Как мазнините осигуряват енергия за упражнения

Цялата енергия, от която се нуждаем както за живот, така и за упражнения идва от храната, която ядем, и от течностите, които пием. Тези хранителни вещества обикновено се разделят на три класа:

Всяка категория храни е важна за здравето и всички трябва да консумират храни от всяка категория. Съотношението, в което трябва да консумираме тези храни, обаче често е тема на дебат.

Какво е диетична мазнина?

Диетичните мазнини са обвинявани за много здравословни проблеми; мазнините всъщност са основно хранително вещество за оптимално здраве. Мастната тъкан (складирана мазнина) осигурява възглавница и изолация на вътрешните органи, покрива нервите, движи витамини (A, D, E и K) навсякъде в тялото и е най-големият резерв на съхраняваната енергия за активност. Мазнините се съхраняват, когато консумираме повече калории, отколкото използваме. Има оптимално ниво на телесните мазнини за здравето и за спортната активност. Когато това оптимално ниво е превишено, прекалено много хранителни мазнини могат да доведат до проблеми със здравето, както и атлетичното представяне.

Видове диетични мазнини

Как мазнините осигуряват енергия за спорт

Мазнината осигурява най-висока концентрация на енергия от всички хранителни вещества. Един грам мазнина е равен на девет калории. Тази гъстота на калориите, заедно с нашия привидно неограничен капацитет за съхранение на мазнини, прави мазнините най-големия ни резерв на енергия. Един килограм съхранявана мазнина осигурява приблизително 3600 калории енергия. Докато тези калории са по-малко достъпни за спортистите, изпълняващи бързи и интензивни усилия като спринт или повдигане на тежести, мазнините са от съществено значение за по-дълги, по-бавни упражнения с по-ниска интензивност и издръжливост , като лесно колоездене и ходене.

Мазнините осигуряват основен източник на гориво за продължително време, ниско до умерено упражнение на интензивност (спортове за издръжливост като маратони и ултра маратони). Дори при упражнения с висока интензивност, където въглехидратите са основният източник на гориво, е необходима мазнина, за да се подпомогне достъпа до съхранявания въглехидрат (гликоген).

Използването на мазнини за гориво за упражнения обаче зависи от тези важни фактори:

Поради тези причини спортистите трябва да внимават внимателно, когато ядат мазнини, колко ядат и какви мазнини ядат. Като цяло, не е страхотна идея да ядете мазнини непосредствено преди или по време на интензивно физическо натоварване.

Източник:

> Изявлението за позиция от диетолозите на Канада, Американската диетична асоциация и Американския колеж по спортна медицина, канадски вестник за диетични практики и изследвания през зимата на 2000 г., 61 (4): 176-192.