Ползи за здравето на морските водорасли

Листни зелени морски птици, плюс къде да намерите морски водорасли

Водните водорасли са потенциална чудовищна култура със значителни ползи за здравето. От векове китайските, японските и други азиатски култури са яли храни, обвити в сушени водорасли. Но все повече водораслите правят вълни на запад. Виктория Бекъм, за една, се заклела в шейкове от морски водорасли, за да й помогне да стане тънък. Трябва ли да започнете да ядете тези зелени зелени листа?

Разбирам.

Защо морските водорасли са здрави?

Водораслите (очевидно) растат в океана, където взимат редица минерали и други хранителни вещества. Също така е доста проста храна, която улеснява организма да се разпадне и да освободи здравословните вещества вътре, осигурявайки разнообразие от витамини и минерали, които не са толкова достъпни за зеленчуците. Този допълнителен сорт прави морските водорасли добра храна, която да се разбърква във вашата диета.

В морските водорасли има много хранителни вещества, които дават ползи за здравето. Той е богат на фибри, мастни киселини и полифеноли (антиоксидантни растителни съединения, които са свързани с намален риск от някои заболявания). Проучването от август 2015 г. в морските медикаменти предполага, че водораслите имат съединения, които могат да бъдат полезни за предотвратяване или лечение на диабет тип 2.

Nori (листата от морски водорасли, използвани в суши) има високи нива на витамин В12, което го прави умен избор за вегетарианци. Също така съдържа омега-3 мастни киселини и желязо, съгласно статия от изданието на Nutrients от май 2014 г.

Водораслите също са част от диетата на Окинава , ядене от част от Япония, където жителите са известни с дългия си живот.

Здравни претенции за морски водорасли

Изглежда, без значение колко здрава и питателна е храната, маркетингът на хората и здравните фанатици винаги трябва да преувеличават твърденията. Това е вярно за водораслите, където здравните претенции се гордеят с това:

Докато никоя храна не е магически куршум, водораслите със сигурност са хранителна храна с няколко потенциални ползи за здравето.

Как да ядете морски водорасли

Най-лесният начин да ядете морски водорасли е чрез използване на сухи опаковки от морски водорасли, които можете да намерите в суши ресторанти. Можете да намерите пакети от тези обвивки (наречени "nori") в повечето магазини за хранителни стоки. Водораслите идват на тънки сухи листа и могат да бъдат използвани за опаковане на почти всичко. Можете също така да разкъсате тези обвивки и да поръсите сушени водорасли на салата или нещо друго, за да увеличите хранителната стойност. Когато се яде така, е почти безвкусен. Друго място за намиране на водорасли е в много азиатски супи, като например miso супа (просто гледайте съдържанието на натрий).

Източници:

Пчела, П. Да ядем водорасли. Времето в интернет. 23 септември 2007 г.

USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартен справочник, версия 20 (2007).