Валериан чай Ползи и странични ефекти

Валерийски корен чай може да ви помогне да спите

Валерианският чай е билкова напитка, направена от корените и подземните стъбла на валерийското растение. Възможните ползи от пиенето на чая включват подобрен сън, намален стрес, облекчаване на симптомите по време на менструалния цикъл и дори намаляване на симптомите на менопаузата. Но не всички ползи от валерийския чай се подкрепят от силни научни доказателства.

Какво е валерийски чай?

Въпреки, че търговски продукти от валерийски чай могат да съдържат различни билки, основната съставка обикновено е валериана.

Валерианското растение ( Valeriana officinalis) расте в Северна и Южна Америка, но е родом от Европа и Китай. Растението е известно със своята ясно изразена миризма, която мнозина описват като подобни на мръсни чорапи.

Валериана често се нарича магически сън за отвари и според някои доклади е най-честият седатив в Европа. Но не всеки консумира валериана под формата на чай. Някои потребители купуват продукта под формата на хапчета или капсули.

Много от тях описват вкуса на валерианския чай като дървесен. Растението расте добре във влажни, тревисти райони, така че чайът има отлично земно качество. Колкото по-дълго варя валериански чай, толкова по-интензивен ще бъде вкусът.

Как да подготвим валерианския чай

Валерийски корен чай или валериански чай се продава най-често във формата на чаен чанта, но можете да намерите и някои търговци, които продават разнообразието от листа. Приготвяте този билков чай, както бихте приготвили повечето традиционни чайове.

5 стъпки за подготовка на валерианския чай

Специалистите по чай често препоръчват да комбинирате валериански чай с други съставки, за да "омекотите" вкуса. Може да искате да добавите мляко или мед, за да подсладите вкуса. Някои хора също добавят мента или лайка, но тъй като тези чайове също могат да осигурят успокояващ ефект, може да искате да сте предпазливи при смесването им.

Валериан чай ползи за здравето

Най-широко признатото предимство на валерианския чай е неговата способност за подобряване на съня. Според базата данни на Терапевтичен център за изследвания за естествената медицина някои доказателства показват, че приемането на валериан може да намали времето, необходимо за заспиване, и може също така да подобри качеството на съня. Но повечето изследвания се правят върху валериан в хапчета или капсули, а не специално върху чай, който е вероятно да осигури по-ниска концентрация на валериан.

Някои смятат, че валерийският чай може да намали тревожността или психологическия стрес, но научните изследвания не са предоставили последователни доказателства в подкрепа на тази полза.

Ограничени лабораторни изследвания показват, че валериана може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и две проучвания показват, че валериана може да подобри горещи вълни и безсъние при жени в менопауза, съобщава Cancer Center на Memorial Sloan Kettering.

Валериа Чай странични ефекти

Тъй като валерийският чай има седативни свойства, не е умно да комбинирате тази напитка с алкохолни напитки или с други хапчета или лекарства, които спомагат за съня или мускулната релаксация.

При някои хора валериана може да причини странични ефекти, включително главоболие, стомашни проблеми, мъгла, безпокойство, нарушения на сърцето и дори безсъние. Ако приемете валериана да спи, възможно е да се почувствате бавно на следващия ден.

Не трябва да пиете валериански чай или да приемате Валериан, ако приемате лекарства, използвани за лечение на безпокойство, безсъние, гърчове или други психични разстройства. Валериан може да се намесва в тези или други лекарства, така че винаги е важно да говорите с Вашия лекар, преди да използвате това или някакво билково лечение.

> Източници:

> Валериана. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=870

> Валериана. Memorial Sloan Kettering Интегративна медицина за билки, ботаника и други продукти. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/valerian

> Валериана. Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване. https://nccih.nih.gov/health/valerian