нишесте, заедно с това, което техните производители казват за техния статут без глутен:

Защо царевичното нишесте е полезно за готвене без глутен

За да се създаде царевично нишесте, производителите приемат царевични зърна, ги смилат, а след това ги измиват, за да отделят нишестената съставка от протеиновите, фибри и маслените компоненти на царевицата.

Резултатът е фино прахообразно вещество, което може да се използва при готвене и печене. Също така можете да използвате царевично нишесте, за да ни смилате дрехите, да почиствате сребро, да правите ваканционни орнаменти или дори да полирате колата си.

Царевицата се появява често в рецепти, които не съдържат глутен - можете да я използвате, за да сгъстявате сосове и супи, и служи като важен компонент на много брашна, торти и хляб без глутен.

За съжаление, това не е идеален заместител на брашното. Не можете, например, да го използвате като чаша за чаша заместител на пшенично брашно в рецептата за хляб или торта (за това вие ще искате едно от многото смеси от брашна без глутен на пазара). Но царевичното нишесте се отличава с плодови пълнежи и сос - няма, няма да можете да разберете разликата между съдържанието на глутен и безплатната версия на вашата рецепта без глутен.

> Източник:

> Thompson Т et al. Глутеново замърсяване на зърна, семена и брашна в Съединените щати: пилотно проучване. Вестник на Американската диетична асоциация. 2010 Jun; 110 (6): 937-40.