Колко безопасно е царевицата, когато сте без глутен?

Научете, когато царевицата не е безопасна, ако сте без глутен или целиак

Обикновената царевица - вида, който ядете направо от кочата - винаги е без глутен. Царевицата в повечето други форми обикновено е без глутен, но не винаги. Когато имате чувствителност към цьолиакия или чувствителност, която не е свързана с целиакия, трябва да знаете кога да внимавате за продуктите от царевицата. Това каза, че не трябва да се избягва ненужно царевични продукти.

Възможно е да сте алергични към царевицата, а някои хора, които имат чувствителност към целиакия или към глутен, също имат проблеми с царевицата.

Но това е отделен въпрос. Повечето хора, които не могат да имат глутен, могат да се насладят на царевица.

Обикновената царевица е идеално без глутен (обикновено)

Така че, когато царевицата е безопасна и кога трябва да се притеснявате за нея?

Царевичните ястия, които не съдържат други съставки - например царевица или кокосови сладки, не трябва да съдържат глутен, докато царевицата е защитена от кръстосано замърсяване с глутен, докато се обработва и приготвя.

Ако удряте ушите на царевицата и ги готвите в кухнята си без глутен, не би трябвало да имате никакви проблеми. В допълнение, повечето замразени консерви, дори и царевица в кремообразна форма (която повечето компании правят с царевично нишесте и захар) няма да съдържат глутенови съставки .

За съжаление, не е задължително да разчитате на всяка консервирана или замразена царевица, за да бъде напълно безопасна. Винаги четете етикета, за да проверите съставките. В допълнение, в зависимост от това колко чувствителна трябва да проследите глутена, може да искате да се свържете с производителя, за да определите дали царевицата се обработва на оборудване или във фабрика, където е наличен глутен.

Ще се изненадате колко често е така.

Като един вариант Дел Монте счита, че консервираните зеленчуци, включително всички консервирани царевични продукти, не съдържат глутен.

Преработените съставки на царевицата може да не са безопасни

Царевичното брашно трябва да е безопасно, но пак ще трябва да се консултирате с компанията, за да определите дали тя би могла да бъде кръстосано замърсена при обработката.

Червената мелница на Боб е една компания, която произвежда царевично брашно, което се преработва в съоръжение без глутен. Arrowhead Mills също произвежда без глутен царевично брашно от жълта царевица и синя царевица.

Не предполагайте, че комерсиалните кифли са без глутен - те най-вероятно не са. За съжаление, повечето рецепти за "царевични" кифлички включват повече пшенично брашно от царевично брашно!

Същото важи и за други търговски продукти, произведени с царевично брашно или други съставки на царевица: освен ако не е специално обозначено с "без глутен" , ще трябва да потвърдите статута на продукта без глутен при производителя.

Какво за крем царевица?

Крем царевица - вида, който се доставя в кутия за кучета или не може да бъде без глутен. За разлика от домашно приготвената царевична царевица, която използва истински сметана, консервираната царевична царевица получава своя "крем" от хранително нишесте и обикновено включва няколко други съставки, включително захар (или друг подсладител) и сол. Тук потенциалните проблеми включват кръстосано заразяване с глутен при преработката и източник на хранително нишесте - повечето производители ще използват царевично нишесте, но не можете да разчитате на това. Отново, царевицата Del Monte се счита за без глутен.

Възможно ли е кръстосана реактивност на царевицата?

Също така трябва да внимавате за някаква дезинформация, която периодично проправя път през общността, която не съдържа глутен.

Тази дезинформация, която просто не е вярна, твърди, че всеки или почти всеки с чувство за целиакия или чувствителност към глутен също трябва да избягва царевицата.

Има някои лекари, които вярват, че царевичен глутен засяга организма по начини, подобни на това как глутеновият протеин в пшеницата, ечемика и ръжта засяга тялото. Въпреки че повечето изследователи в основната тематика не се впускат в тази теория, едно проучване намери някои доказателства в подкрепа на това.

Да, царевицата е вид зърно, но е от друг клон на семето на зърното, отколкото глутеновите зърна, пшеницата, ечемика и ръжта . Царевицата съдържа вещество, известно като "царевичен глутен", което звучи страшно, но не е същият глутен, който притеснява хората с чувствителност към целиакия или глутена.

Най-долу в храненето на царевица на без глутен диета

Като цяло, яденето на царевица не би трябвало да представлява проблем за тези, които не приемат глутен, но има няколко предупреждения.

Първо, подготовката има голямо значение. Ако купувате прясна царевица на кочата, не е нужно да се притеснявате за глутена. Отвъд подготовката на вашата житна царевица обаче е важно да се разберат както допълнителните съставки, които могат да се добавят, така и рискът от кръстосано замърсяване в процеса на опаковане. Четенето на съставките е важно, но понякога дори може да се наложи да се свържете директно с производителя на царевичен продукт.

Разбира се, тези, които са алергични към царевица, трябва да бъдат предпазливи, но това загриженост е отделно от това, свързано с чувствителността към глутен.

Ако започнете да се движите с диета без глутен, проверете нашия последен списък с храни без глутен за някои бързи указания.

> Източници:

> Молина-Infante, J. и А. Карцио. Счита се, че чувствителността към глутен от нецелеви клетки е потвърдена при малко пациенти след предизвикателството с глутен при двойно-сляпо, контролирани с плацебо проби. Клинична гастроентерология и хепатология . 2017. 15 (3): 339-348.