Кои видове брашна са без глутен?

Брашното не винаги означава пшеница - някои брашна всъщност са безопасни!

Повечето хора, които мислят за "брашното", приемат, че "брашното" е еквивалентно на "пшенично брашно", което означава, че цялото брашно съдържа глутен и следователно не е безопасно за диета без глутен .

Но това предположение е погрешно: не цялото брашно съдържа пшеница. Ето защо не е правилно да се приема, че всички храни, съдържащи брашно от всякакъв вид, са извън границите на диета без глутен.

Обелените от глутен брашно опции включват:

Също така можете да откриете смеси от брашна без глутен, предназначени като директни заместители на пшенично брашно в рецепти. Продуктите включват:

Вярно е обаче, че огромното количество храни, приготвени с брашно, няма да бъде без глутен. Така че прочетете, за да научите как да идентифицирате храни, направени с без глутен брашно.

Пшеничното брашно не е без глутен

Американската администрация по храните и лекарствата позволява на производителите да изброяват пшеничното брашно като "брашно" на етикетите на храните. Всъщност думата "брашно" е запазено за брашното, което е направено от пшеница.

Пшеничното брашно - единственият вид, който е посочен като "брашно" върху етикетите на съставките - определено съдържа глутен (глутенът е белтък, намиращ се в житните зърна, ечемика и ръжта).

Така че, ако всичко, което виждате на етикета на храните, е думата "брашно", приемете, че това е пшенично брашно.

Пшеничното брашно също може да бъде посочено на опаковка като "пълнозърнесто брашно" или "пшенично брашно" - и двете съдържат и глутен, така че продуктът не може да се консумира като част от безглутенова диета. За да сте сигурни, трябва да научите как да идентифицирате глутена върху етикетите на храните.

Въпреки това, ако видите думата "брашно" на списък със съставки, предхождан от дума като "ориз" или "царевица", тази храна може да бъде без глутен и безопасна за вас да ядете.

Брашното не винаги е пшеница (но обикновено е)

Въпреки че брашното най-често се произвежда от пшеница, брашното не трябва да се произвежда от пшеница - по дефиниция "брашното" е просто прахообразно вещество, получено чрез смилане на нишесте. Нишестето обикновено е зърно, но не винаги.

Можете да направите брашно от бадеми , кестени и дори картофи в допълнение към различните видове зърнени храни и много компании продават тези специализирани брашна. Хората, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати, често използват например бадемово брашно вместо зърнени брашна.

Брашното, произведено от нишесте, различно от пшеница, ечемик или ръж, обикновено е без глутен ( но не винаги ).

Когато четете етикетите на съставките, ще видите, че брашното, произведено от нещо различно от пшеницата, винаги ще бъде идентифицирано като такова - например, той ще бъде посочен като "оризово брашно", "соево брашно", "кестено брашно" "бадемово брашно" или "(попълнете празното) брашно" вместо просто като "брашно".

Изберете алтернативно брашното си внимателно

Докато тези алтернативни брашна обикновено не съдържат глутен, те не винаги са безопасни за безглутенова диета, дължаща се на кръстосано замърсяване с глутен при преработката.

Оборудването за събиране и смилане на едри зърна или семена в брашното е доста скъпо и така земеделските стопани и производителите често използват същото оборудване за обработка както на съдържащи глутен, така и на съставки, които не съдържат глутен.

Когато това се случи, естествено съставките, които не съдържат глутен, могат да бъдат кръстосано замърсени с глутен по време на събирането или преработката. Това може да означава, че те ще съдържат достатъчно глутен, за да ги направят небезопасни за хора с чувствителност към целиакия или чувствителност към глутен, която не може да се консумира.

Също така, някои продукти, които използват алтернативни брашна като съставки, също включват глутен като друга съставка - да ядете без глутен, винаги трябва да проверявате внимателно съставките.

Словото от

Разбира се, много храни, произвеждани с тези алтернативни брашна, са насочени директно към пазара без глутен - те ще показват на опаковката изявлението "без глутен", което означава, че те трябва да бъдат безопасни за диета без глутен.

Долната линия е, ако виждате думата "брашно" на етикета на храните, трябва да прочетете по-нататък, преди да можете да разберете дали храната съдържа глутен или не. Но ако етикетът на съставките не съдържа никакви подробности освен нещо като "брашно, захар, мая, скъсяване", тогава трябва да приемете, че конкретният вид брашно съдържа глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.