Колко дълго е полумаратон?

Полумаратонът е на 13.1 километра или 21 километра. Това е точно наполовина разстоянието от пълен маратон (26.2 мили). Това е добра цел за състезатели, които вече са завършили състезание 5K (3.1 мили) или състезание 10K (6.2) и търсят ново предизвикателство. Ако успеете да завършите 3 мили, можете да започнете да тренирате за половин маратон.

Когато провеждате първия си полумаратон, можете да го завършите след два до три часа.

Ако използвате метода за изпълнение / ходене или сте бърз ход, може да отнеме малко повече време. Времето за завършване на половин маратон обикновено се определя от 3,5 до 4 часа в зависимост от състезанието.

Избор на полумаратон като ваша цел

Полумаратонът е популярно расово разстояние сред бегачите, защото мнозина го виждат като полезно предизвикателство, което не е толкова времеемко или физически изтощително като обучение за пълен маратон. Полумаратонните състезания също са доста лесни за намиране, тъй като все повече и повече продължават да се пръкват из цялата страна. Някои бегачи също виждат, че провеждат половин маратон като добро извинение да пътуват до нов град или да тренират за състезание със семейство или приятели. Някои полови маратони се ползват с конкретни благотворителни организации, така че някои участници участват в половин маратон като начин да се върнат и да подкрепят една добра кауза. Ако сте бавен бегач или проходилка, полумаратоните често имат по-трудни времена за прекъсване от маратоните.

Програми за обучение на половин маратон

Друг фактор при избора на полумаратон е, че ще трябва само да тренирате в продължение на 12 седмици, а вашите дълги дни на обучение са значително по-кратки, отколкото когато тренирате за маратон. Можете да намерите разнообразни графици за обучение по половин маратон, насочени към различни нива на опит.

Словото от

Ако сте съвсем нови за бягане, можете да погледнете напред на половин маратон като добро предизвикателство. Но не пренебрегвайте основните неща. Постоянно увеличавайте времето и разстоянието си с не повече от 10% на седмица. Работете по текущата си форма. След като успеете да работите 3 мили най-малко три дни в седмицата, можете да започнете да мислите за обучение за различни расови разстояния.

Потърсете 5K състезания, за да се запознаете с бягането в състезанието. След това можете да започнете да планирате обучението си за полумаратон.